Foto

NIKON PHOTO CONTEST 2014–2015 OTVOREN ZA PRIJAVE

Nikon Europe poziva perspektivne fotografe da ponovo podele svoju strast i podnesu svoje radove na 35. godišnji Nikon Photo Contest (Nikon takmičenje u fotografiji). Po prvi put za sve kategorije nagrada za fotografiju i video snimke prihvataće se radovi napravljeni bilo kojim digitalnim uređajem, uključujući pametne uređaje. Prijave će ove godine biti otvorene za profesionalne i amaterske fotografe sa bilo kakvim iskustvom od 15. septembra do 15. decembra 2014.

Prestižni Nikon Photo Contest (NPC), koji se održava svake godine od 1969, profesionalnim i amaterskim fotografima pruža priliku da komuniciraju i obogate globalnu fotografsku kulturu. Na prošlogodišnje takmičenje poslato je rekordnih 99.339 radova iz 153 zemalja širom sveta, a na njima su se mogli videti raznoliki prizori od evokativnih pejzaža do ekscentričnih portreta.

 

Četiri nova izazova su dodata za takmičenje 2014–2015:

• Nova tema „Dom“ je uvedena za sve kategorije za fotografiju i video snimke, pod kojom svaki učesnik može poslati jedinstvenu interpretaciju svog ličnog razumevanja koncepta „dom“
• Radovi snimljeni bilo kojim uređajem za slikanje (uključujući pametne uređaje i kamkordere) sada će se prihvatati za svaku kategoriju za fotografije i video snimke
• Video snimci u trajanju od 6–180 sekundi sada će se prihvatati u kategorijama za video snimke kao priznanje za izuzetno ekspresivne i kreativne radove viđene u ovoj oblasti
• Nova nagrada „Generacija N“ biće dodeljena grupi od 10 izabranih takmičara do 19 godina starosti iz svih kategorija

O nagradama na ovogodišnjem takmičenju odlučivaće žiri sastavljen od 17 članova iz različitih delova sveta, uključujući aktuelne istaknute fotografe, filmske režisere, kreativne direktore i stručnjake za fotografiju. Oni će biti odgovorni za izbor dobitnika 96 prvih, drugih i trećih mesta u svakoj kategoriji, kao i za izbor dobitnika glavne nagrade.

Dobitnik glavne nagrade za kategorije fotografije i video snimka dobiće trofej, certifikat, Nikon proizvode u iznosu od 1.000.000 ¥ i nagradu od 500.000 ¥ u gotovini. Dobitnici prve nagrade u svakoj tematskoj kategoriji dobiće trofej, certifikat i Nikon proizvode u vrednosti od 500.000 ¥ u gotovini. Za detaljne informacije o nagradama za sve kategorije posetite www.nikon-photocontest.com/en/.

Pobednike ćemo objaviti u junu 2015. godine, a izložba pobedničkih radova će uslediti nakon toga.

Takami Cučida, predsednik u Nikon Europe izjavio je: „Svake godine žiri na Nikon Photo Contestu je zapanjen i inspirisan izuzetno raznolikim radovima fotografa širom sveta. Glavna svrha ovog takmičenja je slavljenje fotografije i strasti koju ljudi imaju za ovu umetnost i zbog toga pozivamo svakog ko želi da učestvuje. U saradnji sa našim partnerom, kompanijom Western Digital Technology, pozivamo fotografe da počnu da razmišljaju o tome šta bi mogli da pošalju ove godine, a mi jedva čekamo da vidimo sve radove.”

Najavljeni su predsednici žirija

Stiven Mejs i Džon Si Džej, svetski poznati kreativni direktori sa velikim i raznolikim iskustvom, pozvani su da budu predsednici žirija za kategorije fotografije i video snimka.

Stiven Mejs, koji će biti predsednik žirija za kategoriju fotografije, trenutno je izvršni direktor organizacije Tim Hetherington Trust¹. Već duže od 25 godina upravlja radom i karijerama najistaknutijih fotografa i umetnika u raznovrsnim oblastima, kao što su umetnost, foto-novinarstvo i komercijalna fotografija.

Pored toga što je bio sekretar takmičenja World Press Photo od 2004. do 2012. godine, napisao je uspešne poslovne planove i potpuno je promenio rad brojnih kompanija koje se bave uređajima za pravljenje slika širom sveta. Džon Si Džej, koji će biti predsednik žirija za kategoriju video snimaka, aktivni je predsednik i izvršni kreativni direktor strateške i kreativne konsultantske agencije koja se bavi razvojem novih kompanija, proizvoda i usluga.

Čitaoci časopisa „Graphic Design USA“ svrstali su ga u deset najuticajnijih art-direktora u poslednjih 50 godina, a dobio je i mesto u „Dvorani slavnih“ prestižnog Njujorškog kluba art-direktora (Art Directors Club of New York)²

¹Tim Heterington je bio britanski foto-novinar. Njegov rad fokusirao se na dokumentovanje konflikta, a jednu njegovu fotografiju organizacija World Press Photo je 2007. godine izabrala za fotografiju godine. Svrha organizacije Tim Hetherington Trust je da sačuva legat Heteringtonovog profesionalnog života, uključujući bezbedno arhiviranje fizičkih materijala i upravljanje intelektualnom i umetničkom upotrebom njegovih radova.

²Najstarija organizacija art-direktora na svetu (Njujorški klub art-direktora, sa sedištem u Njujorku, osnovan je 1920. godine). Njujorški klub art-direktora na svojoj godišnjoj dodeli nagrada ADC Annual Awards odaje priznanje izvrsnim dostignućima u art-direktorstvu u poljima kao što su oglašavanje i grafički dizajn.

Leave a Reply