Foto

Novi NIKON 1 J4 – minijaturan i moćan

Nikon danas dodaje brzi Nikon 1 J4 paleti prenosivih Nikon 1 sistemskih fotoaparata koja se stalno uvećava.

Savršen za osobe koje ne pristaju da život projuri pored njih, moćna kombinacija priznate tehnologije, izvanredne brzine i jednostavnog rada fotoaparata Nikon 1 J4 ništa ne prepušta slučaju. Bilo da želite da snimite prve bebine korake ili eksplozivnu akciju foto završnice, ovo je izuzetno brz sistemski fotoaparat uz čiju pomoć možete da zabeležite uzbudljive životne trenutke sa vrhunskom preciznošću.

 

Hibridni AF sistem kompanije Nikon sada ima 171 tačku autofokusa, a od toga 105 tačaka sa detekcijom faze koje zaključavaju akciju vrtoglavom brzinom. Zahvaljujući kontinualnim brzinama fotografisanja većim nego kod D-SLR fotoaparata i izuzetno kratkom vremenu kašnjenja prilikom fotografisanja, Nikon 1 J4 može da zabeleži radnju brže nego što vi možete da vidite kako se odvija.

Nikon-1-J4

Kvalitet slike je poboljšan, što vam daje slobodu da ovekovečite trenutak kako god poželite. Fotoaparat ima novi CMOS senzor od 18,4 megapiksela koji se koristi i u nedavno objavljenom modelu Nikon 1 V3, širok opseg osetljivosti na svetlost od ISO 160–12.800 i novi program kompanije Nikon za obradu slike EXPEED 4A – sve to obezbeđuje fotografije i filmove bogate detaljima, čak i u uslovima slabog osvetljenja.

Na ekranu osetljivom na dodir sa izuzetno brzim odzivom možete da sve da obavljate dodirom ili prevlačenjem prsta, kreativni režimi fotografisanja pružaju intuitivnu umetničku slobodu, a ugrađena mogućnost Wi-Fi povezivanja omogućava lako povezivanje, deljenje i kreiranje u pokretu.

Nikon-1-J4-pozadina

 

Prenosivi Nikon 1 J4 je savršen partner za snimanje filmova koji koristi sve mogućnosti AF sistema sa detekcijom faze, zahvaljujući čemu beleži precizno fokusirane segmente filma brzih radnji, dok novi režimi filma stavljaju snimatelja filmova u prvi plan.

Potpuno kompatibilan sa paletom 1 NIKKOR objektiva koja se stalno uvećava, Nikon 1 J4 vam daje slobodu lake promene perspektive, a novi 1 NIKKOR VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM objektiv iz kompleta vam omogućava da pravite prelepe slike, neposredno. Kao prvi zamenljivi objektiv na svetu sa elektronski kontrolisanim integrisanim poklopcem objektiva¹, ovaj novi objektiv iz kompleta obezbeđuje trenutno fotografisanje i vrhunsku prenosivost.

nikon-j1

Jordi Brinkman, menadžer proizvoda za Nikon 1 kompaktne sistemske fotoaparate u ogranku Nikon Europe, navodi: „Novi Nikon 1 J4 je savršen za aktivne fotografe koji žele više od svojih fotografija: neverovatna AF brzina, kontinualno fotografisanje munjevite brzine i novi CMOS senzor u kombinaciji sa intuitivnim radom na ekranu osetljivom na dodir i uzbudljivim kreativnim funkcijama pružaju vrhunske rezultate kada je reč o brzom, prenosivom fotografisanju. Osim toga, paleta zamenljivih 1 NIKKOR objektiva koja se stalno uvećava omogućava laku promenu perspektive, u zavisnosti od trenutka. Mali, čvrst i prijatan za držanje, Nikon 1 J4 je sistemski fotoaparat koji se odlikuje visokokvalitetnim performansama, lakim rukovanjem i upečatljivim stilom.“

Izvanredne slike

Budući da ima velik CMOS senzor od 18,4 megapiksela i ISO osetljivost u rasponu od 160–12.800, možete da poverite svoje uspomene fotoaparatu Nikon 1 J4. Dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera, brz senzor u CX formatu u najvećoj mogućoj meri iskorišćava svaki megapiksel, zahvaljujući čemu pruža slike bogate detaljima, čak i kada se snima pri prigušenom svetlu. Fotografije možete da isecate bez gubitka ijednog detalja, a filmovi su oštri i jasni. Program za obradu slike EXPEED 4A sa dva sistema obezbeđuje rad velike brzine i izuzetne rezultate: jedan sistem omogućava vrhunsko smanjenje šuma, izvanrednu oštrinu i slike sa bogatom gradacijom. Drugi omogućava brze, pouzdane performanse i besprekorno kontinualno fotografisanje.

Izuzetna brzina – radnja koja ostavlja bez daha

Budući da je spreman za tren oka, Nikon 1 J4 vas neće razočarati kada se radnja ubrza. Brži od D-SLR fotoaparata, ovaj fotoaparat pruža neverovatno velike brzine kontinualnog fotografisanja od maksimalno 20 fps sa kontinualnim autofokusom, zahvaljujući čemu fotoaparat može da snimi 20 slika u RAW formatu pri brzini i do 60 fps, sa fokusom fiksiranim na prvu sliku. Svi nezaboravni trenuci se beleže u deliću sekunde sa izuzetnom preciznošću zahvaljujući Nikon 1 hibridnom AF sistemu koji koristi 171 tačku autofokusa (povećanu sa 135 tačaka) za brzo zaključavanje subjekta. Impresivnih 105 AF tačaka sa detekcijom faze – ista vrsta autofokusa koja se koristi kod D-SLR fotoaparata – ravnomerno je raspoređeno po sredini slike i omogućava izvanredno fokusiranje akcije i snimanje oštrih filmova. AF tačke sa detekcijom kontrasta se proširuju do ivice slike i omogućavaju izuzetno oštre detalje, čak i u uslovima lošeg osvetljenja. Napravljen tako da vam omogućava da zabeležite trenutke koji traju svega delić sekunde, fotoaparat reaguje u trenutku, a 1 NIKKOR VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM objektiv iz kompleta doprinosi većoj brzini fotografisanja tako što se izvlači istog trenutka kada uključite fotoaparat i uvlači se čim ga isključite.

Jednostavan panel osetljiv na dodir

Opremljen ekranom osetljivim na dodir sa izuzetno brzim odzivom i ugrađenom Wi-Fi funkcijom, mali, brz i savršeno oblikovan Nikon 1 J4 ćete koristiti sa istinskim uživanjem. Elektrostatički LCD ekran osetljiv na dodir od 7,5 cm (3,0 inča) sa 1.037.000 tačaka omogućava vam da fokusirate, snimate i prilagođavate ključna podešavanja ili pregledate kreativne funkcije, jednostavnim dodirom ekrana.

Možete i da kombinujete rukovanje na dodir sa standardnim kontrolama: izaberite AF tačku tako što ćete dodirnuti monitor, a zatim fotografišite pomoću dugmeta okidača. Zahvaljujući ugrađenoj mogućnosti Wi-Fi povezivanja, možete lakše dalje da radite sa slikama preko pametnog uređaja: šaljite kvalitetne slike direktno sa fotoaparata na pametni telefon ili tablet računar radi momentalnog deljenja², skladištite slike na pametnom uređaju ili pristupajte kreativnim aplikacijama za fotografije. Vrhunski minimalistički dizajn pleni svojom lepotom i odlikuje se precizno ravnim, besprekornim ivicama koje ulepšavaju aluminijumsko telo fotoaparata.

Budite kinematograf

Počev od Full HD filmova do živopisnih zapisa sa putovanja, Nikon 1 je vaš savršen partner za snimanje filmova. Pametan izbor za brzo snimanje bez muke, Nikon 1 J4 omogućava snimanje ujednačenih segmenata filma brzih radnji i ima uzbudljive režime filma pomoću kojih sa lakoćom možete da dodate notu filmske magije. Kao i sa svim Nikon 1 fotoaparatima, pomoću modela Nikon 1 J4 možete da beležite statične slike visoke rezolucije tokom snimanja filma jednostavnim pritiskom na dugme okidača. Nova Nikonova funkcija „Automatsko snimanje fotografija“ analizira svaku sliku i automatski snima fotografije kada se steknu najbolji uslovi. Novi režimi filma omogućavaju lako kreiranje privlačnih video sekvenci: udahnite uličnim scenama energiju pomoću funkcije „Ubrzano“, dodajte toku vremena animirani osećaj zamrznutih pokreta uz „Isprekidani snimak“ ili budite izražajni sa video sekvencama uz „Film od 4 sekunde“ (možete da ih povežete ukupno 8). Snimajte u režimu naprednog filma i možete da postignete dramatične efekte pomoću funkcije „Usporeno“ koja reprodukuje HD filmske sekvence od 3 sekunde, brzinom od 120 fps, u trajanju od 12 sekundi.

Nikon 1 inovacije

Uz originalne Nikon 1 inovacije možete na brze i lake načine uvek da dobijete najbolji snimak ili da u samom fotoaparatu od običnih slika napravite nezaboravne. Renomirani režim „Snimanje najboljeg trenutka“ sada se odlikuje novom Nikonovom funkcijom „Aktivni izbor“, koja za manje od sekunde snima i do 20 snimaka pune rezolucije i omogućava vam da odaberete onu koju želite da zadržite. Nova „Kreativna paleta“, dostupna u kreativnom režimu fotoaparata, pruža nov način primene umetničkih filtera studijskog kvaliteta na fotografije pre snimanja. „Kreativna paleta“ prilagođava svetlinu, zasićenost i balans bele dok se kreće kroz različite efekte: sve što treba da uradite jeste da pređete prstom oko prstena na ekranu osetljivom na dodir ili da rotirate višenamenski birač i slika na ekranu će se promeniti, prikazujući šta ćete zabeležiti u trenutku kada napravite snimak.

Proširivi sistem

Menjajte perspektive koristeći paletu vrhunskih 1 NIKKOR objektiva kompanije Nikon. Svi 1 NIKKOR objektivi obezbeđuju optiku vrhunskih performansi kakvu očekujete od kompanije Nikon i svi su optimizovani za snimanje filmova. Oni su kompaktni i laki, što olakšava prenošenje sistema Nikon 1, pri čemu se ne žrtvuje kvalitet slike. Ponesite sa sobom 1 NIKKOR objektiv od 30–110 mm da biste zabeležili udaljene subjekte. Koristite kompaktni i stilizovani zum objektiv od 10–100 mm sa mogućnošću širokougaonog snimanja koje pruža izvanrednu raznovrsnost ili osnovni 1 NIKKOR objektiv od 18,5 mm za portrete sa ublaženim zamućenjem pozadine.

Pregled ključnih karakteristika:

• Veliki CMOS senzor od 18,4 megapiksela: brz senzor u CX formatu dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera. Beleži oštre osetljive teksture i daje čiste, kristalno jasne slike.
• ISO 160–12.800: automatska ISO osetljivost se proširuje od 160–6400, pri čemu možete da povećate osetljivost na ISO 12.800. Dve sofisticirane postavke smanjenja šuma umanjuju šum kada se fotografiše pri ISO osetljivosti od 6400 ili 12.800.
• EXPEED 4A: omogućava vam da snimate izvanredne slike i HD filmove velikom brzinom.
• Omogućena je Wi-Fi funkcija: povezujte se, delite i kreirajte sadržaj. Brzo i lako delite Nikon 1 snimke visokog kvaliteta ili iskoristite prednosti mnoštva kreativnih aplikacija za fotografije preko pametnog uređaja.²
• Rukovanje ekranom osetljivim na dodir: elektromagnetni LCD monitor od 7,5 cm (3,0 inča), sa 1.037.000 tačaka.
• Napredni hibridni AF: AF sistem sa 171 tačkom. Ima 105 tačaka za fazu akcije koje zaključavaju akciju sa neverovatnom brzinom i preciznošću.
• Izuzetno velik broj slika u sekundi: snimajte pri brzini i do 20 fps sa kontinualnim AF ili snimite 20 RAW slika brzinom do 60 fps sa fokusom fiksiranim na prvu sliku.
• Filmska magija: Full HD (1080p) filmovi (odnos stranica 16:9) pri broju slika u sekundi od 60p/30p. Elektronski VR omogućava segmente filma bez zamućenja za HD filmove koji se snimaju pri brzini od 1080/30p ili 720/30p. Beležite statične slike visoke rezolucije tokom snimanja filma i pregledajte HD filmove snimljene pri brzini od 120 fps u ekstremno usporenom režimu.
• Kinematografski režimi filma: „Ubrzano“, „Isprekidani snimak“ i „Film od 4 sekunde“.
• Nikon 1 inovacije: Snimanje najboljeg trenutka (sa novim funkcijama „Aktivni izbor“, „Pametni birač fotografija“ i „Spori prikaz“), Snimak sa pokretom.
• Kreativna paleta: preko ekrana osetljivog na dodir ili višenamenskog birača fotoaparata možete da primenjujete umetničke filtere studijskog kvaliteta na fotografije pre snimanja.
• Prenosivi dizajn modela Nikon 1: savršen minimalistički, neodoljivi dizajn. Izuzetno malo i lagano telo od aluminijuma dostupno je u modernoj beloj, brušenoj crnoj, srebrnoj i narandžastoj boji.
• Komplet 1 NIKKOR objektiva: zadržite radnju u fokusu pomoću 1 NIKKOR VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM objektiva.

Izabrana opcionalna dodatna oprema:

• Vodootporno kućište WP-N3: omogućava snimanje na dubinama od čak 45 m. Dizajnirano tako da kod modela Nikon 1 J4 ostavlja prostor za montirani 1 NIKKOR VR 10–30mm PD-ZOOM objektiv ili 1 NIKKOR 11–27.5mm f/3.5–5.6 objektiv.
• Podvodni blic Speedlight SB-N10: kompaktni blic koji vam omogućava da dodate snažne snopove svetlosti mračnim podvodnim okruženjima.
• Nikon 1 torbice tela i kompleti torbica tela: zaštitite fotoaparat ili fotoaparat sa montiranim objektivom.
• Bajonet adapter FT1: omogućava vam da montirate NIKKOR D-SLR objektiv na Nikon 1 fotoaparat.

Dodatna oprema u kompletu:

• Punjiva Li-jonska baterija EN-EL22
• Punjač baterije MH-29
• USB kabl UC-E20

Leave a Reply