Foto

Nikon međunarodno foto-takmičenje – proglašeni pobednici

Nikon Europe BV je danas proglasio pobednike jednog od najvećih i najprestižnijih takmičenja u fotografiji – Nikon međunarodnog takmičenja u fotografiji 2008–2009.

Od kada je prvi put održano 1969. godine, ovo takmičenje se organizuje svake druge godine i na njemu se daje mogućnost profesionalnim i amaterskim fotografima širom sveta da razmenjuju i obogaćuju iskustva iz kulture fotografisanja.

Nikon međunarodno takmičenje u fotografiji održalo se po 32. put, a ove godine je kao temu imalo zaštitni slogan kompanije Nikon Imaging: „U srcu slike“. Učešće preko 51.000 fotografa iz 153 država i regiona govori o tome da je takmičenje izazvalo interesovanje u neverovatno velikom broju zemalja i kultura širom sveta. Nagrade je dobilo ukupno 54 učesnika, dok je glavnu nagradu osvojio Mong Mong Đi iz Mjanmara za svoj rad pod nazivom „Pećina nade“.

Kategorije

U sklopu teme „U srcu slike“, bilo je potrebno da učesnici pošalju svoje radove za dve različite kategorije: „Slobodna tema“ i „Moja planeta“. U kategoriji „Slobodna tema“ su se našli svi radovi koji na bilo koji način slobodno izražavaju emocije fotografa. U kategoriji „Moja planeta“ su sakupljeni radovi koji izražaju osećanja fotografa vezana za svet, bez obzira da li se radi o životnoj sredini, scenama iz svakodnevnog života ili ljudima oko njih.

Prijavljeni radovi

Više od 18.000 učesnika je poslalo više od 51.000 fotografija, uključujući one koje su poslate preko Interneta, što je mogućnost koja postoji od 2003. godine. Razvoj Interneta je značajno doprineo tome da se tokom godina u velikoj meri poveća broj prijava, kao i da takmičenje uistinu postane događaj na globalnom nivou.

Ocenjivanje, priznanja i nagrade

Radove je ocenjivao tim od 10 priznatih međunarodnih stručnjaka iz različitih oblasti fotografije. Članovi žirija su bili Jošitaka Nakatani, Kazujoši Nomači, Kazijoši Mijoši, Masako Imaoka, Manabu Mijazaki, Takashi Jamaguči i Sajaka Ikemoto iz Japana. Iz ostalih delova sveta su imenovani sledeći članovi žirija: Ejmi Vitale iz SAD, Alptekin Baloglu iz Turske i Klaudija Hinterser iz Holandije. Žiri je dodelio ukupno 34 nagrada: glavnu nagradu i nagradu koja se dodeljuje povodom obeležavanja 75 godina NIKKOR objektiva, pored prve, druge i treće nagrade za svaku kategoriju.

Pored ove 34 nagrade, četiri prvoplasirana i 16 drugoplasiranih učesnika je primilo nagradu za nove talente, koja se dodeljuje za izvanredne radove fotografa koji imaju manje od 30 godina i koji su svojim snimcima pružili svežu perspektivu i preneli energiju mladosti. Ukupno je nagrađeno 54 učesnika.

Glavna nagrada

Ova nagrada je dodeljena učesniku čiji je rad ocenjen kao najbolji među ostalima, bez obzira na kategoriju. Nagrađen je Mong Mong Đi iz Mjanmara za svoj rad pod nazivom „Pećina nade“.

Ova fotografija po svom duboko impresivnom i dramatičnim pristupu podseća na religiozne slike. Između ostalog, žiri je dao sledeći komentar: „Ova fotografija ostavlja dubok utisak koji nikada ne zastareva. Kada neko posle mnogo godina bude video ovu fotografiju, opet će biti dirnut njenom mirnom, ali i moćnom prirodom“.

Nagrada povodom 75 godina NIKKOR objektiva

Ova nagrada je ustanovljena kako bi se obeležila ovogodišnja proslava povodom 75 godina NIKKOR objektiva, a dodeljena je drugoplasiranom učesniku Kacperu Kovalskom iz Poljske za njegov izvanredni rad „U srcu kašupske šume“.

Između ostalog, žiri je dao sledeći komentar: „Ova fotografija ostavlja dubok utisak zahvaljujući jedinstvenom uglu snimanja i samoj temi – pejzažu koji nikada ranije nije viđen“.

Prva nagrada: Kategorija „Slobodna tema“

Ova nagrada je dodeljena najboljoj fotografiji u kategoriji „Slobodna tema“ i nju je dobio Žolt Kudič iz Mađarske za svoj rad pod nazivom „Svađa“.

Na ovoj fotografiji napete kompozicije su u deliću sekunde zabeležene kretnje dve ptice. Zahvaljujući preciznom kadriranju, lepo je oslikana životna snaga, dok jak utisak koji ova fotografija ostavlja predstavlja rezultat kvalitetnih tehnika fotografa.

Prva nagrada: Kategorija „Moja planeta“

Ova nagrada je dodeljena najboljoj fotografiji u kategoriji „Moja planeta“ i nju je dobio Piter Elinson iz SAD za svoj rad pod nazivom „Prijatelji“.

Zahvaljujući izvanrednom uglu snimanja, čini se kao da se kit smeši. Ova fotografija podstiče na razmišljanje o zaštiti životne sredine kroz jednostavan spontani prikaz prirode,a ne putem detaljnih objašnjenja. Ona odražava moć fotografije da prenese važne poruke koje odjekuju kroz različite kulture i generacije.

Nagrade za mlade talente

Četiri fotografa koji imaju manje od 30 godina je dobilo ovu nagradu za svoje radove na kojima su ponudili svežu perspektivu i na taj način demonstrirali veliku moć izražavanja i preneli energiju mladosti.

Ove četiri nagrade su dodeljene Eleni Černišovoj iz Rusije za rad pod nazivom „Tok života“, Ajdinu Berk Bilginu iz Turske za „AMIN2″, Deniju Gitisu iz SAD za „Kupanje na Gangu“ i Juti Kavaji iz Japana za „Hajde da se zamislimo“.

Osim toga što teži da podrži nove fotografske talente širom sveta, Nikon koristi ovo takmičenje i kao priliku da dodeli sredstva humanitarnoj organizaciji „Pravo na igru“. Za svaku prijavljenu fotografiju koja je poslata na ovo takmičenje iz Evrope i Afrike, Nikon je poklonio 2 evra u dobrotvorne svrhe. Samim tim, sa 5584 prijave, Nikon je bio u mogućnosti da dodeli ukupno 11.168 evra.

Matijs Huizing, direktor organizacije „Pravo na igru“ za Holandiju, navodi: „Organizacija ‘Pravo na igru’ nastoji da poboljša uslove u kojima žive deca iz najnerazvijenih oblasti sveta tako što pomoću sporta i igre podstiče razvoj, zdravlje i mir. Pomoću sredstava prikupljenih u okviru ovog interesantnog projekta, ‘Pravo na igru’ i Nikon nastoje da svet učine zdravijim i bezbednijim kroz sport i igru.“

Počev od 2. jula 2009. godine, pobednike i njihove fotografije možete videti na veb lokaciji Nikon međunarodnog takmičenja u fotografiji http://www.nikon-npci.com

Leave a Reply