Foto

Deset godina partnerstva kompanija SONY i Carl Zeiss

Kada se radi o digitalnoj fotografiji i filmovima, samo istinski pioniri mogu da se pohvale da su na čelu razvoja proveli celu deceniju. U takve pionire se ubrajaju SONY i poznati proizvođač objektiva Carl Zeiss® koji slave deset godina bliske saradnje. Zahvaljujući partnerskom pristupu, to su sada dve vodeće kompanije po pitanju tehnološkog razvoja na polju digitalnih fotoaparata i kamkordera.

Deset godina bliske saradnje – slavlje kompanija SONY i Carl Zeiss®

Da li se sećate kako ste snimali fotografije u 90-tim godinama? Verovatno ste već zaboravili… U zadnjih deset godina digitalna tehnologija napravila je revoluciju u snimanju filmova i fotografija. Tako je snimanje fotografija postalo lakše, jednostavnije, brže i jeftinije – jednom rečju: bolje.

Blisko partnerstvo između multinacionalnog proizvođača elektronike SONY i kompanije Carl Zeiss®, vodećeg proizvođača objektiva, uistinu je doprinelo ovom brzom razvoju.

Savršen dizajn – digitalni fotoaparat sa optičkim objektivom

Kao pionir u razvoju i proizvodnji CCD senzora za digitalno snimanje, SONY je tražio proizvođača kvalitetnih sočiva sa izvanrednim rezultatima u oblasti fotografije.

Takvog partnera su 1995. godine pronašli u kompaniji Carl Zeiss®. Poznati proizvođač kvalitetne optičke opreme za vrhunske fotoaparate je bio među retkima koji su već u ovoj ranoj fazi shvatili uticaj digitalne tehnologije i potrebe takve tehnologije za vrhunskim objektivima. Zato je kompanija Carl Zeiss® razvila seriju objektiva specijalno dizajniranih za upotrebu sa opremom za digitalno snimanje.

Prednosti partnerstva nadilaze sumu njegovih delova

Uglavnom zahvaljujući bliskoj saradnji sa kompanijom Carl Zeiss®, SONY je postao jedan od vodećih proizvođača digitalnih fotoaparata i kamkordera. Mnogi proizvodi ova dva partnera su, kao kombinacija vrhunske japanske tehnologije digitalnog snimanja sa objektivima koje mnogi profesionalci smatraju najboljim svetskim optičkim rešenjima, postavili nove standarde.

To je očigledno i iz mnogih priznanja i prestižnih nagrada koje su osvojili proizvodi kompanije SONY sa Carl Zeiss® objektivima.

Izvanredan kvalitet i preciznost za vrhunske objektive

Svaki objektiv koji izađe iz fabrike Carl Zeiss® je sam po sebi remek-delo fine optike. Da bi svaki objektiv bio u skladu sa strogim uslovima za priznatu oznaku kvaliteta ZEISS, veoma precizni proizvodni procesi koje kompanija koristi konstantno se proveravaju za vreme i nakon proizvodnje.

Površina svakog objektiva se temeljito proverava tokom proizvodnje, a objektivi se obrađuju pojedinačno da bi se obezbedio najbolji mogući kvalitet fotografija. Carl Zeiss® je jedini proizvođač objektiva koji koristi direktne MTF sisteme (MTF = funkcija prenosa modulacije). Oni obezbeđuju maksimalnu kontrolu kvaliteta, tokom koje se za vreme proizvodnje na svakom objektivu proverava više od 100 definisanih parametara.

Dragoceni resursi: optičko staklo

Sočiva se prave od optičkog stakla koje može da bude različitog kvaliteta, zavisno od sposobnosti prelamanja svetlosti, disperzije boja, težine i hemijskog sastava. Objektivi se sastoje od nekoliko optičkih stakala i kristala. Sočivo se prvo izrezuje iz staklenog bloka, a zatim se grubo oblikuje tako da obe strane imaju ispravan poluprečnik. U nastavku postupka sočivo se fino obrađuje. Nakon toga se površine poliraju. Za to je potrebno između četiri i 25 minuta, zavisno od prečnika sočiva i vrste stakla. Za vreme poliranja oble površine svakog sočiva pojedinačno se proveravaju veoma preciznom tehnologijom merenja. To garantuje da će i najmanje greške i nepravilnosti na površinama biti pronađene i ispravljene za vreme obrade.

Osnovni princip je preciznost

Zatim se bruse ivice sočiva, sve dok se optički centar ne podudara sa fizičkim centrom. Površine sočiva zatim se premazuju lakom da bi se zaštitile od mehaničkih oštećenja. Za vreme i nakon procesa brušenja ivica radi preciznosti se meri prečnik svakog pojedinog sočiva. U tom postupku, ako je potrebno, proverava se i podešava i poravnatost optičke i fizičke ose.

Nakon što se završi oblikovanje sočiva, ono se pažljivo čisti tako da se uklanjaju sve čestice prašine i ostaci materijala koji su se koristili u proizvodnji. Da bi se na površini sočivaotkrili i najsitniji nedostaci, ono se ručno proverava pod specijalnim izvorom svetla. Ako je potrebno, sočivo se ručno ponovo obrađuje da bi odgovaralo strogim uslovima kvaliteta kompanije Carl Zeiss®.

Obradom do savršenstva

Na površinu sočiva se pomoću pare stavlja premaz koji smanjuje odbljesak. Tokom tog procesa na površinu stakla se stavljaju slojevi specijalnih supstanci, a debljina slojeva strogo se kontroliše. Nakon toga iskusni stručnjaci vizuelno proveravaju površine sočiva da bi se otkrile čak i najmanje greške i nedostaci. Za neke vrste objektiva pojedinačna sočiva se grupiraju u sisteme sočiva. U sledećem koraku mehanički i optički delovi objektiva se sastavljaju u konačni proizvod.

U proizvodnji svakog vrhunskog objektiva kompanije Carl Zeiss® se koriste veoma precizni procesi, a kvalitet objektiva se neprekidno proverava. Ako kupujete proizvod kompanije Carl Zeiss®, možete da budete sigurni da nećete dobiti masovno proizvedenu robu, već dragoceno sočivo visoke preciznosti koje je proizvedeno upotrebom precizne tehnologije i ručnom obradom kvalitetnog stakla. Inženjeri koji dizajniraju vrhunske objektive za SONY fotoaparate i kamkordere dizajniraju i sočiva koja se koriste u svemirskoj tehnologiji i medicini.

Leave a Reply