Foto

Nikon D300S

Nikon je predstavio model D300S, fotoaparat koji će proširiti mogućnosti današnjih kreativnih fotografa.

Pomoću funkcije za snimanje filmova visoke rezolucije, veće brzine snimanja od 7 kadrova u sekundi i dva otvora za CF i SD memorijsku karticu, model D300S nudi nove mogućnosti snimanja kreativne fotografije. Zasnovan na proverenom modelu D300, D300S u svom kompaktnom kućištu ima ugrađen isti CMOS senzor od 12,3 megapiksela u DX formatu, profesionalni sistem za automatsko fokusiranje od 51 tačke i preporučenu EXPEED obradu slika.

Robert Kristina, menadžer odseka za profesionalne proizvode u kompaniji Nikon Europe, navodi: „Model D300S je namenjen današnjoj generaciji kreativnih fotografa koji žele da kombinuju odlične fotografije sa kreativnim potencijalom video zapisa. Prednosti DX formata se ogledaju u objektivu sa uvećanjem, kompaktnoj veličini i pristupačnosti. Zahvaljujući tome, model D300S predstavlja interesantno pakovanje za sve koji žele da snimanje prenesu na viši nivo.“

Snimanje filmova visoke rezolucije sa stereo zvukom i njihovo uređivanje

Model D300S značajno proširuje mogućnosti snimanja filmova visoke rezolucije na DSLR fotoaparatu pomoću spoljnog ulaza za stereo zvuk, mogućnosti automatskog fokusiranja i novih ugrađenih funkcija za uređivanje filmova. Realističniji zvuk snimljenih filmskih sekvenci se postiže pomoću spoljnog stereo mikrofona, dok novo posebno dugme za prikaz uživo služi da se lakše nego ikada prebacujete sa fotografije na film i obratno.

Ugrađene filmske sekvence mogu da se uređuju tako što u toku reprodukcije jednostavno pritisnete dugme za pokretanje i zaustavljanje. Takođe, novi tip C HDMI interfejsa omogućava vam da izvršite uređivanje na ekranu visoke rezolucije, ukoliko to želite.

Dva otvora za medij za skladištenje podataka

Prvi put u ovoj klasi, model D300S nudi mogućnost izbora između dva standarda za medij za skladištenje podataka; CF (Compact Flash™) i SD (Secure Digital™) sa opcijama pomoću kojih upravljate načinom na koji fotoaparat snima podatke na njima. Na primer, neko može da izabere da skladišti fotografije na jednom formatu, a filmske sekvence na drugom.

Veća brzina snimanja, izuzetan kvalitet.

Pomoću modela D300S možete da snimate do brzine od neverovatnih 7 kadrova u sekundi, a bez potrebnog dodatnog pakovanja baterija. Opcionalno pakovanje baterija MB-D10 i poboljšan ergonomski dizajn za vertikalno snimanje omogućava brzinu od 8 kadrova u sekundi.
Za ovaj fotoaparat su preuzete inovativne tehnologije obrade slike od modela D300, kao što je sistem prepoznavanja scene sa merenjem pomoću RGB senzora od 1005 piksela i performanse automatskog fokusiranja vodeće u klasi Multi-CAM3500 sistema autofokusa od 51 tačke. Sve to zajedno omogućava precizan autofokus, automatsku ekspoziciju i automatsku kontrolu balansa bele boje. EXPEED sistem obrade slika ispunjava poznate Nikon kriterijume za kvalitet slike koji se odnose na jasne boje, postepenu gradaciju tonova kože, minimalni šum i zajedno sa svim fleksibilnostima Nikonovog ekskluzivnog sistema za kontrolu slike pomaže vam da upravljate izgledom i doživljajem svoga rada.

Intuitivni ergonomski dizajn

Izvršeno je značajno poboljšanje poznatog Nikonovog ergonomskog dizajna koji podrazumeva korišćenje istog višenamenskog birača koji se koristi u serijama D3 i na modelu D700, a koji ima centralno dugme za pokretanje i zaustavljanje filma. Takođe, D300S obezbeđuje režim tihog otpuštanja zatvarača za diskretno fotografisanje tako što omogućava korisniku da ručno upravlja brzinom vraćanja refleksnog ogledala. Posebno dugme za informacije olakšava prikaz i prečice do postavki koje se obično koriste, dok ugrađeni difuzer na iskačućem blicu pokriva širokougaono vidno polje od od 16 mm.

Praktične performanse

TFT ekran visoke rezolucije od 3 inča sa 920k tačaka nudi odličnu reprodukciju slike i podršku za kompoziciju filma. Ukoliko želite, u toku snimanja filma možete da prikažete nivo za virtuelni horizont. Veliki broj ugrađenih alatki za obradu obuhvata i funkciju za promenu veličine slike kako bi RAW datoteke bile u skladu sa jednom od četiri prethodno postavljene dimenzije, tako da mnogo više toga možete uraditi na fotoaparatu, a ne na računaru.

Više od samog slova „S“

Sveobuhvatan skup funkcija modela D300S je namenjen svakom ko ozbiljno razmišlja o budućnosti svojih fotografija. On nudi više od onoga na šta ukazuje jednostavan sufiks „S“, a sve to predstavlja spoj jedinstvene pozicije u obimnom izboru Nikon DSLR fotoaparata i praktične mešavine kreativnih opcija, profesionalne tehnologije, kompaktne veličine i pristupačnosti.

Model D300S će biti dostupan u dva kompleta konfiguracija: AFS DX NIKKOR 16-85mm f/3.5-4.5 VR i AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II.

Leave a Reply