Foto

Novi Canonov hibridni stabilizator slike

Kompanija Canon Inc. predstavila je hibridni stabilizator slike (Hybrid Image Stabilizer, IS), prvi* optički stabilizator slike na svetu koji kompenzuje i ugaono potresanje fotoaparata i potresanje fotoaparata sa pomeranjem. Ova tehnologija će biti ugrađena u zamenjive SLR objektive za fotoaparate čije se komercijalno predstavljanje planira do kraja 2009. godine

Uvedeno je nekoliko preventivnih metoda i korekcijskih postupaka kojima se kompenzuju greške prouzrokovane potresanjem fotoaparata. Canon je rad na pronalaženju načina kompenzacije potresanja fotoaparata započeo osamdesetih godina. 1995. predstavio je objektiv EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM, prvi zamenjivi SLR objektiv za fotoaparate na svetu sa mehanizmom koji kompenzuje optičko potresanje fotoaparata.

Canon je od tada proizveo mnoštvo zamenjivih objektiva sa karakteristikom stabilizacije slike te se može pohvaliti dvadeset i jednim takvim objektivom u svojoj trenutnoj ponudi, uključujući model EF 200mm f/2L IS USM, koji se odlikuje sa čak pet položaja zatvarača za potrebe korekcije zamućenja.

Canonova nova tehnologija hibridne stabilizacije slike optimalno kompenzuje ugaono (rotacijsko) potresanje fotoaparata, te potresanje fotoaparata sa linearnim pomeranjem (linearno potresanje). Nagle promene ugla snimanja mogu da  rezultuju značajnim zamućenjem slika snimljenih pri standardnom fotografisanju, dok je zamućenje prouzrokovano potresanjem sa pomeranjem, pri kom se fotoaparat pomera paralelno sa objektom snimanja, izraženije u makrofotografiji i drugim vrstama fotografija snimljenih u krupnom planu.

Nova tehnologija hibridne stabilizacije slike sadrži senzor ugaone brzine koji prepoznaje stepen ugaonog pomeranja  fotoaparata (taj senzor se koristi i u svim prethodnim mehanizmima za stabilizaciju slike) te novi senzor ubrzanja koji utvrđuje stepten potresanja fotoaparata sa pomakom. U hibridnoj stabilizaciji slike koristi se i novi algoritam koji zajedno obrađuje izlazne podatke sa oba senzora, te pomera sočiva da bi kompenzovao obe vrste pokreta. Hibridna stabilizacija slike izrazito povećava efikanost stabilizatora slike, naročito pri snimanju makrofotografija, što se teško postiže tradicionalnim tehnologijama stabilizacije slike.

Leave a Reply