Foto · PC računari

Kompanija Panasonic ponovo nagrađena prestižnim TIPA nagradama

Nagrade za najbolji napredni kompaktni sistemski fotoaparat u 2010. godini i najbolji fotoprojektor. Kompanija Panasonic objavila je danas da je primila dve prestižne TIPA nagrade. Kompanija je primila nagradu za model Panasonic LUMIX DMC-G2 digitalni fotoaparat sa zamenljivim sočivima i upravljanjem pomoću ekranskog interfejsa, osetljivog na dodir kao najbolji napredni kompaktni sistemski fotoaparat i nagradu za najbolji fotoprojektor, model Panasonic PT-AE4000 projektor za kućni bioskop.

„Jako smo zadovoljni da smo od vrhunskih evropskih novinara u oblasti fotografskih i drugih proizvoda za reprodukciju slike primili dve TIPA nagrade,” izjavio je Loren Abadi, predsednik Izvrsnog odbora kompanije Panasonic Europe. „Veliki trud ulažemo u izradu digitalnih fotoaparata i projektora da bi ljudi zaista mogli da uživaju kada koriste naše proizvode. Naši LUMIX digitalni fotoaparati odlikuju se najsavremenijim tehnologijama. Naši projektori za kućni bioskop postavljaju nove standarde za izvrsnost u svojoj kategoriji.”

Najbolji napredni kompaktni sistemski fotoaparat: Panasonic Lumix DMC-G2

DMC-G2 je prvi sistemski fotoaparat sa zamenljivim sočivima na svetu koji omogućava upravljanje pomoću ekranskog interfejsa, osetljivog na dodir*. Sistem Lumix G Micro revolucionaran je doprinos tržištu od samog pojavljivanja modela Panasonic DMC-G1 kao prvi sistemski fotoaparat sa zamenljivim sočivima zasnovanim na standardu mikro četiri trećine. Kompanija Panasonic je razvoj novog DMC-G2 modela usmerila prvenstveno u povećanje operativnosti. U tu svrhu je ugrađen i ekran osetljiv na dodir koji na najintuitivniji način povezuje vid i radnju. Jednostavan dodir objekta na LCD ekranu korisniku omogućava da podesi AF funkciju za otvaranje zatvarača. Različite napredne AF funkcije koje iskorišćavaju veliku brzinu i preciznu funkciju AF kontrasta koriste se lakše nego ikada pre. Kućište foto-aparata ipak je dovoljno kompaktno da se klasifikuje kao najmanje i najlakše**.

Portparol udruženja TIPA izjavio je: „Uz upotrebu sistema mikro četiri trećine i razvoj kućišta za fotoaparat koji ne sadrži kutiju za ogledala i optičko tražilo, Panasonic je uspeo da napravi sistemski fotoaparat nove generacije opremljen funkcijama kao što su stalni prikaz žive slike, velika brzina, izuzetno precizna funkcija AF kontrasta, mogućnost snimanja HD video zapisa i upravljanje pomoću ekranskog interfejsa, osetljivog na dodir, sa funkcijom automatskog fokusiranja na dodir. Model Lumix DMC-G2 u svom kućištu male težine predstavlja idealan digitalni fotoaparat za iskusne fotografe koji mogu da nose sa sobom u svakom trenutku.”

Najbolji fotoprojektor: Panasonic PT-AE4000

Model PT-AE4000, drugi proizvod kompanije Panasonic koji je dobio priznanje udruženja TIPA za ovu godinu, je Full HD LCD projektor za kućni bioskop, dizajniran da ispuni očekivanja čak i najzahtevnijih ljubitelja kućnog bioskopa i audio-video profesionalaca. Novi projektor koristi optički sistem kompanije Panasonic i isporučuje izuzetno čiste i jasne slike u rezoluciji od 1080p (1920 x 1080 piksela), sa osvetljenjem od 1600 lumena, odnosom kontrasta od 80000:1 i tehnologijom 100Hz Intelligent Frame Creation za uklanjanje zamagljenosti slike.

Model PT-AE4000 je sledeći korak u evoluciji svog nagrađivanog prethodnika modela PT-AE3000 kojeg su korisnici kućnog bioskopa na široko hvalili zbog njegovog visokog kvaliteta slike, precizno podešenog u Holivudu. Jedinstvena tehnologija memorije sočiva, Lens Memory 2, može spremiti do šest položaja zuma i fokusa i može se podesiti na automatsko preklapanje između sadržaja s odnosom slike 16:9 i 2.35:1, pomoću nove funkcije projektora PT-AE4000 za prepoznavanje aspekta slike.

„Panasonic projektor PT-AE4000 isporučuje izuzetno čiste i jasne slike u Full HD 1080p rezoluciji, sa osvetljenjem od 1600 lumena, odnosom kontrasta od 100000:1 i tehnologijom 100Hz Intelligent Frame Creation za uklanjanje zamagljenosti slike. Ljubitelji kućnog bioskopa dobili su mogućnost da iskoriste široke ekrane s odnosom slike od 2.35:1 koji uklanja probleme vezane uz bioskopski format slike i obezbeđuje originalan kvalitet slike prema vizijama filmskih i TV reditelja i za tržište potrošačkih proizvoda,” komentarisao je portparol žirija udruženja TIPA.

Udruženje TIPA (Technical Image Press Association), osnovano 1991.godine, je nezavisno udruženje novinara iz oblasti potrošačke elektronike sa članovima iz četrnaest država iz Evrope, Južne Afrike i SAD. Urednici članskih revija udruženja TIPA sastali su se u aprilu u Njujorku i izabrali najbolje proizvode iz oblasti fotografskih i drugih proizvoda za obradu i reprodukciju slike koji su predstavljeni tržištu u zadnjih godinu dana. TIPA priznanja nagrađuju određene proizvode zbog njihovog vrhunskog kvaliteta, performansi i vrednosti, i ispostavljaju najbolje proizvode u svakoj svrstanoj kategoriji. Za više informacija o udruženju TIPA posetite sajt organizacije http://www.tipa.com/english/index.php

Leave a Reply