Foto

Nikon predstavlja brz i lagan objektiv AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR

Nikon danas predstavlja nov i brz supertelefoto objektiv, lagani AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR.

Ovaj supertelefoto objektiv FX formata, koji se odlikuje preciznošću pri svim brzinama, predstavlja savršeno rešenje za profesionalne fotografe sportskih događaja i reportaža koji zahtevaju vrhunske performanse. Zahvaljujući velikom maksimalnom otvoru blende od f/2,8, potpuno novom optičkom dizajnu i Nikonovom novom SPORT režimu smanjenja vibracije (VR), NIKKOR 400 mm f/2,8 pruža vrhunski kvalitet slike i može da prati brzu radnju sa izuzetnom jasnoćom. Novi model je lakši od svog prethodnika budući da nova optička formula obuhvata dva elementa objektiva od fluorita koja poboljšavaju performanse i doprinose smanjenju težine, omogućavajući uravnoteženo rukovanje. Zahvaljujući izdržljivoj konstrukciji, objektiv može da odgovori na izazove profesionalne upotrebe na otvorenom, a ima i sloj fluora koji aktivno odbija vodu, prašinu i prljavštinu, ne ugrožavajući kvalitet slike.

AFS_400E_FL_ED_VR_b

Zajedno sa ovim objektivom predstavljamo i AF-S TELEKONVERTER TC-14E III visokih performansi. Dizajniran za povećanje žižne daljine izabranih NIKKOR objektiva za 40%, ovaj telekonverter je savršen za fotografe sportskih događaja, reportaža i životinjskog sveta koji žele da prošire svoj domet. Napredna optička formula obezbeđuje vrhunske fotografije visoke rezolucije, čak i pri maksimalnom otvoru blende, a elektromagnetni otvor blende povećava preciznost ekspozicije sa kompatibilnim objektivima.

Brza preciznost

Brz, precizan i stabilan, novi NIKKOR 400 mm f/2,8 je nezamenljiv izdržljivi uređaj za fotografe sportskih događaja i reportaža. Budući da može da beleži fine detalje i teksture, maksimalni otvor blende od f/2,8 omogućava izvanrednu kontrolu brzine zatvarača, a dubinska oštrina obezbeđuje jasno razlikovanje subjekta i pozadine. Elektromagnetna blenda pouzdano postiže izuzetno preciznu kontrolu otvora blende sa ekstremno malim brojem pojave grešaka. Ovaj precizan mehanizam takođe obezbeđuje poboljšanu stabilnost automatske kontrole ekspozicije tokom kontinualnog fotografisanja i veću preciznost – posebno ako se objektiv koristi sa elektromagnetnim telekonverterom, kao što je novi AF-S TELEKONVERTER TC-14E III.

Režim „Sport“

Nikonova tehnologija smanjenja vibracije (VR) poboljšava stabilnost i omogućava i do četiri puta sporije brzine fotografisanja, a potpuno novi SPORT VR režim omogućava izuzetno jasno panoramiranje subjekata koji se brzo kreću. Dizajniran tako da pruža stabilnu sliku u tražilu prilikom fotografisanja brzih pokreta, SPORT režim dozvoljava broj slika u sekundi kao kod kontinualnog fotografisanja i minimalno kašnjenje okidanja, slično onima kada je funkcija VR isključena.

Novi optički dizajn

Novodizajnirana optička formula sadrži ukupno 16 elemenata u 12 grupa, uključujući dva elementa od fluorita i dva ED elementa. Korišćenje fluorita za dva prednja elementa čini prednji deo objektiva lakšim i pomera njegovo težište pozadi, što obezbeđuje ugodno rukovanje i stabilan rad. Elementi od fluorita takođe pružaju superiorne optičke performanse, postižući velike brzine prenosa sa minimalnom hromatskom aberacijom i mnogo manjom disperzijom čak i od super ED stakla. Osim toga, antirefleksni sloj nano kristala kompanije Nikon je primenjen da bi se obezbedilo dobijanje jasnih slika sa minimalnim odbleskom i duh efektom. Objektiv takođe sadrži meniskus zaštitno staklo i isporučuje se sa NC filterom. Na zadnjoj strani objektiva se nalazi i prikladan držač za uglavni filter.

Poboljšane ergonomske karakteristike i izdržljiva izrada

Upotreba elemenata od fluorita u konstrukciji objektiva doprinosi smanjenju težine ovog novog supertelefoto modela, znatno lakšeg od svog prethodnika, na svega 3800 g (približno). Poboljšanja ergonomskih karakteristika se odnose na pokretni prsten za stativ koji sada sadrži ležišta radi ujednačenog prebacivanja između horizontalne i vertikalne orijentacije. Integrisana stopica za stativ je sad okrenuta ka prednjoj strani objektiva i pruža poboljšanu ravnotežu i ugodniji prenos kada je objektiv montiran na stativ, dok se stopica stativa isporučuje sa objektivom. Osim toga, jednodelno senilo može da se preklopi i okrene, zahvaljujući čemu može da ostane montirano na objektiv tokom nošenja.

Telo odlikuje profesionalna izrada otporna na prašinu i vlagu, sa slojem fluora koji se primenjuje na meniskus zaštitno staklo i efikasno odbija vodu, prašinu i prljavštinu, ne ugrožavajući kvalitet slike. Bezbednosni slot za zaštitu od krađe osigurava objektiv koji se isporučuje sa čvrstom torbicom za nošenje CT-405 radi prikladnog, bezbednog transporta.

Novi 1,4x telekonverter

Danas predstavljamo i Nikonov novi AF-S TELEKONVERTER TC-14E III koji povećava žižnu daljinu izabranih NIKKOR objektiva za 40%. Prikladan za korišćenje sa brzim osnovnim i zum objektivima, ovaj telekonverter zamenjuje trenutni AF-S telekonverter TC-14E II. Budući da se odlikuje kompaktnijom izradom i poboljšanim ergonomskim karakteristikama, savršen je za fotografe sportskih događaja, reportaža i životinjskog sveta koji žele da prošire svoj domet: kada se koristi sa novim NIKKOR 400 mm f/2,8 objektivom, povećava žižnu daljinu na 560 mm.

Optički dizajn poboljšava performanse objektiva i smanjuje hromatsku aberaciju koja može da potekne od samog telekonvertera, što omogućava vrhunske slike visoke rezolucije, čak i pri maksimalnom otvoru blende. Elektromagnetni otvor blende povećava preciznost ekspozicije sa kompatibilnim objektivima. Prednja i zadnja površina ima sloj fluora koji odbija prljavštinu i vlagu, a mehanizam uvlačenja/izvlačenja objektiva je redizajniran i pruža profesionalnu zaštitu od vremenskih prilika.

Leave a Reply