Foto

Nikon predstavio model D3S – izbor profesionalaca

Nikon je predstavio model D3S, fotoaparat koji omogućava profesionalcima da preuzmu kontrolu nad neočekivanim situacijama, kao i širenje mogućnosti akcionih fotografa bez obzira gde se nalaze

Napravljen prema široko prihvaćenom modelu Nikon D3, model D3S unapređuje fotografisanje pri lošem osvetljenju do sledećeg nivoa i pokreće nove kreativne opcije za snimanje multimedijalnih filmova.

Robert Kristina, menadžer odseka za profesionalne proizvode u kompaniji Nikon Europe, navodi: “„Model D3S postavlja nova pravila za fotografisanje pri veoma lošem osvetljenju, što omogućava da fotografi preuzmu kontrolu nad svetlom ambijenta. Profesionalci iz celog sveta doprineli su da najbolji bude još bolji.“”

To je ono što nam je sada potrebno

Fransoa Marit, menadžer za tehniku fotografije u svetskog novinskog agenciji, Agence France Presse, rekao je: “„Od kako smo počeli da koristimo Nikon D3, takođe smo istraživali snimanje filmova da bismo tačno videli kako može da nam pomogne. Sada nam D3S daje upravo ono što nam je potrebno, mogućnost da snimamo fotografije i filmove samo sa jednim profesionalnim aparatom. Ovo omogućava da prenesemo cele pakete fotografija i filmskih sekvenci sa hiljade novinarskih i sportskih događaja o kojima izveštavamo svake nedelje, i zaista nam daje prednost u formatima na mreži, ako i onim štampanim.“”

Bil Frejk, jedan od prvih profesionalnih fotografa koji je isprobao Q600, rekao je: “„U svom poslu donosim odluke u milisekundama i želim najbolji kvalitet slike svaki put kada pritisnem dugme. Potreban mi je fotoaparat koji odgovara precizno, brzo i dosledno. Model D3S radi sve to i više od toga, a daje mi ogromnu slobodu.“”

Kada blic nije opcija

Model D3S sadrži potpuno redizajniran senzor slike od 12,1 efektivnih megapiksela. Veliki broj piksela, sa potpuno izmenjenom unutrašnjom strukturom, znači da D3S može da fotografiše pod lošim uslovima osvetljenja koji su pre bili nemogući za rad. Sedam nivoa ISO opsega od 200 do 12,800 omogućava snimanje fotografija i filmova u uslovima veoma lošeg osvetljenja, sa minimalnom obradom koja osigurava oštrinu i detalje, što je osnovno za današnje fotoreportere i sportske fotografe.

Dalji dokaz neverovatnog kapaciteta modela D3S za fotografisanje pri lošem osvetljenju je to da je prvi fotoaparat koji nudi tri dodatna nivoa za povećanje ISO osetljivosti, do Hi-3, (ISO jednak neverovatnih 102.400).

HD filmovi u FX formatu

D3S daje nov izgled i utisak rastućem trendu snimanja DSLR filmova i upotrebljava kreativne efekte dubinske oštrine koje nudi senzor u FX-formatu i sve pogodnosti NIKKOR objektiva sa širokim otvorom blende, objektiva koji je izbor najboljih svetskih fotografa. Brza i intuitivna za korišćenje, D-movie funkcija u modelu D3S kao svoj prioritet ima visoku produktivnost.

Filmovi se snimaju pri brzini od 720p/ 24 kadrova u sekundi u pokretnom JPEG formatu sa ulaznom utičnicom za stereo* zvuk. Format datoteke omogućava opciju kadra „Sačuvaj izabrano“ koja korisniku omogućava da slobodno snima video, siguran u činjenicu da fotografija ključnog momenta takođe može da se prenese.

Provereni autofokus podešen za snimanje filma

Sa konfiguracijom koja se može podesiti, ali se veoma lako koristi, Nikonov provereni Multi-CAM3500 sistem autofokusa sa filterom velike gustine i 15 veoma osetljivih unakrsnih tačaka, korisniku obezbeđuje glavni sistem u ovoj oblasti za praćenje objekata koji se brzo kreću. Sistem autofokusa za otkrivanje kontrasta u modelu D3S takođe je podešen da obezbedi podršku automatskom fokusiranju tokom snimanja filmova i prikaza uživo.

Čišćenje senzora slike

U skladu sa povratnim informacijama dobijenim od profesionalnih fotografa, model D3S primenjuje novu funkciju za čišćenje senzora slike koja generiše vibracije na četiri različite frekvencije kako bi se smanjio statički uticaj skupljanja prašine na optičkom filteru niskog stepena propustljivosti. Ovo se primenjuje bez uticaja na 100% pokrivenost tražila koja se očekuje od vodećeg modela, profesionalnog jednocifrenog D fotoaparata.

Totalna fleksibilnost

Model D3S sada nudi čak tri alternativna režima za izrezivanje, a svi su automatski postavljeni u tražilu. Fotograf sada može da odabere između 5:4 (30×24); 1.2x (30×20); i DX (24×16). Novi režim izrezivanja napravljen je da ponudi praktičnu kombinaciju uvećanja objektiva i delimično umanjene veličine datoteke.

Kada je potrebna diskrecija

D3S sadrži novi režim tihog otpuštanja zatvarača koji omogućava fotografu da ublaži zvuk koji daje vraćanje ogledala. Pogodno za fotografisanje životinjskog sveta i druge situacije gde zvuk zatvarača može da ometa pažnju objekta, ova inovacija ponovo reflektuje i odgovara na praktične povratne informacije od fotografa koji koriste fotoaparate Nikonove D3 serije.

Poboljšane opcije funkcije Active D-Lighting

D3S sada nudi čak pet opcija za Active D-Lighting prilikom snimanja sa visokim kontrastom ili objekata gde preovlađuju svetli tonovi. Zajedno sa novim automatskim podešavanjem, korisnici sada imaju četiri nivoa ručne kontrole; Veoma visoko ; Visoko, Normalno i Nisko.

Naknadna obrada u fotoaparatu

Dodatna pomoć za povećanje produktivnosti u modelu D3S su nove RAW opcije za obradu u meniju za retuširanje. Sledeće postavke slike mogu se primeniti na RAW (NEF) datoteke u fotoaparatu tokom rada: JPEG kompresija, Veličina, Balans belog, Kompenzacija ekspozicije, Kontrola slike, Smanjenje šuma, prostor za boju i podešavanje kontrole vinjete. Ove opcije ubrzavaju tok naknadne obrade za zauzete fotografe na zadatku, tako što smanjuju potrebu za korišćenjem računara i Capture NX2 softvera.

Spreman na sve

Model D3S pomera granice za fotografe i omogućava im dodatnu kontrolu nad nepredvidivim objektima u nepovoljnim uslovima osvetljenja. Senzor fotoaparata je tako osetljiv da može da snimi objekte koji su praktično nevidljivi golim okom i prikaže rezultate koji su očišćeni od šuma i spremni za štampanje. Konstrukcija od magnezijuma zaštićena od vremenskih nepogoda napravljena je da izdrži visoke temperature i vlagu kako bi omogućila korisnicima da brže i efikasnije obave zadatke.

Leave a Reply