Foto

Finale konkursa Autoportret u organizaciji časopisa za kulturu fotografije

U svojoj trinaestogodišnjoj tradiciji časopis ReFoto organizovao je brojne konkurse fotografije na mnoštvo različitih tema: od dokumentarne, preko pejzaža, portreta, eksperimenta do monohromatske fotografije.

Tema ovogodišnjeg konkursa je Autoportret. Ona u sebi objedinjuje skoro sve prethodno navedene jer prikazu sopstvenog lika možemo pristupiti na bezbroj načina.

Sve ovo vrlo dobro su uočili i čitaoci ReFoto časopisa koji su na preko hiljadu poslatih fotografija pokazali veliku maštovitost, kreativnost, često i odvažnost kao i visok nivo tehničkog  znanja. Lica, detalji, u studiju, eksterijeru, duple ekspozicije, digitalna manipulacija, performans, arhivski snimci, aranžirana fotografija… smenjivali su se iz broja u broj tokom 2014. godine. Izložba Autoportret sačinjena je od radoznalih lica fotografa amatera, studenata, profesionalaca…  U želji  da komuniciraju sa svetom i sobom otisnuli su se u kreativni svet fotografije u kom jednim klikom stvarnost postaje nadrealna, a iluzija opipljiva i nadasve privlačna.

Tokom 2014. godine u pet  izdanja časopisa ReFoto objavljeno je 134 fotografija koje su ušle u uži izbor. Na konkursu je učestvovalo 376 autora iz zemlje i regiona koji su poslali 1.370 fotografija. Žiri u sastavu: Milan Živković – glavni i odgovorni urednika časopisa ReFoto, Ivana Tomanović – izvršni urednik časopisa ReFoto, Đorđe Odanović – redovni profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, Gordana Hajinović – član ULUPUDS-a i Goran Micevski  – umetnik fotograf izabrali su pedesetak fotografija za izložbu u galeriji Artget i nagradili tri najbolje fotografije.

Leave a Reply