Foto

Kodak u finansijskim problemima

Kompanija Kodak je postla sinonim za film i fotografiju širom sveta, ali ova kompanija upala je u probleme u vremenu digitalne fotografije. George Eastman bio je pionir fotografije, koji je stvorio prvi Kodak foto aparat 1888. godine. Kodak je postao sinonim za film širom sveta, ali ova kompanija upala je u probleme u vremenu digitalne fotografije. Kodak je dominirao svetom fotografije, i postao američka ikona.

Ne tako davno, ime Kodak moglo se videti u izlozima fotografskih radnji. Ali, Sead Tariverdi, vlasik jedne takve trgovine, kaže da je vreme kada je Kodak bio najbolji prošlo: “U prošlosti, kada sam ja počeo u ovom biznisu, mogli ste ući u trgovinu i u njoj bi skoro sve bilo Kodakove proizvodnje. Barem 80 posto svih filmova, projektora, objektiva, foto aparata, bili su Kodak”.

423

ALi, stvari su se promenile i Kodak je u finansijskim nedaćama, a postoje i izveštaji koji govore da bi kompanija mogla i bankrotirati, kako je digitalna fotografija potpuno transformirala ovu industriju.

1991. godine, Kodak je isplatio kompaniju Poloroid skoro milijardu dolara za neovlašćeno korišćenje njihovog patenta na instant foto aparate i film. Gospodin Taraverdi kaže da su od tada počeli Kodakovi problemi: “Mislim da je taj gubitak imao ogromnog odjeka na Kodak, i sprečio ih u povlačenju pravih poteza u vreme kad su to drugi radili. Na primer, kompanija Fuji. Odjednom su se probili na američko tržište, i sada su jedna od većih kompanija u ovoj zemlji”.

Uz njih, tu su i kompanije kao što su Nikon, Canon, Sony i druge koje se takmiču u ovoj industriji. Profesor Sandeep Dahiya sa univerziteta Georgetown kaže: “Oni su pokušali biti ispred drugih i razviti digitalni biznis. Ali, problem je u tome što već postoje druge kompanije koje to jako dobro rade. To je vrlo kompetitivna industrija, i Kodakova transformacija jednostavno nije uspela”.

1988. godine Kodak je zapošljavao 145 hiljada ljudi širom sveta. Danas njihova radna snaga broji nešto manje od 19 hiljada. Pre dve godine, kompanija je prestala da proizvodi svoj visoko kvalitetni film Kodachrome, a jedna kompanija iz Kansasa bila je poslednja na svetu koja je taj film razvijala.

Kodak je izumeo digitalni foto aparat 1975. godine

Kodakov DCS digitalni foto-aparat u kombinaciji sa Nikonom 1992. je koštao 13 hiljada dolara i nikada nije postao popularan među potrošačima. Profesor Dahiya kaže: “Ista se stvar dogodila i kompaniji Sony, koja je imala tehnologiju da stvori digitalni audio player. Ali, tu priliku nisu iskoristili, te je kompanija Apple pobrala profit u toj grani industrije. Nije neuobičajeno za kompanije da ignorišu tehnologije koje potpuno menjaju industriju, koje su i sami mogli izumeti, ali nisu imali sredstva koja bi mogli u to uložiti”.
Kako je Kodak počeo kaskati za drugima, tako je i vrednost akcija  ove kompanije počela padati. 1997. godine, cena akcije Kodaka iznosila je 97 dolara, a do 2011. pala je na samo jedan dolar. Ali, kompanija Kodak tvrdi da još uvek nije propala, te da nema nameru da bankrotira. Još uvek prodaju dosta filmova za tradicionalne foto aparate, a tvrde i da rade na nekoliko izuma koji bi mogli biti vredni milijarde dolara. (voa)

Leave a Reply