Foto

Nikon predstavlja prve zamenljive objektive na svetu otporne na vodu i udarce

Nikon danas predstavlja prve zamenljive objektive na svetu otporne na vodu i udarce1 predviđene za korišćenje sa potpuno novim sistemskim fotoaparatom Nikon 1 AW1 otpornim na vodu, udarce i niske temperature.

Objektiv 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6 je akcioni objektiv sa 2,5x zumom. Objektiv 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 je širokougaoni objektiv spreman za sve situacije. Ovi objektivi su otporni na vodu do 15 m, odnosno do 20 m2, na padove sa visine do 2 m3 i na niske temperature do -10°C.4

aw1-nikon

Jordi Brinkman, menadžer proizvoda za kompaktne sistemske fotoaparate Nikon 1 u Nikon Europe, kaže:

„Ako imate jak osećaj za stil i sklonost ka avanturi, novi sistem Nikon 1 AW je stvoren za vas. On je brz, prenosiv i fleksibilan, a novi objektivi 1 NIKKOR AW igraju značajnu ulogu u tome. Oni su konstruisani da budu otporni na vodu, udarce i niske temperature bez ikakvih uticaja na kvalitet slike, pa možete uživati u superiornim rezultatima po kojima su stakla kompanije Nikon čuvena, čak i kad snimate pod vodom.“

On dodaje: „Bez obzira na to da li koristite širokougaoni objektiv ili objektiv sa zumom, imaćete snažan osećaj slobode da možete da fotografišete bez vodootpornog kućišta, a kada snimate na suvom, nećete morati da brinete o tome da će vam oprema slučajno ispasti iz ruke.“

Koncept 1 NIKKOR

Objektivi 1 NIKKOR snimaju život izuzetnom oštrinom. Dizajnirana u skladu sa aktivnim stilom života, paleta objektiva koja se stalno uvećava pokriva veoma raznovrsne scene, a svaki objektiv je optimizovan za snimanje filmova. U kombinaciji sa prenosivošću, snagom i brzinom fotoaparata Nikon 1, mala veličina objektiva 1 NIKKOR zaista izdvaja sistem Nikon 1 od svih drugih.

1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6: spreman za sve situacije

Po kiši, po suncu ili u tami pod vodom, ovaj snažan i privlačan objektiv sa 2,5x zumom biće vaš savršen pratilac u avanturama. Od običnih spontanih snimaka do portreta i udaljenih objekata, opseg zumiranja 11–27,5 mm (35 mm ekvivalent: 30–74 mm) pokriva žižne daljine koje se najčešće koriste i omogućava da se u svakom trenutku snime izvanredne fotografije i filmovi. Široki prsten zuma sa izbočinama na površini koja ne klizi olakšava glatko zumiranje, čak i kada fotograf nosi rukavice. Čvrsta izrada i luksuzna metalik spoljašnjost ovog objektiva savršeno dopunjuju čist izgled fotoaparata Nikon 1 AW. Kao objektiv iz standardnog kompleta za sistem Nikon 1 AW1, on dolazi u beloj, crnoj i srebrnoj boji kako bi odgovarao tom fotoaparatu.

1 NIKKOR AW 10mm f/2.8: brza širokougaona akcija

Na suvom ili pod vodom, robustan, privlačan i brz širokougaoni objektiv 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 pravi zadivljujuće širokougaone snimke u svakom okruženju. Zahvaljujući velikom maksimalnom otvoru blende od f/2,8, on nudi izvanredan način da se snimanjem sa divnim zamućenjem pozadine oživi akcija u uslovima slabe osvetljenosti i da se izdvoje objekti snimanja. Ovaj objektiv je izvanredan za snimanje predivnog pogleda sa vrha planine u izmaglici, a zahvaljujući minimalnoj daljini fokusiranja od 0,2 m idealan je fotografisanje krupnih planova u tamnom okruženju pod vodom. Crna boja, čvrsta izrada i luksuzna metalik spoljašnjost ovog objektiva savršeno dopunjuju čist izgled fotoaparata Nikon 1 AW.

Izvanredan kvalitet slike

Oba nova objektiva 1 NIKKOR AW opremljena su Nikon 1 optikom koja je optimizovana kako bi dala oštru sliku u čitavom kadru. Da bi se osigurali superiorna rezolucija i kontrast, objektiv sa zumom ima asferično sočivo i ED staklo; širokougaoni objektiv ima dva asferična sočiva. U skladu sa širom paletom objektiva 1 NIKKOR, oba nova objektiva 1 NIKKOR AW zadržavaju lakoću prenošenja sistema Nikon 1, pri čemu se ne žrtvuje kvalitet slike. Kada fotografišete kroz Nikon staklo, bićete sigurni da snimate zadivljujuće oštre slike sa živopisno prikazanim bojama i dubokim kontrastom.

Potpuno zaštićen

Treba obratiti posebnu pažnju na detalje da bi se proizveli tako kompaktni i robusni objektivi kakvi su objektivi 1 NIKKOR AW. Oba objektiva imaju dodatni sloj stakla ispred sočiva koji pruža zaštitu od vode i prašine, a objektiv sa zumom ima i gumenu zaptivku oko prstena zuma. Prstenasti zaptivač oko bajoneta fotoaparata štiti senzor fotoaparata od vode i prašine. Kada fotografišete fotoaparatom Nikon 1 AW1 i standardnim objektivom 1 NIKKOR, štitnik prstenastog zaptivača (koji se dobija u poklopcu tela fotoaparata) može poslužiti da se zaštiti bajonet fotoaparata.

Paleta 1 NIKKOR proizvoda

Novi objektivi 1 NIKKOR AW predviđeni su za korišćenje sa fotoaparatom Nikon 1 AW1. Svi standardni objektivi 1 NIKKOR kompatibilni su sa fotoaparatom Nikon 1 AW1, kao i sa svim drugim fotoaparatima Nikon 1 iz iste palete. Za još više mogućnosti, NIKKOR objektive možete koristiti u kombinaciji sa FT1 bajonet adapterom.5

U aktuelnoj paleti 1 NIKKOR ima 11 različitih objektiva. Ultrabrzi srednji telefoto objektiv 1 NIKKOR 32mm f/1.2 predstavlja vodeći model i to je odličan objektiv za portrete. Uz njega su tu svetli objektiv od 18,5 mm sa brzim maksimalnim otvorom blende od f/1,8, objektiv 10–100 mm PD-ZOOM koji je stvoren za snimanje filmova i ultraširoki objektiv sa zumom 6,7–13 mm. Kompaktni objektivi iz kompleta mogu se dobiti u istim bojama kao i tela fotoaparata Nikon 1, a pokrivaju široki spektar scena: poput svih objektiva 1 NIKKOR, oni nude savršenu ravnotežu prenosivosti, snage, brzine i kvaliteta, a optimizovani su za snimanje filmova.

Dodatna oprema

Opcionalna dodatna oprema za širokougaoni objektiv 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8 obuhvata senilo objektiva HN-N103 koje se pričvršćuje (40,5 mm) i meku torbicu za objektiv CL-N101.

Opcionalna dodatna oprema za objektiv sa zumom 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6 obuhvata senilo objektiva HN-N103 koje se pričvršćuje (40,5 mm) i meku torbicu za objektiv CL-N101.

Leave a Reply