Foto

Mobotix S14 – prva kamera sa dva hemisferna sočiva

MOBOTIX, kao pionir u razvoju hemisferne tehnologije koja je pomerila granice IP sistema za video nadzor, zvanično je objavio početak komercijalne prodaje prve IP kamere na svetu koja poseduje čak dva hemisferna sočiva.

Kamera S14 FlexMount, koja je dostupna u verzijama MONO (S14M) ili DUAL (S14D), karakteriše se minijaturnim foto-modulima sa sočivom koja se mogu koristiti u različitima aplikacijama. Npr. S14D kućište je povezano sa dva hemisferna sočiva preko kablova (2 m dužine) što omogućava kompletno praćenje situacije i snimanje zvuka u dve susedne prostorije sa samo jednom kamerom pružajući sliku od čak 6.2 MegaPiksela ( 2 x 3.1 MegaPiksel)

Kamera S14 FlexMount je prva hemisferna DNEVNO/NOĆNA kamera je može da poseduje dva foto-modula: crno/belo i kolor koja se montiraju jedan do drugog tako da nadgledaju istu oblast a u zavisnosti od količine svetlosti, kamera automatski menja režim rada iz dnevnogu u noćni ili obrnuto. Ovim se omogućava dobijanje snimka maksimalnog kvaliteta u zavisnosti od broja lux-a.

Oba foto-modula i odvojeno kućište su potpuno vodootporna (IP65) i otporna su na temperature u rasponu od – 30° do + 60°. Izuzetno tanko (flat) kućište podržava microSD karticu do 64 GB i poseduje sve standardne MOBOTIX eksterne portove ( Ethernet, MiniUSB, MxBus). Kućište je namenjeno za diskretnu instalaciju na zid ili plafon tako da su vidljiva samo sočiva. Za sada kamera podržava samo hemisferno (180°) i širokougaono ( 90°) sočivo a u budućnosti će se na S14 moći instalirati i ostala sočiva iz MOBOTIX ponude.

Kamera se napaja kao i ostali MOBOTIX modeli, preko UTP kabla ( PoE) kroz koju prolaze i podaci. Sa potrošnjom nešto manje od 5 W , ova kamera spada u izuzetno male potrošače.

Zbog svog dizajna i mogućnosti postavljanja sočiva u razmaku od po 2 m, S14 FlaxMount otvara čitav niz mogućnosti svoje primene. Tako na primer, u prostorijama L oblika, dva foto-modula se mogu instalirati u , pod određenim uglom tako da mogu da prate kompletnu prostoriju bez mrtvog ugla. Zbog ovakve fleksibilnosti, ova kamera je pogodna za zahtevne korisnike kao što su banke, hoteli, radnje…
Kao i kod svih MOBOTIX kamera, kompletan softver za konfiguraciju i upravljanje kamerom je integrisan u samoj kameri dok se video menadžment softver može preuzeti sa oficijalnog veb site-a potpuno besplatno.

Leave a Reply