Foto

Canon XF105 najmanji kamkoreder za profesionalce

Jedinstveni model Canon XF105 predstavlja najmanji kamkorder kompanije Canon koji sadrži MPEG-2 4:2:2 kodek brzine 50 Mb/s. Mogućnost povezivanja u studiju, profesionalni audio i opsežne mogućnosti prilagođavanja pružaju izuzetnu fleksibilnost. XF105 predstavlja izuzetnu funkcionalnost koja staje na vaš dlan, a izdržljivi i lagani dizajn omogućava izuzetnu raznovrsnost. Linearni PCM audio je moguće snimati putem dva XLR ulaza, kao i pomoću stereo mikrofona sa prednje strane.

Canon XF105 za snimanje koristi MPEG-2 MXF (Media eXchange Format) format datoteka – do Full HD rezolucije 1920 x 1080 i brzine 50 Mb/s (4:2:2) – a za skladištenje koristi relativno jeftine i svuda dostupne CompactFlash (CF) memorijske kartice. Funkcija automatske promene memorije u dva slota za kartice omogućava snimanje filmova bez prekidanja, a snimanje u dva slota omogućava da sačuvate isti snimak na obe kartice.

Na osnovu stručnosti kompanije Canon u vezi sa televizijskim objektivima, model XF105 sadrži brzi, širokougaoni Canon HD video objektiv (f1,8–f2,8, 30,4 mm) sa ugrađenim kontrolnim prstenom za podešavanje zuma, fokusa i dužice. Unapređeni sistem za optičku stabilizaciju smanjuje hromatske aberacije, održava oštrinu i smanjuje veličinu objektiva. Canon Full HD CMOS senzor od 2,07 MP – koji je dizajnirala i proizvela kompanija Canon – snima Full HD video u rezoluciji 1920×1080. Senzor sadrži filter boja sa Bayer obrascem da bi pružio veliku osetljivost i dinamički opseg; tehnologija brzog čitanja podataka smanjuje efekte izobličenja prilikom snimanja brzih pokreta, koji mogu da se pojave kod kamkordera sa CMOS senzorom.

HD-SDI izlaz predstavlja industrijski standard i omogućava prenos Full HD zapisa sa zvukom bez gubitka kvaliteta, a tu je i Timecode. Kombinovani Genlock In i Timecode In/Out terminal omogućava da se model XF105 koristi u snimanjima sa više kamera. Funkcije Genlock i 3D Shooting Assist (OIS Axis Shift i Focal Length Guide) podržavaju stereoskopsko 3D video snimanje pomoću dva kamkordera.

Dostupan je širok opseg brzina snimanja, od 12 do 50 kadrova u sekundi. To kamermanu pruža slobodu da menja brzinu snimanja radi postizanja dodatne kreativne fleksibilnosti, a poseduje i podršku za ekskluzivnu CPS video uslugu kompanije Canon omogućava prioritetno servisiranje i garantuje brzu popravku.

Leave a Reply