Foto

Nikon D4 za profesionalce

Nikon D4 je novi profesionalni SLR fotoaparat FX format osmišljen da pomera granice. Odlikuju ga CMOS senzor visoke rezolucije od 16,2 megapiksela, uzastopno snimanje brzine do 11 kadrova u sekundi, ISO osetljivost 100 do 12.800 (može se povećati), EXPEED 3 obrada slike, funkcija D-movie pune visoke rezolucije 1080p i zatvarač životnog veka od 400.000 okidanja.

Granice postoje da bi se pomerale. A ovaj SLR fotoaparat je upravo za to i napravljen.

D4 nudi moćnu kombinaciju 16,2 megapikselskog senzora FX formata brzine do 11 kadrova u sekundi i fenomenalno visoke ISO osetljivosti (povećanje do 204.800, ekvivalentna vrednost drugog standarda). Funkcija D-movie pruža svu fleksibilnost koja vam je potrebna za emitovanje kvalitetnog videa. Jedinica zatvarača, kompozitnog sastava od Kevlar/ugljeničnih vlakana, odlikuje se standardnim životnim ciklusom od 400.000 okidanja, trideset procenata većim od prethodnika.

CMOS senzor FX formata (pun kadar) sa 16,2 megapiksela sa brzim iščitavanjem kanala i uzastopnim snimanjem u FX formatu brzine do 11 kadrova u sekundi. ISO osetljivost kreće se od 100do čak 12.800 sa mogućnošću povećanja do 204.800 (odnosno do ekvivalentne vrednosti drugog standarda) i smanjenja do 50 (odnosno do ekvivalentne vrednosti drugog standarda). Visok odnos signala i šuma i širok dinamički opseg. Funkcija D-Movie formata za više oblasti snima filmove pune visoke definicije (1080p) u FX i DX formatu, kao i u prilagođenoj izvornoj punoj visokoj definiciji (1920×1080). Omogućava nekomprimovani HDMI izlaz pune rezolucije na spoljne uređaje.

Nedavno razvijen, izuzetno izdržljiv zatvarač od kompozitnih Kevlar/ugljeničnih vlakana omogućava standardni životni ciklus od 400.000 okidanja, sa maksimalnom brzinom zatvarača od 1/8000 do 30 s i sinhronizacijom blica do 1/250 s. Aparat psoeduje LCD ekran od 8 cm (3,2 in.) i 922.000 tačaka i sa automatskom kontrolom svetline, a u osnovi je Antirefleksivan sa širokom reprodukcijom boja.

Audio kontrola je veoma visoke vernosti tako da parat ima ulaz za stereo mikrofon i audio izlaz za spoljne slušalice, što vam omogućava da fino podesite zvuk u izolaciji kako pre tako i tokom snimanja. Postavka linijskog ulaza za PCM linearne rekordere je takođe obezbeđena.

Medijum za skladištenje podataka: dva otvora za kartice. Jedan za brze CF (UDMA 7) kartice i jedan za brze XQD kartice velikog kapaciteta.

Spreman za sve, Nikon D4 je izdržljiv i svestran da ostvari sve moguće prilike za snimanje, pa tako podržava i bežični LAN i Ethernet mrežu preko opcionog bežičnog predajnika WT-4 ili nedavno projektovanog kompaktnog bežičnog predajnika WT-5.

Leave a Reply