Foto

Nikon D700 osvaja nagradu čitalaca CAMERA GRAND PRIX 2009

Korporacija Nikon s ponosom objavljuje da je digitalni SLR fotoaparat Nikon D700 dobio nagradu čitalaca CAMERA GRAND PRIX 2009.

Ova nagrada je ustanovljena prošle godine u čast obeležavanja 25. godišnjice nagrade „Camera Grand Prix“. Izabran na osnovu glasova korisnika tokom sajma fotografske opreme „Photo Imaging Expo (PIE) 2009“, održanog u Tokiju od 26 do 29 marta, model D700 je ovom nagradom potvrdio svoju veliku popularnost među korisnicima.

Prošle godine, Nikon D3 je takođe dobio ovu nagradu CAMERA GRAND PRIX 2008 kao fotoaparat godine, tako da Nikonovi digitalni SLR fotoaparati osvajaju ove prestižne nagrade već drugu godinu zaredom.

Model D700 se prodaje u Japanu preko kompanije Nikon Imaging Japan Inc. Korisnici su ga veoma dobro prihvatili, prvenstveno napredni fotografi-amateri, od kada se pojavio na tržištu u julu prošle godine.

Osnovni razlozi za izbor modela Nikon D700

D700 predstavlja digitalni SLR fotoaparat koji ima isti veliki CMOS senzor slike od 36,0 mm (v) × 23,9 mm (š) kao i model D3, što je od posebnog značaja za profesionalne fotografe. Pored toga, ovaj model nudi sjajne performanse u odnosu na cenu, kao i kompaktno i lagano kućište.

Korisnici koji su glasali za model D700 bili su izuzetno zadovoljni pre svega zbog prvoklasnog kvaliteta i veoma malog šuma slike prilikom korišćenja velike ISO osetljivosti, odličnog odnosa cene i performansi, kao i zbog izuzetne fleksibilnosti i pogodnosti za korišćenje.

Glavne funkcije modela Nikon D700

Nikonov CMOS senzor (36,0 × 23,9 mm) za FX-formate od 12.1 megapiksela

Izuzetno širok opseg osetljivosti od ISO 200 do 6400 omogućava izuzetan kvalitet slike kada se koristi niska ISO osetljivost, kao i veoma mali šum slike kada se koristi visoka ISO osetljivost. Pored toga, osetljivost može da se proširi do ISO 25600 (ekvivalentno) ili smanji na ISO 100 (ekvivalentno).   Brz odziv sa vremenom pokretanja od približno 0,12 sekundi i kašnjenjem zatvarača od samo 40 milisekundi (prema CIPA standardima).   Snimanje do 5 uzastopnih snimaka pri brzini od 100 kadrova u sekundi. Kada se koristi opcionalno pakovanje baterija MB-D10 za dodatno napajanje, moguće je kontinualno snimanje velike brzine do 8 kadrova u sekundi.   Brza obrada slike zasniva se na Nikonovom ekskluzivnom EXPEED konceptu inteligentne obrade slika.

Sistem prepoznavanja scena redefiniše opseg, preciznost i performanse autofokusa, automatske ekspozicije i automatske kontrole balansa bele boje.   Sistem autofokusa od 51 tačke sa filterom velike gustine je ostvaren pomoću novorazvijenog Multi-CAM3500FX modula sa senzorom za autofokus.   Dva ugrađena režima za prikaz uživo: rad sa stativom i držanje u ruci.   Izuzetna dugotrajnost zatvarača potvrđena je testiranjem u ciklusu od 150.000 otpuštanja.

Kućište je napravljeno od izuzetno lagane i izdržljive legure magnezijuma.
Funkcija čišćenja senzora slike dovodi do vibriranja filtera niskog stepena propustljivosti kako bi se uklonila prašina i strane čestice.

Leave a Reply