Foto

Nikon D5000

Nikon Europe sa ponosom predstavlja novi DSLR fotoaparat za amatersku upotrebu i porodičnu zabavu: D5000.

Zahvaljujući funkcijama koje fotografisanje čine lakim i zabavnim, ovaj fotoaparat od konkurencije izdvaja jedinstveni obrtni LCD ekran koji omogućava snimanje iz bilo kog željenog ugla.

Model D5000 je nasledio glavnu HD filmsku funkciju modela D90, Nikonovu jedinstvenu D-Movie funkciju. Zahvaljujući velikom broju ugrađenih funkcija za uređivanje, širokom izboru režima scena, senzoru od 12,3 MP i velikoj osetljivosti između ISO 200 i 3200 (koja se može proširiti na ekvivalentnu osetljivost ISO 100 i ISO 6400) za snimanje u širokom opsegu različitih uslova osvetljenja, ovaj fotoaparat pruža mogućnost da se lakše nego ikada pre prave snimci visokog kvaliteta.

“U ovom fotoaparatu Nikon nudi izuzetan kvalitet slike i tehnologiju nasleđenu od najmodernijih Nikon modela, tako da potrošači mogu iz prve ruke da osete izuzetan kvalitet po kome je Nikon poznat,” navodi Jordi Brinkman, Menadžer proizvoda u Nikon Europe. “Koristeći jedinstveni obrtni LCD ekran koji poseduje D5000, lako možete da fotografišete iz bilo kog ugla što daje potpuno novu perspektivu vašim slikama.

Dodatna pogodnost funkcije D-Movie (svetsku premijeru imala je za model D90) sada se predstavlja širokoj publici koja želi da se zabavi i da razvija svoje veštine fotografisanja ili da pređe na naprednije mogućnosti u odnosu na postojeći DSLR.”

Pogledajte život iz drugog ugla

Obrtni LCD ekran od 2,7 inča u modelu D5000 nudi potpuno novu perspektivu fotografisanja, što omogućava da jednostavno snimate fotografije iz bilo kog ugla.

Njegov fleksibilan, pokretljiv ekran omogućava da postavite fotoaparat na mesto koje u potpunosti odgovara uglu ili snimku koji pokušavate da napravite – bez obzira da li ste na koncertu i želite da za svoj snimak dobijete jasan pogled iznad mase ili želite da fotografišete sa nivoa zemlje, možete da podesite obrtni ekran tako da dobijete najbolji pogled na željeni objekat. Zatvorite ekran da biste ga zaštitili ili ga postavite u standardnu poziciju za regularno fotografisanje sa tražilom.

Možete čak i da okrenete ekran da biste bez napora napravili auto-portret koji je savršeno kadriran. Zahvaljujući Nikonovom ergonomskom dizajnu i ekranu koji se otvara nadole, položaj ekrana vam nikada neće smetati i moći ćete čvrsto da držite telo fotoaparata da biste sprečili njegovo pomeranje. Izbor opcija je neograničen.

D-Movie i prikaz uživo

Snimanje filmskih sekvenci sa DSLR-om omogućiće vam da budete veoma kreativni. Na primer, možete da promenite objektiv da biste dobili novu perspektivu i ostvarili dublji emotivni doživljaj u vašim filmovima koristeći postavke za kontrolu slike pre početka snimanja.

Model D5000 nudi funkciju D-Movie (sa zvukom) – snimanje filmova visoke definicije savršeno je kompatibilno sa najnovijim televizijskim ekranima i HDMI izlazom za lako povezivanje. Pristupanje funkciji prikaza uživo samo sa jednim dugmetom omogućava da vidite i planirate snimak ili film na obrtnom LCD ekranu kako biste dobili optimalno kadriranje.

Kada fotografišete, fotoaparat nudi četiri tipa AF kontrasta (široka oblast, normalna oblast, otkrivanje lica i praćenje novog objekta) da bi fotografisanje bilo što jednostavnije. U režimu autofokusa sa praćenjem objekta, aparat će ponovo pokrenuti praćenje objekta kada napusti kadar, a zatim se vrati, tako da će objekat uvek biti u fokusu.

Podešavanje scene

Ne morate da znate sve tajne digitalne fotografije da biste napravili odlične slike jer ovaj fotoaparat sadrži režime sa ukupno 19 scena. Samo okrenite birač na ‘scena’, odaberite odgovarajuću postavku režima scene i fotoaparat će uraditi sve ostalo umesto vas. Aparat će čak prikazati uzorak scene kako bi vam olakšao izbor. Još jedna od jednostavnih opcija fotoaparata jeste ugrađena funkcija za uređivanje slika širokog opsega, pomoću koje možete da uređujete svoje slike i da napravite ugrađene vizuelne efekte, čak i pre nego što prebacite slike u računar.

I to nije sve

Pored toga što ima sve ove funkcije, D5000 je fotoaparat visokog kvaliteta i po svojim osnovnim karakteristikama. CMOS senzor za slike visoke osetljivosti od 12,3 efektivnih megapiksela, Nikonov inovativni EXPEED brzi sistem za obradu slike, brzi i precizni sistem za automatsko fokusiranje sa 11 tačaka i izdržljiva blenda visokih performansi čine ovaj fotoaparat veoma pogodnim i za korisnike koji su dobri poznavaoci fotografije.

Kvalitet slike garantuje i mehanizam za čišćenje senzora slike koji sadrži sistem za kontrolu protoka vazduha, funkciju Active D-Lighting i kontrolu slike. Različite opcije reprodukcije u modelu D5000 omogućavaju lako i praktično korišćenje. Fotografije možete da vidite u grupama od najviše 72 slike, a takođe postoji prikaz kalendara koji omogućava prikaz slika po datumu i vremenu snimanja. A za ozbiljne poznavaoce fotografije, Q0770 može da prikaže histogram na uveličanim oblastima slike kako bi olakšao kontrolu ekspozicije. Lak je za rukovanje jer ima tipičan Nikonov ergonomski dizajn u kompaktnom, laganom kućištu.

Korisnici koje fotografišu u tihom okruženju znaće da cene novi režim tihog snimanja i ugrađen iskačući blic koji će automatski otkriti kada je blic potreban. Svima koji su u pokretu će prilikom traženja lokacije za snimanje biti od koristi Nikonova GP-1 jedinica koja je kompatibilna sa GPS-om, kao i HDMI izlaz kada na kraju poželite da predstavite odlične snimke svojoj porodici i prijateljima. Model Nikon D5000 je kompatibilan sa širokim opsegom AF-S i AF-I Nikkor objektiva.

Leave a Reply