Foto

Nikon D4S

Nikon danas predstavlja D4S, novu uzdanicu FX formata od 16,2 megapiksela namenjenu profesionalcima koji žele da budu korak ispred.

Vrhunska mašina za fotografisanje od sada sa još boljim performansama: kao naslednik proslavljenog Nikon modela D4, fotoaparat D4S omogućava izvanredne fotografije pri izuzetnim brzinama. Prošireni ISO opseg i program za obradu slike, EXPEED 4, postavljaju fotografisanje u uslovima slabog osvetljenja na viši nivo, pa je D4S majstor kako za mračna, tako i za svetla okruženja.

Nikon-D4S-1

Unapređene AF performanse  pružaju poboljšano snimanje i praćenje pri brzini od 11 fps. Novi režim grupne AF oblasti obezbeđuje znatno precizniju kontrolu nad AF poljima. Nikonova RAW datoteka veličine S omogućava brži prenos fotografija, a gigabitni 100/1000TX Ethernet port obezbeđuje izuzetno brzo povezivanje .

Zasnovan na uspešnom modelu 

D4S pomera granice profesionalnog fotografisanja velikom brzinom.

Poboljšani senzor fotoaparata pruža vrhunski kvalitet fotografije, a unapređeni ISO opseg od 100–25.600 može da se proširi do neverovatnih 409.600 (ekvivalentna vrednost) – što je ujedno i najveći opseg na nivou cele industrije. Nikonov novi program za obradu slike, EXPEED 4, poboljšava ukupne performanse  fotoaparata.

D4S je istinski majstor kako za mračna, tako i za svetla okruženja, jer poseduje sofisticirano lokalizovano smanjenje šuma, izoštravanje ivica i kontrolu tona u uslovima slabog osvetljenja sa kojima se mnogi sportski fotografi i oni koji se bave dokumentarnom fotografijom svakodnevno susreću. Brzinu rafalnog okidanja od 11 fps ne ugrožavaju ISO podešavanja ni izbor objektiva, a fotografije su oštre i izuzetno bogate detaljima, čak i kada se primeni filtriranje zarad smanjenja šuma. Fotoaparat je zaštićen izdržljivim metalnim telom koje je otporno na najsurovije vremenske uslove dok promene u rasporedu dugmića i njihov izmenjen oblik olakšavaju rad u ekstremnim vremenskim uslovima.

Nikon-D4S-3

Pun gas: bez prepreka

Sve funkcije koje poseduje D4S su u potpunosti podređene brzini. U svetu u kom je brzina prenosa i umrežavanja postala podjednako važna kao megapikseli i ISO podešavanja, D4S zadovoljava sve potrebe i najzahtevnijih korisnika. Broj fotografija u sekundi sa praćenjem autofokusa se povećao sa 10 fps na 11 fps, pa je D4S najbrži D-SLR fotoaparat sa autofokusom u istoriji.

Fotoaparat ima gigabitni 100/1000TX Ethernet port i poseduje novu vrstu RAW datoteke sa oznakom “S” za brži prenos podataka. U momentima kada su važni i milisekundi, kašnjenje zatvarača od 42 ms obezbeđuje ključnu prednost nad konkurencijom. Osim toga, potpuno novi mehanizam zatvarača i ogledala smanjuje odskakanje ogledala, obezbeđujući stabilnu sliku u tražilu, sa minimalnim zatamnjenjem tokom brzog snimanja.

Prevazilaženje najboljeg: poboljšanja autofokusa

D4S se odlikuje i potpuno novim režimom “grupne AF oblasti”. Dizajnirana tako da omogućava znatno precizniju kontrolu nad veličinom autofokusne oblasti, “grupna AF oblast” stalno nadgleda pet različitih AF oblasti koje mogu da se pomeraju širom opsega od 51 tačke. Fotografisanje u ovom režimu omogućava izuzetno precizno praćenje subjekata koji se brzo kreću na velikoj udaljenosti i u velikoj meri poboljšava pronalaženje i izdvajanje pozadine prilikom snimanja subjekata koji su relativno mali i blizu pozadine koja se odlikuje visokim kontrastom ili odvlači pažnju. Kao i kod fotoaparata D4, AF sistem u sklopu modela D4S se može konfigurisati podešavanjem pokrivanja od 9, 21 i 51 tačaka i osetljiv je do -2 EV (ISO 100, 20°C).

Nikon-D4S-7

Poboljšanje funkcije D-Movie u više formata

Kada je reč o snimanju video zapisa u različitim uslovima, D4S obuhvata širok spektar unapređenja koja u  radu pružaju veću kontrolu i poboljšavaju snimanje zvuka. Filmovi napravljeni pomoću funkcije D-movie sada mogu da se snimaju pri brzini od 50p/60p, dok je moguće podesiti osetljivost i izabrati  maksimalnu ISO osetljivost u M režimu, kao i izbor formata senzora za isecanje, kontrolisanje  elektromotora blende i brzinu zatvarača. Osim toga, 3D smanjenje šuma smanjuje nasumični  šum kao i treperenje šuma tokom snimanja pri visokim ISO vrednostima.

Kao i kod fotoaparata D4, model D4S može da snima u tri različita formata – FX, DX i izvorno isecanje (približno 2,7x). D4S poseduje  nekomprimovani HDMI izlaz pune rezolucije na spoljne uređaje. HD filmove pune rezolucije istovremeno možete da snimate u samom fotoaparatu ali i pomoću spoljnog rekordera koristeći HDMI (uz fotoaparat se dobija štipaljka za HDMI kabl koja omogućava sigurnu vezu). Snimanje zvuka je poboljšano zahvaljujući većem broju opcija za audio kontrolu, uključujući opciju za izbor opsega zvuka (vetar/glas) i smanjenje šuma nastalog usled vetra pri snimanju sa ugrađenim mikrofonom.

Pregled ključnih karakteristika

Poboljšani senzor u FX formatu od 16,2 MP: pruža vrhunski kvalitet fotografija i izuzetnu fleksibilnost pri naknadnom izrezu.

Izvanredna osetljivost na svetlost: ISO opseg od 100–25.600 može da se proširi do 409.600 (ekvivalentna vrednost) – što je najveći opseg na nivou cele industrije.

11 FPS sa autofokusom: 11 fps u FX formatu sa autoekspozicijom/autofokusom (AE/AF) čini ovaj model superiornijim i u odnosu na D4.

EXPEED 4: podiže ukupne performanse fotoaparata na potpuno novi nivo.

Multi-CAM 3500FX AF sistem sa 51 tačkom se može konfigurisati podešavanjem pokrivanja od 9, 21 i 51 tačke i osetljiv je do -2 EV (ISO 100, 20°C).

Poboljšanja autofokusa: poboljšano zaključavanje, nove opcije za ograničenja AF režima, kao i novi režim grupne AF oblasti.

D-Movie u više formata: Full HD (1080p) filmovi u FX i DX formatu pri broju fotografija u sekundi od 60p/50p/30p/25p/24p. Pruža tri formata senzora za isecanje – FX, DX i izvorno isecanje (približno 2,7x) – kao i HDMI izlaz za perfektno jasnu sliku. Pristupite punom ISO opsegu i kontrolišite brzinu zatvarača, otvor blende i nivoe jačine zvuka tokom snimanja filmova. 3D smanjenje šuma smanjuje nasumični šum, pri čemu fotoaparat nudi i sofisticirane opcije za audio kontrolu.

Izdržljiv fotoaparat za rad na svim terenima: metalno telo sa zaštitom od ekstremnih vremenskih uslova.

Najbrža opcija: gigabitni 100/1000TX Ethernet port i RAW datoteke veličine S omogućavaju brži prenos podataka. Ovaj model je kompatibilan sa Nikonovim bežičnim predajnikom WT-5.

Monitor prilagodljivih boja: LCD monitor od 8 cm (3,2 inča), sa 921.000 tačaka i antirefleks slojem, dozvoljava vam da pomerate balans boje i osvetljenost u željenom smeru.

Brz i izdržljiv zatvarač: Jedinica zatvarača od Kevlar/ugljeničnih vlakana sa kašnjenjem zatvarača od 42 ms, standardnim životnim ciklusom od 400.000 okidanja i brzinom zatvarača od 1/8000 do 30 s, sa sinhronizacijom blica pri brzini i do 1/250 sekundi. Novi mehanizam zatvarača i ogledala obezbeđuje stabilnu sliku u tražilu, sa minimalnim zatamnjenjem tokom brzog snimanja.

Merenje spot balansa bele: lako preuzimajte podatke o zapamćenim postavkama manuelnog balansa bele na osnovu izabrane oblasti na kadru: veličina izabrane oblasti može da se održi čak i kada se fotografija uveća, a moguće je i uzastopno preuzimanje podataka.

EL-18a baterija velikog kapaciteta: ultra kompaktna i lagana punjiva Li-jonska baterija kapaciteta 2500 mAh (10,8 V).

Medijum za skladištenje podataka: dva slota za kartice – jedan za brze CF (UDMA 7) kartice i jedan za brze XQD kartice velikog kapaciteta.

Leave a Reply