Foto

Canon putem verzije firmvera 2.0.3 u EOS 5D Mark II dodao mogućnost HD snimanja brzinom od 24 i 25 fps

Canon je najavio izdavanje ažuriranja firmvera za višestruko nagrađivani fotoaparat EOS 5D Mark II. Ažuriranje je prvobitno najavljeno krajem 2009. godine, a njime se u videofunkciju EOS MOVIE na fotoaparatu dodaje mogućnost snimanja brzinom od 24 i 25 sličica u sekundi (fps). Ažuriranje će biti dostupno za besplatno preuzimanje sredinom marta.

Osmišljen na temelju povratnih informacija od fotografa i snimatelja, firmver 2.0.3 dodatno poboljšava izvrsne videoperformanse fotoaparata EOS 5D Mark II. Dodavanjem novih brzina snimanja povećava se video potencijal fotoaparata te korisnicima omogućuje snimanje 1080p Full HD materijala pri brzini od 24 fps (stvarna brzina 23,976 fps), što je optimalni kvalitet za kinematografske videozapise. Podrška za brzinu snimanja od 25 fps pri rezoluciji od 1920 x 1080 i 640 x 480 korisnicima omogućuje snimanje u kvalitetu potrebnom za standardno PAL emitovanje, a novi firmver će ujedno promeniti postavku od 30 fps na 29,97 fps, što je standard za NTSC videozapise.

Dodani su i novi prikaz histograma za snimanje filmova uz ručno ugađanje ekspozicije, prioritet brzine zatvarača (TV) i prioritet blende (AV), a u filmskom načinu rada biće dostupne i različite postavke ekspozicije. Poboljšane audio funkcije korisnicima će omogućiti ručno postavljanje nivoa snimanja zvuka pomoću merača nivoa zvuka koji se prikazuje na LCD ekranu. Frekvencija uzorkovanja audio zapisa povećana je sa 44,1 kHz na 48 kHz, čime se garantuje optimalni audio signal koji je obično potreban za profesionalne i televizijske materijale.

Zahvaljujući CMOS senzoru punog kadra i kompatibilnosti sa brojnim vrhunskim Canonovim objektivima, EOS 5D Mark II već je dobio priznanja za izvrsne HD video-performanse. Fotoaparat je predstavljen u junu 2008. i odmah je otvorio niz novih mogućnosti za fotografe i snimatelje. Dodavanjem novih brzina snimanja i ručnih audio nivoa ,  te se mogućnosti dodatno proširuju te se snimateljima omogućuje snimanje izvanrednih filmova koji ispunjavaju gotovo sve kreativne potrebe.

Richard Walch, fotograf specijalizovan za ekstremne sportove, jedan je od prvih koji su dobili priliku da koriste novoažurirani fotoaparat EOS 5D Mark II – njime je snimio film o snowboardingu “I Love My Friends“. Walch je ovako prokomentarisao videoperformanse fotoaparata EOS 5D Mark II: “Dodavanjem nove brzine snimanja otvara se niz novih mogućnosti. Ako ste snimatelj, nezavisni filmaš ili jednostavno želite sami snimati filmove, samo napred – isprobajte ga”.

Film “I Love My Friends”, koji je Richard Walch snimio pomoću fotoaparata EOS 5D Mark II sa novim firmverom, sadrži i videozapis sa snimanja, a moguće ga je pogledati na adresi www.canon-europe.com/eos5dmarkII.

Firmver će biti dostupan za preuzimanje sa Canonovog web sajta www.canon.com/eos-d/ od sredine marta.

Leave a Reply