Nikon-D810A
Foto

Nikon D810A – prvi DSLR Nikon za astrofotografisanje

Nikon vam predstavlja D810A, prvi D-SLR fotoaparat FX formata posebno dizajniran za astrofotografisanje.

Fenomenalni D810A predstavlja izmenjenu verziju čuvenog modela D810. Sa redizajniranim filterom nepropusnim za infracrvene (IR) zrake, ovaj specijalizovani D-SLR fotoaparat je četiri puta osetljiviji na H-alfa spektralnu liniju (talasnu dužinu od približno 656 nm). Po prvi put je kod Nikon fotoaparata moguće zabeležiti pravu boju maglina koje se emituju na hidrogen-alfa talasnoj dužini. Pored novog filtera, kombinacija veoma visoke ISO osetljivosti i brojnih specijalizovanih funkcija omogućava fotografima da beleže nebeska čudesa do najsitnijih detalja.

Nikon-D810A

Astrofotografisanje visoke definicije

Nikon D810A je dizajniran tako da pruža nenadmašno bogatstvo detalja. Senzor FX formata snima fotografije visokog kontrasta od 36,3 megapiksela sa minimalnim greškama u prikazu boja. Standardni ISO opseg od 200­–12.800 može da se proširi i do 51.200 ISO (ekvivalentna vrednost), a 3D smanjenje šuma omogućava jasne, dobro definisane slike pri visokim ISO vrednostima. Nikonov brz i moćan sistem za obradu slike EXPEED 4 poboljšava sveukupne performanse fotoaparata i smanjuje oivičenost bojom.

Izmenjeni filter nepropustan za infracrvene (IC) zrake

D810A je izuzetan fotoaparat koji postiže rezultate koje je nemoguće zabeležiti običnim D-SLR fotoaparatom. D810 je popularan fotoaparat među astrofotografima koji može da fotografiše noćno nebo, ali standardni senzor fotoaparata nije najbolji prilikom snimanja magline koja se emituje na H-alfa talasnoj dužini.

 

Da bi se sprečio neprirodan crveni tonalitet, optički filteri kod standardnih D-SLR fotoaparata ograničavaju prenos crvenkaste svetlosti u vidljivom svetlosnom opsegu. Sa druge strane, karakteristike optičkog filtera su izmenjene kako bi se povećao prenos crvenkaste svetlosti od hidrogen-alfa spektralne linije za približno četiri puta. Zahvaljujući tome, fotografi sada mogu da zabeleže predivnu, „pravu crvenu“ boju maglina koje se emituju duž H-alfa talasne dužine.

Specijalizovane funkcije

Zahvaljujući mnoštvu specijalizovanih funkcija, D810A efikasno izlazi na kraj sa nekim izazovima sa kojima se suočavaju astrofotografi. Paralelno sa podešavanjima beskonačne ekspozicije, novi manuelni režim dugačke ekspozicije omogućava ekspozicije duge i do 900 sekundi.

Da bi smanjili unutrašnje vibracije tokom ekspozicije, fotografi mogu da aktiviraju elektronski zatvarač prednje zavese fotoaparata i smanje rizik od pojave mikro zamućenja čak i kod finih detalja. Tokom fotografisanja u živom prikazu slike, pregled virtuelne ekspozicije za podešavanja beskonačne ekspozicije i vremena doprinosi lakšem fokusiranju i kadriranju. Osim toga, kao i kod fotoaparata D810, slika u živom prikazu može da se uveća do 23x, što omogućava izvršavanje ključnih provera fokusa sa apsolutnom preciznošću. Kada fotografišete gledajući kroz tražilo, novi prikaz virtuelnog horizonta osvetljen crvenom bojom omogućava vam da proveravate nivelisanje.

 

Proširene mogućnosti fotografisanja

Projektovan tako da omogućava snimanje tokom dugih vremenskih perioda, energetski efikasan dizajn fotoaparata D810A omogućava pouzdano snimanje hiljada fotografija sa dugačkim ekspozicijama. EN-EL15 baterija velikog kapaciteta može da zabeleži do 3860 statičnih snimaka1 za jedno punjenje, a dodatni izvori napajanja omogućavaju još duže fotografisanje. Nikonov opcionalni vertikalni rukohvat sa nosačem više tipova baterija MB-D12 besprekorno funkcioniše sa fotoaparatom i može da zabeleži do 10.660 statičnih slika za jedno punjenje.2 Redosled korišćenja baterija može da se izabere i podesi preko fotoaparata. Da biste dodatno produžili vreme fotografisanja, koristite opcionalni AC adapter EH-5b sa priključkom napajanja EP-5B.

 

NIKKOR objektivi

Velika prednost fotoaparata D810A je mogućnost korišćenja NIKKOR objektiva. Priznati od strane zaljubljenika u astrofotografiju širom sveta, NIKKOR objektivi sa lakoćom koriste sav potencijal senzora fotoaparata od 36,3 megapiksela. Optika najvišeg kalibra je neophodna za fotoaparat sa ovako velikim brojem megapiksela: od brzog, širokougaonog modela, poput AF-S NIKKOR 14–24mm f/2.8G ED objektiva, do telefoto modela visokih performansi, poput AF-S NIKKOR 200mm f/2G ED VR II objektiva, objektivi FX formata pružaju izvanredne rezultate.

 

Pregled ključnih karakteristika:

 

Senzor FX formata sa 36,3 megapiksela: obezbeđuje fantastične slike visokog kontrasta sa minimalnim pogrešnim bojama.

Izmenjeni filter nepropusan za infracrvene (IR) zrake: četiri puta osetljiviji na H-alfa spektralnu liniju (talasnu dužinu od približno 656 nm) u odnosu na D810.

M režim dugačke ekspozicije: omogućava ekspozicije duge i do 900 sekundi.

Elektronski zatvarač prednje zavese: smanjuje unutrašnje vibracije tokom ekspozicije, obezbeđujući najoštrije rezultate.

Fantastična ISO osetljivost: standardni ISO opseg od 200–12.800 može da se proširi i do 51.200 ISO (ekvivalentna vrednost).

Neograničeno kontinualno fotografisanje: snima izvanredne fotografije sa snopom svetlosti. Možete da snimite onoliko kvalitetnih JPEG slika koliko vam dozvoljavaju medijske kartice i vek baterije.

Živi prikaz slike: slika može da se uveća do 23x, a odlikuje se i pregledom virtuelne ekspozicije za podešavanja beskonačne ekspozicije i vremena.

Virtuelni horizont osvetljen crvenom bojom: proveravajte nivelisanje kada fotografišete gledajući kroz tražilo.

EXPEED 4: uzdiže sveukupne performanse fotoaparata na potpuno novi nivo.

Picture Control 2.0: olakšava postprodukciju uz postavku „Ravnomerno“ koja obezbeđuje maksimalan dinamički opseg, a postavka „Jasnoća“ omogućava fino podešavanje detalja.

Vodeće AF performanse: Multi-CAM 3500FX AF sistem sa 51 tačkom se može konfigurisati podešavanjem pokrivanja od 9, 21 i 51 tačke i osetljiv je do -2 EV (ISO 100, 20°C).

Monitor prilagodljivih boja: RGBW LCD monitor dijagonale 8,0 cm (3,2 inča), sa 1.229.000 tačaka i antirefleks slojem. Pomerajte balans boje i svetlinu u bilo kom smeru.

Funkcija D-Movie u više formata: Full HD (1080p) filmovi u FX i DX formatu, pri 50p/60p. Pristupajte punom opsegu osetljivosti na svetlost tokom snimanja filmova i kontrolišite brzinu zatvarača, otvor blende i nivoe jačine zvuka.

RAW format veličine S: obezbeđuje 12-bitne Nikon NEF datoteke bez kompresije, sa bogatom gradacijom, koje omogućavaju brži prenos slika i ujednačeniju postprodukciju.

Brz i izdržljiv zatvarač: Jedinica zatvarača od Kevlar/ugljeničnih vlakana sa kašnjenjem zatvarača od 52 ms, standardnim životnim ciklusom od 200.000 okidanja i brzinom zatvarača od 1/8000 do 900 s.

EN-EL15 baterija velikog kapaciteta: izuzetno kompaktna i lagana punjiva Li-jonska baterija kapaciteta 1900 mAh (7,0 V). Snima do 3860 statičnih slika1 za jedno punjenje.

Medijum za skladištenje podataka: dva slota za kartice omogućavaju besprekoran doživljaj prilikom fotografisanja. Jedan slot za CF karticu za brze UDMA 7 kartice i jedan slot za SD karticu za brze SDXC i UHS-I kartice velikog kapaciteta.

Izdržljivo kućište od legure magnezijuma: dobra zaptivka za zaštitu od vremenskih uslova i prašine osigurava otpornost fotoaparata D810A na vlagu i prašinu.

Žičana i bežična veza: podržava Ethernet i bežičnu LAN mrežu. Za povezivanje koristite opcionalni predajnik podataka UT-1 zajedno sa bežičnim predajnikom WT-5.

Opcionalna dodatna oprema: produžite vreme fotografisanja uz pomoć vertikalnog rukohvata sa nosačem više tipova baterija MB-D12 ili AC adaptera EH-5b sa priključkom napajanja EP-5B.

Leave a Reply