Foto

Nikon D3300 – potpuno novi Nikonov D-SLR

Nikon danas predstavlja D3300, novi D-SLR fotoaparat namenjen početnicima pomoću kog sa lakoćom možete da ovekovečite celokupnu atmosferu važnih trenutaka. Moćan, praktičan za nošenje i jednostavan za rukovanje, mali i lagani Nikon D3300 je sjajno rešenje koje vam omogućava da uživate u vrhunskom D-SLR kvalitetu slike bez komplikovanih funkcija.
Počev od slabo osvetljenih scena do predivnih portreta, proslavljeni režim vodiča kompanije Nikon u svom stilu otklanja potrebu za nagađanjima o tome kako se koristi fotoaparat i omogućava neverovatno jednostavno snimanje sjajnih fotografija i filmova.
d3300
Impresivan skup funkcija zaslužan je za to što pomoću fotoaparata D3300 možete da zabeležite više detalja i dobijete jasnije slike, naročito kada fotografišete pri visokim ISO vrednostima u mračnim okruženjima. Poboljšanja obuhvataju CMOS senzor od 24,2 megapiksela koji je sada dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera (OLPF), širi ISO opseg (do ISO 12.800) i Nikonov novi moćni program za obradu slike EXPEED 4. Treba pomenuti i veće brzine kontinualnog fotografisanja od maksimalno 5 slika u sekundi. Osim toga, novi objektiv iz NIKKOR kompleta je izuzetno mali, zahvaljujući čemu je Nikon D3300 sistem mnogo lakši za prenos od svog prethodnika, a Nikon adapter za bežično povezivanje mobilnih uređaja olakšava deljenje fotografija koje će se izdvajati iz mnoštva slika snimljenih pametnim telefonima na bilo kojoj društvenoj mreži.
nikon-d3300
Marina Gurević, menadžer proizvoda za korisničke D-SLR fotoaparate u kompaniji Nikon Europe, izjavila je: „Od porodičnog života do studentskih dana i šire, Nikon D3300 je sjajan izbor za osobe koje nemaju iskustva u korišćenju D-SLR fotoaparata. Režim vodiča omogućava neprevaziđenu jednostavnost korišćenja, a moćna kombinacija senzora visoke rezolucije i visoke ISO osetljivosti obezbeđuje kvalitet slike koji je apsolutno superioran u odnosu na bilo šta što možete da fotografišete nekim slabijim fotoaparatom. U kombinaciji sa opcijom deljenja fotografija preko mobilnih uređaja, D3300 predstavlja istinski sjajan način na koji možete da privučete zasluženu pažnju na svoje priče“.
d3300-nikon

Neverovatan kvalitet slike

Senzor slike predstavlja srce svakog fotoaparata, a D3300 je fotoaparat sa velikim srcem. Senzor od 24,2 megapiksela je namenski dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera, tako da može da zabeleži i najfinije detalje i teksture sa zadivljujućom oštrinom. Slike su izuzetno jasne, naročito ako su snimljene pomoću NIKKOR objektiva. Zahvaljujući novom, moćnom programu za obradu slike EXPEED 4 i ISO opsegu i do ISO 12.800 (proširivo do ekvivalentne vrednosti od 25.600) čak i slike snimljene u mračnim okruženjima pri visokim ISO vrednostima se prelepo prikazuju i izuzetno su jasne, sa bogatom gradacijom. Zahvaljujući brzinama kontinualnog fotografisanja od maksimalno 5 slika u sekundi, možete u pravom trenutku da zabeležite brze radnje i kratkotrajne pokrete ili izraze. Osim toga, fokus je uvek besprekoran, bez obzira na to koliko se brzo sve odvija, za šta je zaslužan sistem za automatsko fokusiranje sa 11 tačaka i unakrsnim senzorom u centru koji omogućava veću preciznost.

Režim vodiča: pomoć u obliku postupnih uputstava

Proslavljeni režim vodiča kompanije Nikon će vam pomoći da oslobodite fotografa koji se krije u vama. Uz jasna objašnjenja sa postupnim uputstvima i inspirativne primere slika koji ilustruju željeni rezultat, režim vodiča pokazuje početnicima i korisnicima koji žele da nauče više kako tačno da snime sjajne fotografije i filmove. Pomoću lako pristupačnog režima vodiča preko točkića režima pri vrhu tela fotoaparata, možete da naučite kako da podesite fotoaparat i fotografišete, pregledate, brišete, pa čak i retuširate slike. Ambiciozni fotografi mogu da nauče i kako da snime portrete sa prelepo zamućenom pozadinom, zamrznu akciju ili dobiju jasne snimke pri slabom osvetljenju. Budući da pita korisnike koju vrstu fotografije ili filma žele da zabeleže, režim vodiča je široko prihvaćen jer fotografima u razvoju pomaže da steknu sigurnost i omogućava svim korisnicima da sa lakoćom savladaju ključne funkcije i kontrole, ne otvarajući uputstvo za fotoaparat!

Specijalni efekti

Novi režim specijalnih efekata fotoaparata vam omogućava da fotografijama i filmovima date umetničku notu bez imalo muke. Sa 13 različitih efekata na raspolaganju, korisnici mogu dobro da se zabave dok snimaju upečatljive fotografije i filmove. Dostupne su sledeće opcije: „Pop“, koja osvetljava boje povećavajući zasićenost; „Efekat igračke fotoaparata“, koja kreira retro efekat i „Laka panorama“, koja kreira spektakularne panoramske prikaze prostranih pejzaža ili silueta grada. Efekti se izuzetno lako primenjuju i mogu da se pregledaju u realnom vremenu na velikom LCD ekranu tokom snimanja.

Uživanje u Full HD filmovima: D-Movie

Fotoaparat Nikon D3300 vam omogućava ne samo da sa lakoćom pravite sjajne fotografije, nego i da na izuzetno jednostavan način snimate izvanredne filmove. Funkcija D-Movie na fotoaparatu omogućava snimanje segmenta Full HD filma pri broju slika u sekundi i do 50p/60p sa kontinualnim autofokusom, pružajući ujednačene snimke čak i kod radnji sa brzim pokretima, sa izuzetnim nivoom oštrine i jasnoće. Dugme za snimanje filma jednim dodirom olakšava početak snimanja, a ugrađeni stereo mikrofon – zajedno sa kompatibilnošću sa spoljnim stereo mikrofonom ME-1 kompanije Nikon – zaslužan je za filmove koji oduševljavaju kako izgledom, tako i zvukom.

Lako povezivanje

Fotografije snimljene fotoaparatom Nikon D3300 se mogu poslati direktno sa fotoaparata na bilo koji iOS™ ili Android™ pametni uređaj¹, spremne za jednostavno otpremanje na društvene mreže, kao što su Facebook, Instagram ili Twitter. Zahvaljujući impresivnom kvalitetu slike, fotografije će neizostavno privlačiti pažnju! Funkcija Wi-Fi povezivanja, takođe izuzetno korisna za snimanje fotografija, omogućava pregledanje scena preko pametnog uređaja i snimanje sjajnih autoportreta korišćenjem daljinske kontrole fotoaparata.

Inteligentan dizajn omogućava intuitivno rukovanje

Nikonove superiorne ergonomske karakteristike, jasni meniji i dugmad koja reaguje na jedan dodir za često korišćene funkcije, kao što su D-Movie i živi prikaz slike, omogućavaju brz i intuitivan rad. LCD monitor dijagonale 7,5 cm (3 inča) sa širokim uglom gledanja i rezolucijom od 921.000 tačaka pruža izuzetno jasne slike, a novo dugme „i“, dostupno na pristupačnom zadnjem delu fotoaparata, omogućava vam da zaobiđete glavni meni kako biste brzo promenili postavke tokom snimanja. Jasno, široko optičko tražilo (sa približnim pokrivanjem slike od 95% i uvećanjem od 0,85x) olakšava pravljenje fotografija sa besprekornim tajmingom, naročito pri snimanju brzih radnji sa veće udaljenosti. Osim toga, kao novina na fotoaparatu D3300, korisnicima koji snimaju gledajući kroz tražilo dostupan je klasičan interfejs i grafički interfejs sa animiranim postavkama koje omogućavaju intuitivniji rad.

Mali sistem

Zahvaljujući modelu Nikon D3300, malom po veličini, ali velikom u pogledu kvaliteta slike, korišćenje D-SLR fotoaparata je privlačnije nego ikada. Zahvaljujući novom malom NIKKOR 18–55mm objektivu iz VR kompleta sa mehanizmom za uvlačenje, D3300 je mnogo kompaktniji za prenos od mnogih drugih D-SLR fotoaparata. Izuzetno lagano telo je teško svega 410 g (bez memorijske kartice ili baterije) i dostupno je u crnoj, crvenoj ili sivoj boji. Uprkos malim dimenzijama, veliki udoban rukohvat vam omogućava da sa lakoćom čvrsto držite fotoaparat.

NIKKOR, Speedlight i kompatibilnost sa sistemom

Jedna od najvećih prednosti snimanja pomoću Nikon D-SLR fotoaparata je širok izbor NIKKOR objektiva i moćna, ali jednostavna sistemska dodatna oprema kompanije Nikon koji su kompatibilni sa modelom Nikon D3300. NIKKOR objektivi su širom sveta čuveni po svojim optičkim performansama, a model D3300 je kompatibilan sa celom paletom objektiva DX formata. Od kompaktnih zumova koji su savršeni za opštu primenu ili putovanja, do brzih objektiva sa fiksnom žižnom daljinom koji vam omogućavaju predivno zamućenje pozadine, te širokougaonih i mikro objektiva, postoji objektiv za svaku situaciju. Bez obzira na to koji izaberete, uživaćete u preciznosti i fleksibilnosti koje vam omogućavaju da na najbolji način iskoristite mogućnosti ovog fotoaparata sa rezolucijom od 24,2 megapiksela za snimanje fotografija i filmova živih boja i upečatljivog kontrasta. Osim objektiva, Nikon SB-300 Speedlight je kompaktan i lagan spoljašnji blic koji početnicima omogućava da sa lakoćom snime predivno osvetljene slike. Koristite ga da biste snimili izražajne slike na dnevnoj svetlosti, poboljšali snimke u sumraku ili istakli više detalja subjekta u uslovima pozadinskog osvetljenja.

Pregled ključnih karakteristika

• Senzor DX formata sa 24,2 megapiksela, bez OLPF-a • Režim vodiča: pomoć u obliku jasnih, postupnih uputstava • Vrhunske performanse u uslovima slabog osvetljenja: ISO 100–12.800 (proširivo do ekvivalentne vrednosti od ISO 25.600) • Brz i moćan program za obradu slike EXPEED 4 • Kontinualno fotografisanje od 5 fps • Izuzetno oštar AF sistem sa 11 tačaka i unakrsnim senzorom u centru • RGB senzor za merenje od 420 piksela sa sistemom za prepoznavanje scene kompanije Nikon • D-Movie: Full HD filmovi sa brojem slika u sekundi i do 50/60p • Ugrađen mikrofon i kompatibilnost sa stereo mikrofonom ME-1 kompanije Nikon • Lako bežično povezivanje: preko Nikonovog adaptera za povezivanje mobilnih uređaja Wu-1a • Režim specijalnih efekata: 13 upečatljivih efekata za statične slike i filmove • 6 režima scena • Veliki LCD ekran: 7,5 cm (3,0 inča) sa širokim uglom gledanja i rezolucijom od 921.000 tačaka • Optičko tražilo sa približnim pokrivanjem slike od 95% i uvećanjem od 0,85x • Malo, lagano telo: približno 124×98×75,5 mm. Težina je samo 410 g (bez baterije i memorijske kartice) • Mali objektiv iz kompleta sa mehanizmom za uvlačenje: AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II • Stabilan rukohvat za bezbedno rukovanje • Izbor od tri boje tela: crna, crvena i siva • Proširivi sistem: kompatibilan sa celom paletom NIKKOR objektiva DX formata i Nikon Speedlight bliceva namenjenih početnicima

Leave a Reply