d720
Foto

Nikon D7200 napredni DSLR DX formata

Kompanija Nikon danas predstavlja novi D-SLR fotoaparat koji preuzima vodeću poziciju među fotoaparatima DX formata. Imajući u vidu mnoštvo funkcija koje je nasledio od čuvenih FX modela, D7200 ima mnogo toga da ponudi zaljubljenicima u fotografiju.

Prvi put kod DX fotoaparata, D7200 omogućava precizno pronalaženje subjekta do -3 EV, zahvaljujući posebnom sistemu autofokusa. Štaviše, zahvaljujući širokom ISO opsegu i brzom rafalnom okidanju, možete da snimate oštre snimke u mraku. D7200 je i prvi Nikon D-SLR fotoaparat koji podržava NFC (Near Field Communication – komunikacija uređaja na veoma malim udaljenostima) tehnologiju.

d720

 

Korisnici sada mogu da biraju da li će snimljeni materijal preneti na pametan uređaj putem NFC tehnologije ili Wi-Fi funkcije fotoaparata. Namenski meni sa podešavanjima za video zapis, napredne opcije za audio kontrolu i najnovija generacija Picture Control postavki omogućavaju vrhunsku fleksibilnost u radu. Osim toga, fotoaparat je kompatibilan sa novim bežičnim mikrofonom ME-W1, koji beleži jasan zvuk sa udaljenosti i do 50 m.

Neka mašta postane stvarnost

 

Fotoaparat D7200 vam omogućava da budete kreativniji nego ikada do sada. Zahvaljujući senzoru slike DX formata, sistemu za obradu slike EXPEED 4 i ISO opsegu od 100–25.600, slike se odlikuju izuzetno širokim dinamičkim opsegom, niskim šumom i bogatom gradacijom boja. Izvanrednu fleksibilnost ovog fotoaparata, koja omogućava fotografisanje bez ikakvih ograničenja u zavisnosti od subjekta ili lokacije, dodatno proširuje profesionalan AF sistem, nasleđen od Nikonovih fotoaparata FX formata. Sa osetljivošću čije vrednosti idu do -3 EV (ISO 100, 20°C), Multi-CAM 3500 II AF sistem od 51 tačke zaključava fokus na subjektu sa neverovatnom preciznošću, čak i u mračnom okruženju. Petnaest unakrsnih senzora u centru obezbeđuje vrhunsko pronalaženje subjekta, a jedna centralna tačka je kompatibilna sa objektivima maksimalnog otvora blende od f/8, što omogućava više kombinacija objektiva/telekonvertera.

D7200-Nikon

Fotografisanje pri brzini do 6 fps u DX formatu i do 7 fps u režimu isecanja od 1,3x, uz veliki bafer fotoaparata koji beleži do 27 12-bitnih RAW snimaka i do 100 kvalitetnih JPEG slika jednim brzim rafalom.² Režim isecanja od 1,3x vam pruža i mogućnost proširivanja telefoto dosega NIKKOR objektiva i pokrivanje cele slike pomoću 51 tačke fokusa AF sistema.

 

 

 

Bioskopski kvalitet video zapisa

Zahvaljujući video funkcijama nasleđenim od profesionalnih fotoaparata, D7200 predstavlja sjajnu alatku za snimanje filmova. D7200 snima Full HD filmove pri brzini do 25p/30p, a možete i da se prebacite na režim isecanja od 1,3x i snimate pri brzini do 1080/50p/60p. Namenski video meni vam omogućava da čuvate sva podešavanja  na jednom mestu, a segmente filma možete da snimate na dvostruke slotove za SD memorijske kartice ili da ih istovremeno prebacujete na spoljni rekorder ili monitor koristeći HDMI. Možete da snimate uz automatsku kontrolu ISO osetljivosti u M režimu kako biste postigli ujednačen prelaz između zamračenih i osvetljenih oblasti, da koristite režim „Prikaz svetlijih delova“ kako biste videli gde su tačno izbledeli svetliji delovi i da primenjujete Picture Control postavku „Ravnomerno“ radi lakše gradacije boja u postprodukciji. Budući da je kvalitet zvuka presudan za kvalitet filma, fotoaparat poseduje napredne audio kontrole koje vam omogućavaju da izaberete opseg zvuka (široko/glas) i umanjite šum vetra pri snimanju pomoću ugrađenog mikrofona. Kada snimate pomoću spoljnog mikrofona, uz Nikonov novi opcioni bežični mikrofon ME-W1 možete na vrhunski način da obogatite segment filma jasnim audio zapisom snimljenim direktno sa izvora. Zvuk beleže i predajnik i prijemnik mikrofona, pa audio može da se snimi preko samog mikrofona ili preko mikrofona i prijemnika, što vam olakšava da snimate samo glas, fokusirate se isključivo na subjekat ili snimate dvosmeran razgovor.

 

Novi načini deljenja

D7200 je prvi Nikon D-SLR fotoaparat koji ima podršku za NFC komunikaciju, pored Wi-Fi funkcije. Da biste prebacili fotografije na pametni uređaj kompatibilan sa NFC tehnologijom, samo dodirnite D7200 pomoću uređaja i možete da prenesete fotografiju koja je prikazana na LCD ekranu fotoaparata. Druga mogućnost je da pomoću ugrađene Wi-Fi funkcije pošaljete fotografije preko kompatibilnog pametnog telefona ili tablet računara. Najpre samo treba da preuzmete Nikonovu besplatnu aplikaciju Wireless Mobile Utility na pametni uređaj1. Ugrađena Wi-Fi funkcija omogućava i daljinsko okidanje fotoaparata preko pametnog uređaja, što olakšava postavljanje fotoaparata za fotografisanje sa raznih neobičnih mesta. Da biste imali veću kontrolu nad bežičnim fotografisanjem, koristite bežični primopredajnik WR-R10 i bežični predajnik WR-T10 ili kontrolišite podešavanja fotoaparata pomoću bežičnog daljinskog kontrolera WR-1. Za povezivanje sa Ethernet i bežičnom LAN mrežom koristite opcionalni predajnik podataka UT-1 zajedno sa bežičnim predajnikom WT-5.

 

 

Istraživanje, kreiranje i eksperimentisanje

Brojne funkcije se oslanjaju na osnovnu tehnologiju fotoaparata D7200 i pružaju vam slobodu da eksperimentišete i date oduška svojoj kreativnosti. Prilikom fotografisanja, monitor prilagodljivih boja, sa dijagonalom od 8,0 cm (3,2 inča) i 1.229.000 tačaka, dozvoljava vam da pomerate balans boje i svetlinu u željenom smeru, shodno sopstvenim potrebama. Tražilo poseduje organski EL element prikaza koji obezbeđuje jasan prikaz informacija visokog kontrasta i malu potrošnju energije. Bilo da snimate statične slike ili video zapise, Nikonov Picture Control sistem druge generacije obezbeđuje neprocenjive alatke za kontrolu uoštravanja, kontrasta, svetline, tona, jasnoće i zasićenosti. Ako želite nesputanu slobodu u postprodukciji, postavka „Ravnomerno“ će zadržati sve detalje i očuvati kompletne informacije o tonovima, kako u svetlijim delovima, tako i u senkama. Postavka „Jasnoća“ omogućava precizno podešavanje kontrasta radi razlikovanja finih struktura. Dodatne kreativne funkcije obuhvataju opciju snimanja intervalskih sekvenci sa besprekornim prelazima ekspozicije pomoću jednostavnih radnji u meniju. Možete da kreirate i izvanredne fotografije sa snopom svetlosti tako što ćete fotografisati u režimu kontinualnog okidanja, pri brzini zatvarača od 4 sekunde ili manje. Samo snimite onoliko slika koliko vam dozvoljavaju medijske kartice i vek baterije.

 

Pregled ključnih karakteristika:

Senzor DX formata od 24,2 megapiksela: snimajte slike širokog dinamičkog opsega, niskog šuma i bogate gradacije boja.

EXPEED 4: poboljšava sveukupne performanse fotoaparata i daje izvanredne rezultate.

Profesionalne AF performanse: Multi-CAM 3500 II AF sistem od 51 tačke. Osetljiv je do -3 EV (ISO 100, 20°C).

Širok ISO opseg: samouvereno fotografišite u raspoloživim uslovima osvetljenja uz standardni ISO opseg od 100–25.600.

Brzo kontinualno fotografisanje: do 6 fps u DX formatu i do 7 fps u režimu isecanja od 1,3x. Zabeležite do 27 12-bitnih RAW slika i do 100 kvalitetnih JPEG slika jednim brzim rafalom.²

Neograničeno kontinualno fotografisanje: snimajte u režimu kontinualnog okidanja pri brzini zatvarača od 4 sekunde ili manje i zabeležite onoliko slika koliko vam dozvoljavaju medijske kartice i vek baterije.

Intervalski filmovi: snimajte intervalske sekvence sa ujednačenim prelazima ekspozicije.

Lako povezivanje: Wi-Fi1 i podrška za NFC (Near Field Communication) omogućavaju lako deljenje.

D-Movie: snimajte Full HD filmove DX formata pri brzini do 25p/30p ili se prebacujte na režim isecanja od 1,3x i snimajte pri brzini do 1080/50p/60p. Namenski meni za film vam omogućava da čuvate sva podešavanja za filmove na jednom mestu.

Audio visoke vernosti: superiorne opcije za audio kontrolu omogućavaju snimanje segmenta filma profesionalnog zvuka.

Isecanje od 1,3x: ostvarite veći telefoto doseg, veću brzinu i šire AF pokrivanje.

Picture Control 2.0: odaberite neku od sedam Picture Control postavki. Olakšajte postprodukciju uz postavku „Ravnomerno“ koja obezbeđuje maksimalan dinamički opseg, dok postavka „Jasnoća“ omogućava fino podešavanje detalja.

Svetlosno jako tražilo: pruža približno 100% pokrivanja slike i izvanrednu vidljivost na otvorenom, čak i u situacijama sa slabim pozadinskim osvetljenjem.

Monitor prilagodljivih boja: RGBW LCD monitor dijagonale 8,0 cm (3,2 inča), sa 1.229.000 tačaka i antirefleks slojem. Pomerajte balans boje i svetlinu u bilo kom smeru.

Čvrst i izdržljiv: kućište otporno na prašinu, uticaje vremenskih uslova i padove. Jedinica zatvarača je testirana na vrednost od 150.000 okidanja.

Ugrađeni blic: sa inteligentnom i-TTL kontrolom blica i commander funkcijom.

Ekonomičan dizajn: Zabeležite do 1110 statičnih slika i segment filma u trajanju do 80 minuta3 za jedno punjenje izuzetno kompaktne i lagane punjive EN-EL15 baterije.

Medijum za skladištenje podataka: dva slota za SD kartice omogućavaju besprekoran doživljaj prilikom fotografisanja. Oba slota za kartice su kompatibilna sa SDXC i UHS-I karticama velikog kapaciteta.

Obezbeđen softver: nastavite kreativan proces nakon fotografisanja. Namenski Nikon softver pruža sveobuhvatan način uvoza, organizovanja, uređivanja i deljenja fotografija ili filmskih klipova.

Leave a Reply