Foto

Canon slavi osamdesetu godišnjicu prvog fotoaparata

Canon Inc., proslavlja osamdesetu godišnjicu Canon-ovog prvog fotoaparata, Kwanona. Prvi 35-milimetarski fotoaparat sa zatvaračem u žižnoj ravni, proizveden je u obliku prototipa 1934. godine i predstavljao je ostvarenje snova inženjera koji su želeli dostići rezultate iz Europe, čija je industrija fotoaparata u to doba bila vodeća.

Inženjeri koji su konstruisali ovaj fotoaparat odlučili su da ga nazovu po Kwannon, budističkoj boginji milosti, nadajući se da će im božanstvo udeliti svoj blagoslov dok pokušavaju da ispune svoj san stvaranja najboljeg fotoaparata na svetu, a objektiv fotoaparata, nazvan je Kasyapa po Mahakasyapi, Budinom učeniku. Na vrhu fotoaparata nalazila se gravura koja je predstavljala Kwannon sa hiljadu ruku.

Godine 1936., dve godine nakon stvaranja Kwannona i posle mnogo pokušaja i grešaka, Canon je predstavio fotoaparat Hansa Canon, prvi komercijalni 35-milimetarski fotoaparat sa zatvaračem u žižnoj ravni, i tako je počela istorija kompanije kao proizvođača kamera.

Godine 1959. Canon je predstavio svoj prvi SLR (single-lens reflex – SLR), Canonflex, a 1961. godine usledio je Canonet, izuzetno popularan fotoaparat sa daljinomerom koji je osvojio tržište – količina namenjena za nedelju dana prodata je za samo dva sata. Nakon ovih uspeha, kompanija je nastavila kao industrijski predvodnik sa nizom popularnih modela fotoaparata, kao što su F-1, vrhunski 35-milimetarski SLR aparat predstavljen 1971. i AE-1, predstavljen 1976. – prvi SLR fotoaparat na svetu sa ugrađenim mikroračunarom.

Godine 1987., nakon neprekidnih tehnoloških inovacija, Canon je predstavio EOS, prvi SLR fotoaparat na svetu sa automatskim fokusiranjem koji je koristio u potpunosti elektronski sistem za priključivanje. Godine 1995. EOS je obeležio ulazak u digitalnu eru, a ova linija fotoaparata nastavlja svoju evoluciju i danas. Godine 2012. kompanija Canon je predstavila Cinema EOS System, seriju profesionalnih digitalnih filmskih kamera i objektiva stvorenih kroz niz tehnoloških inovacija u oblasti optičke tehnologije razvijane od osnivanja kompanije. Cinema EOS System je od svog predstavljanja dao veliki doprinos proširenju horizonta u vizualnom izražavanju.

Masaya Maeda, izvršni direktor divizije Image Communication Products Operations u kompaniji Canon Inc., kaže: “Tokom 80 godina od rođenja prototipa fotoaparata Kwanon, Canon je neprekidno razvijao inovacije kako bi ostvario cilj da može da ponudi najbolje fotoaparate na svetu. Primenom tehnologija i znanja koje je akumulirao tokom svoje istorije, Canon će nastaviti da doprinosi razvoju fotografske i video-kulture kroz svoje tehnologije i proizvode koji su dizajnirani da zadovolje očekivanja naših korisnika. ”

Leave a Reply