D7200-Nikon
Foto

Film Marka Kovače među pobednicima prvog Nikon filmskog festival

Nikon danas proglašava pobednike prvog Nikon evropskog filmskog festivala u saradnji sa nezavisnom filmskom organizacijom Raindance i nagrađivanom italijanskom glumicom i režiserkom, Azijom Ardžento. „Voiceless – Stop the Bullies“ (Neprimetan – stop vršnjačkom nasilju) film autora Džagdžita Singa iz Velike Britanije osvojio je glavnu nagradu. Pobednik kao nagradu dobija Nikon D810 i opremu za snimanje filmova kao i putovanje na Kanski filmski festival u maju ove godine.

D7200-Nikon

U konkurenciji više od 300 kratkih filmova koje su poslali reditelji iz različitih zemalja Evrope žiri je izabrao film „Voiceless – Stop the Bullies“ autora Džagdžita Singa za dobitnika glavne nagrade na konačnom ocenjivanju u Rimu. Ovaj film nosi jaku poruku protiv vršnjačkog nasilja i ističe se kako zbog izuzetne priče tako i zbog izvanredne tehnike. U ostalim kategorijama žiri je proglasio sledeće pobednike:

 

  • Best Narrative (Najbolja priča) – ‘Frame of Reference’ autora Joela Jonsona i Kristijana Gardoa iz Švedske
  • Technical Excellence (Izuzetna tehnika) – „Powerless“ autora Martina Toba iz Švedske
  • Best Student Entry (Najbolje studentsko ostvarenje) – „L’amour“ autorke Kamile van Vesem iz Češke Republike

 

Na festivalu je takođe uvedena kategorija Best Film as voted for by the Public (Najbolji film prema glasovima publike), koja je zasnovana na pojedinačnim glasovima u okviru Zajednice Nikon filmskog festivala, a nagradu u ovoj kategoriji dobio je film „Greenwoodo“ (Vudu u zelenoj šumi) autora Marka Kovača iz Srbije.

Nikon evropski filmski festival pozvao je amatere ali i profesionalce da naprave kratak film u maksimalnom trajanju od 140 sekundi na temu „Drugačija perspektiva“. U okviru ove teme od takmičara je zatraženo da definišu perspektivu kao kombinaciju svog stava prema subjektu, svoje veze sa pričom koju predstavljaju i fizičkog položaja iz koga je posmatraju.

Azija Ardžento, glavni sudija i predsednica žirija Nikon evropskog filmskog festivala, je izjavila:

„Bili smo potpuno oduševljeni neverovatno visokim kvalitetom pristiglih filmova. Svi filmovi koje smo odgledali bili su potpuno originalni i jedinstveni, a naročito nas je oduševio način na koji su učesnici shvatili temu „Drugačija perspektiva“. Kvalitet ostvarenja koja su poslali reditelji amateri takođe svedoči kako napredak na polju tehnologije omogućava sve većem broju ljudi da se oprobaju kao reditelji, sada više nego ikada pre. Jako mi je drago što Nikon ulaže neverovatan napor kako bi to omogućio talentovanim umetnicima širom Evrope i sveta.“

Kategorije i nagrade

Dobitnik glavne nagrade će dobiti Nikon D810 opremu za snimanje filmova i, kao specijalni gost organizacije Raindance, jednonedeljno putovanje sa svim plaćenim troškovima na Kanski filmski festival u maju 2015. u cilju poslovnog povezivanja.

Pobednici u dve potkategorije „Best Narrative“ i „Technical Excellence“ dobiće Nikon D750 i novčanu nagradu u iznosu od 3000 EUR, dok će pobednik u kategoriji „Best Student Entry“ dobiti Nikon D750 opremu za snimanje filmova i novčanu nagradu u iznosu od 2000 EUR.

 

Autor najboljeg filma u kategoriji „Best Film as Voted for by the Public“ Mrko Kovač dobiće Nikon D750 i prateću opremu za snimanje filmova.

Film Marka Kovača možete pogledati na:

Leave a Reply