Foto

Novi Canon ultraširokougaoni objektivi EF 16-35mm f/4L IS USM i EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

Canon danas u svoju ponudu objektiva EF dodaje dva nova širokougaona objektiva visokih performansi sa zumom – modele EF 16-35mm f/4L IS USM EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM.

Osmišljen za profesionalne fotografe i entuzijaste, EF 16-35mm f/4L IS USM je objektiv profesionalnih karakteristika iz serije L, koji nudi izuzetne performanse kroz ceo raspon zumiranja.

ef1635f4-550x375

Kompaktan i lagan model EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM namenjen je Canonovim DSLR fotoaparatima EOS sa ugrađenim senzorom APS-C koji su namenjeni potrošačima. Idealan je za korisnike koji žele da prošire svoje vidike i smeste više toga u svaku fotografiju. Optički stabilizator slike i tehnologija STM pri tome pomažu da širokougaone fotografije budu uvek oštre i jasne, a isto vredi i za HD videozapise.

EF-S 10-18mm f4.5-5.6 IS STM FRA w CAP_tcm13-1150942

Visoka preciznost, visoke performanse, široki ugao– EF 16-35mm f/4L IS USM

EF 16-35mm f/4L IS USM nudi velike mogućnosti za profesionalne fotografe i entuzijaste koji često snimaju perspektive širokog ugla – kao što su fotografi pejzaža ili arhitekture – ali i za korisnike koji često fotografišu u skučenim prostorima. Objektiv nudi veliku fleksibilnost, uz prvorazrednu konstrukciju i fiksni otvor blende od f/4, omogućavajući tako postizanje jasnih, oštrih rezultata čak i u najizazovnijim situacijama.

EF 16-35mm f4L IS USM FRA w CAP_tcm13-1150930

Novi EF 16-35mm f/4L IS USM je prvi Canonov ultraširoki objektiv iz serije L koji je opremljen Canonovom čuvenom tehnologijom optičkog stabilizatora slike s četiri položaja brzine zatvarača – što predstavlja značajnu prednost nad objektivima bez stabilizatora i pomaže da slike uvek budu zabeležene do najsitnijih detalja. Novodizajnirani sistem optičkog stabilizatora nudi niz dodatnih poboljšanja, uključujući žiro-senzore za veću tačnost prilikom tradicionalnog fotografisanja ili prilikom fotografisanja panoramskih snimaka.

Prvorazredne optičke tehnologije i vrhunski dizajn

Brzo i tiho automatsko fokusiranje fotografima i na ovom objektivu omogućava Canonov revolucionarni prstenasti ultrazvučni motor – idealan za snimanje u načinu rada AI Servo AF. Prsten za fokusiranje smešten na objektivu omogućava potpunu kontrolu prilikom fotografisanja, bez obzira koristi li se automatsko ili ručno fokusiranje, što fotografima daje slobodu da precizno prilagode fokus konkretnim uslovima.

Kako bi garantovao najviši kvalitet slike, optički dizajn objektiva sadrži dva UD sočiva koje pridonose smanjenju hromatske aberacije i uklanjanju zamućivanja boje. Premaz Super Spectra smanjuje pojavu senki i odbljesaka, a fluorinski premaz na prednjim i stražnjim elementima sprečava da na njih prijanjaju čestice prašine i kapi vode. Zahvaljujući kružnoj blendi s devet listića, fotografi mogu uživati i u prekrasnim efektima pozadinske zamućenosti i dubinske neizoštrenosti pozadine (tzv. „bokeh“).

Spoljašnjost objektiva omogućuje izuzetno jednostavno korišćenje, uz profesionalne performanse. Objektiv je oblikovan tako da bude kompaktan i lagan te ugodan za držanje, a da istovremeno omogući intuitivan pristup podešavanju zuma i fokusa. Profesionalnom utisku pridonosi i premaz s teksturom kože.

Vidite više, zabeležite više – EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM

Novi EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM savršen je objektiv za korisnike koji žele povećati svoju postojeću zbirku objektiva i smestiti što više detalja u svaku fotografiju. Impresivna ultraširoka žarišna daljina od 10 mm do 18 mm omogućuje snimanje različitih scena – od širokih pejzaža i urbanih krajolika na godišnjem odmoru pa do širokih zajedničkih fotografija na zabavama i proslavama. Canonova stručnost na polju optike omogućila je da se široka žarišna daljina smesti unutar impresivno kompaktnog i laganog objektiva koji se može bez problema smestiti u fotografske torbe ili čak i u manje ručne torbe ili rančeve.

Fotografisanje iz ruke uvek rezultuje oštrim i mirnim fotografijama, zahvaljujući optičkom stabilizatoru slike s četiri položaja zatvarača. Canonova  tehnologija STM omogućava, pak, automatsko fokusiranje visokih performansi kod fotografisanja i gotovo potpuno nečujno automatsko fokusiranje prilikom snimanja videozapisa. U spoju s EOS DSLR fotoaparatima koji podržavaju automatsko fokusiranje prilikom snimanja videozapisa, tehnologija STM rezultuje tečnim kontinuiranim fokusom, idealnim za praćenje objekata u pokretu te daje glatke prelaze kada se fokus pomera s jednog objekta na drugi. Tiho fokusiranje takođe sprečava da neželjena buka zasmeta zvučnoj podlozi videozapisa, osiguravajući da je snimljeni zvuk istovremeno jasan i veran izvornom zvuku sa scene. EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM opremljen je UD sočivima kao i nizom optimizovanih premaza za sočiva, kako bi pružio nenadmašne grafičke performanse na svim žarišnim daljinama.

EF 16-35mm f/4L IS USM – najvažnije karakteristike:

 • Konstrukcija i optika serije L
 • Fiksni maksimalni otvor blende f/4
 • Optički stabilizator slike s četiri položaja zatvarača
 • Brzo, tiho automatsko fokusiranje
 • Vrhunski kvalitet slike
 • Kružna blenda s devet listića
 • Potpuno ručno fokusiranje
 • Najmanja žarišna udaljenost od 0,28 m
 • Nerotirajuće prednje sočivo
 • Otporan na vodu i prašinu

EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM – najvažnije karakteristike:

 • Ultraširokougaoni objektiv sa zumom za
  DSLR fotoaparate EOS sa senzorom APS-C
 • Lagan i kompaktan
 • Glatko, gotovo nečujno fokusiranje uz STM motor
 • Optički stabilizator slike s četiri položaja zatvarača
 • Vrhunski kvalitet slike
 • Premaz Super Spectra
 • Najmanja žarišna udaljenost od 0,22 m
 • Prsten za ručno fokusiranje
 • Kružna blenda
 • Opcioni poklopac za objektiv

Leave a Reply