Foto

Novi Nikon 1 V3

Nikon danas dodaje potpuno novi Nikon 1 V3 u paletu proizvoda revolucionarnih Nikon 1 sistemskih fotoaparata. Zahvaljujući profesionalnim performansama izuzetne brzine u malom, kompaktnom telu, sa ovim prenosivim sistemskim fotoaparatom ništa nećete propustiti.

Ogromno poboljšanje ili sekundarni fotoaparat, Nikon 1 V3 je namenjen ozbiljnim fotografima koji žele brzinu, moćne performanse i pouzdanost, kao i slobodu da putuju rasterećeno. Revolucionarni hibridni AF sistem kompanije Nikon sada ima 171 tačku autofokusa, a od toga 105 tačaka sa detekcijom faze koje zaključavaju akciju vrtoglavom brzinom. Osim toga, kontinualne brzine fotografisanja fotoaparata u RAW formatu su veće nego kod D-SLR fotoaparata, što omogućava izuzetno precizno beleženje nezaboravnih trenutaka u deliću sekunde. Veliki CMOS senzor od 18,4 megapiksela sa ISO osetljivošću od 160–12.800 obezbeđuje rezultate sa visokim nivoom detalja, a novi sistem za obradu slike EXPEED 4A poboljšava sveukupne performanse, zahvaljujući čemu fotoaparat ima najveću brzinu u svojoj klasi i širok dinamički opseg.

nikon v1

Prvi put kod modela Nikon 1, Nikon 1 V3 ima monitor osetljiv na dodir sa ekranom sa nagibom izuzetno brzog odziva, sa ključnim funkcijama snimanja na najpristupačnijem mestu, a zahvaljujući ugrađenoj mogućnosti Wi-Fi povezivanja možete lakše dalje da radite sa slikama preko pametnog uređaja. Pametan izbor za brzo snimanje bez muke, Nikon 1 V3 proširuje prednosti modela Nikon 1 u pogledu snimanja filmova sa mnoštvom novih režima filma koji pružaju više načina za kontrolisanje dramatičnosti. Nova opcionalna sistemska dodatna oprema obuhvata elektronsko tražilo Nikon 1 DF-N1000 i čvrst, funkcionalan rukohvat GR-N1010 za laku kontrolu D-SLR fotoaparata. Novi 1 NIKKOR supertelefoto objektiv, koji se objavljuje uporedo sa modelom Nikon 1 V3, kao i tanak objektiv iz kompleta zuma sa elektromotornim pogonom, pružaju Nikon 1 fotografima veću kreativnost u svakoj situaciji.

Jordi Brinkman, menadžer proizvoda za Nikon 1 kompaktne sistemske fotoaparate u ogranku Nikon Europe, navodi: „Izuzetno brz Nikon 1 V3 zadovoljava potrebe fotografa koji ne žele ništa da prepuste slučaju. To je sistemski fotoaparat čije funkcije nadmašuju njegov izgled: sa vrhunskim performansama, visokim kvalitetom slike i kompaktnom i čvrstom izradom, kao i poboljšanim dizajnom, on pruža vrhunsku prenosivost i kreativnu kontrolu. Fotografi i snimatelji filmova koji žele da posvete veću pažnju detaljima vrednovaće slobodu kompozicije koju pružaju ekran osetljiv na dodir sa mogućnošću nagiba i opcionalno elektronsko tražilo.“

Vrhunske profesionalne performanse

Nikon 1 V3, namenjen fotografima koji ne žele da propuste nijednu akciju, obezbeđuje profesionalne performanse i kvalitet, bez prostora za greške. Veliki CMOS senzor u CX formatu od 18,4 megapiksela nema optički niskopropusni filter, pa može maksimalno da iskoristi svaki megapiksel: može da zabeleži i najfinije teksture sa kristalno jasnim detaljima, dok širok ISO opseg od 160–12.800 obezbeđuje čiste slike pri slabom osvetljenju. Brži od D-SLR fotoaparata, Nikon1 V3 pruža neverovatno velike brzine kontinualnog fotografisanja od maksimalno 20 fps sa kontinualnim autofokusom, zahvaljujući čemu fotoaparat može da snimi 40 slika u RAW formatu pri brzini i do 60 fps, sa fokusom fiksiranim na prvu sliku. Izuzetna brzina i kvalitet slike novog sistema za obradu slike EXPEED 4A zasnivaju se na dva moćna sistema: jedan obezbeđuje lako postizanje velikih brzina upisivanja, a drugi vrhunsko smanjenje šuma, izuzetnu oštrinu i slike sa bogatom gradacijom. Bez obzira na to kojom brzinom se odvija radnja, inovativni Nikon 1 hibridni AF sada koristi 171 tačku autofokusa (povećanu sa 135 tačaka) za brzo zaključavanje subjekta: impresivnih 105 AF tačaka sa detekcijom faze je ravnomerno raspoređeno po sredini slike i omogućava izvanredno fokusiranje akcije i snimanje oštrih filmova. AF tačke sa detekcijom kontrasta se proširuju do ivice slike i omogućavaju izuzetno oštre detalje, čak i u uslovima lošeg osvetljenja.

Pouzdana i precizna kontrola

Ključna odlika modela Nikon 1 V3 jeste sloboda kompozicije. Dizajniran tako da vam omogućava da precizno podešavate i kreirate slike ne skidajući oči sa subjekta, fotoaparat ima glavni i pomoćni komandni točkić, dva dugmeta funkcija koja mogu da se programiraju i dugme mogućnosti za brz pristup meniju fotoaparata. Tanak ekran sa nagibom dozvoljava kontrolu dodirom izuzetno brzog odziva, koja vam omogućava da fokusirate, fotografišete i podešavate ključna podešavanja ili pregledate kreativne funkcije jednostavnim dodirom LCD monitora od 7,5 cm (3,0 inča), sa 1.037.000 tačaka.

Sa lakoćom možete da onemogućite ekran osetljiv na dodir ili podesite fotoaparat za rukovanje pomoću dva dodira/dugmeta. Radi veće preciznosti, novo opcionalno Nikon 1 DF-N1000 elektronsko tražilo (EVF) pruža skoro 100% pokrivanja slike: ovo odvojivo elektronsko tražilo sa 2.359.000 tačaka obezbeđuje performanse visokog kontrasta i rezolucije, prikazuje ključne informacije o fotografisanju i može da uveća subjekte radi preciznog manuelnog fokusiranja. Radi dodatne stabilnosti prilikom fotografisanja sa dugim objektivima, opcionalni rukohvat GR-N1010 poseduje ugaone kontrole koje omogućavaju praktičan pristup dugmetu okidača, a rukohvat ima treće dugme funkcija koje može da se programira kao i pomoćni komandni točkić.

Filmovi profesionalnog kvaliteta

Nikon 1 V3 je savršen partner za snimanje filmova i idealno rešenje kada želite da putujete rasterećeno, da se krećete brzo i snimate diskretno. Hibridni sistem autofokusa sa brzim i preciznim AF sa detekcijom faze obezbeđuje ujednačene video zapise akcija sa preciznim praćenjem subjekta. Pritiskom na dugme za snimanje istog trenutka počinjete sa snimanjem, a možete i ručno da kontrolišete podešavanja ekspozicije i ISO osetljivosti. Osim toga, elektronski VR (E-VR) omogućava segmente filma bez zamućenja za HD filmove koji se snimaju pri brzini od 1080/30p ili 720/30p.

Uz funkciju „Usporeno“ koja reprodukuje HD filmske sekvence od 3 sekunde, brzinom od 120 fps, u trajanju od 12 sekundi možete da postignete dramatične efekte, dok u nove kreativne režime filma, koji se po prvi put pojavljuju kod modela Nikon 1 V3, spadaju „Ubrzano“, „Isprekidani snimak“ i „Film od 4 sekunde“. Kao i kod svih Nikon 1 fotoaparata, statične slike visoke rezolucije možete da zabeležite tokom snimanja filma jednostavnim pritiskom na dugme okidača ili da koristite novu Nikonovu funkciju „Automatsko snimanje fotografija“: ova funkcija, prvi put dostupna kod modela Nikon 1 V3, analizira svaku sliku i automatski snima fotografije kada se steknu najbolji uslovi.

Nikon 1 inovacije

Uz originalne Nikon 1 inovacije možete na brze i lake načine uvek da dobijete najbolji snimak ili da u samom fotoaparatu od običnih slika napravite nezaboravne. Renomirani režim „Snimanje najboljeg trenutka“ sada se odlikuje novom Nikonovom funkcijom „Aktivni izbor“, koja za manje od sekunde snima i do 40 snimaka pune rezolucije i omogućava vam da odaberete onu koju želite da zadržite. Nova „Kreativna paleta“, dostupna u kreativnom režimu fotoaparata, pruža nov način primene umetničkih filtera studijskog kvaliteta na fotografije pre snimanja. „Kreativna paleta“ prilagođava svetlinu, zasićenost i balans bele dok se kreće kroz različite efekte: sve što treba da uradite jeste da pređete prstom oko prstena na ekranu osetljivom na dodir ili da rotirate višenamenski birač i slika na ekranu će se promeniti, prikazujući šta ćete zabeležiti u trenutku kada napravite snimak.

Novi 1 NIKKOR objektivi

Uporedo sa modelom Nikon 1 V3 se objavljuju dva nova 1 NIKKOR objektiva. Moćni 1 NIKKOR VR 70–300mm f/4.5–5.6 supertelefoto objektiv daje fotografima slobodu da beleže čiste supertelefoto slike velikom brzinom i bez korišćenja stativa. 1 NIKKOR VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM objektiv je po prvi put dostupan kao objektiv iz kompleta za Nikon 1 V3 i obezbeđuje brzinu, fleksibilnost i vrhunski kvalitet slike direktno iz kutije. Opremljen automatskim, elektronski kontrolisanim integrisanim poklopcem objektiva, kao i mehanizmom za uvlačenje objektiva, ovaj tanak zum objektiv vam omogućava da zabeležite i najneočekivanije trenutke na fotografijama ili filmovima, bez odlaganja.

Pregled ključnih karakteristika

• Veliki CMOS senzor od 18,4 megapiksela: brz senzor u CX formatu dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera. Beleži oštre osetljive teksture i daje čiste, kristalno jasne slike.

• ISO 160–12.800: automatska ISO osetljivost se proširuje od 160–6400, pri čemu možete da povećate osetljivost na ISO 12.800. Dve sofisticirane postavke smanjenja šuma umanjuju šum kada se fotografiše pri ISO osetljivosti od 6400 ili 12.800.

• EXPEED 4A: omogućava vam da snimate izvanredne slike i HD filmove velikom brzinom.

• Omogućena je Wi-Fi funkcija: povezujte se, delite i kreirajte sadržaj. Brzo i lako delite Nikon 1 snimke visokog kvaliteta ili iskoristite prednosti mnoštva kreativnih aplikacija za fotografije preko pametnog uređaja.¹

• Profesionalna kontrola: glavni i pomoćni komandni točkić, dva dugmeta funkcija koja mogu da se programiraju i PSAM režimi fotografisanja.

• Rukovanje ekranom osetljivim na dodir: elektromagnetni LCD monitor od 7,5 cm (3,0 inča), sa 1.037.000 tačaka.

• Napredni hibridni AF: AF sistem sa 171 tačkom. Ima 105 tačaka za fazu akcije koje zaključavaju akciju sa neverovatnom brzinom i preciznošću.

• Izuzetno velik broj slika u sekundi: snimajte pri brzini i do 20 fps sa kontinualnim AF ili snimite 40 RAW slika brzinom do 60 fps sa fokusom fiksiranim na prvu sliku.

• Filmovi profesionalnog kvaliteta: Full HD (1080p) filmovi (razmera 16:9) pri broju slika u sekundi od 60p/30p i potpuna manuelna kontrola podešavanja. Elektronski VR omogućava segmente filma bez zamućenja za HD filmove koji se snimaju pri brzini od 1080/30p ili 720/30p. Beležite statične slike visoke rezolucije tokom snimanja filma i pregledajte HD filmove snimljene pri brzini od 120 fps u ekstremno usporenom režimu.

• Virtuelni horizont: informacije o položaju (horizontalni nagib) i nivou (nagib unapred ili unazad) mogu da se potvrde preko LCD monitora ili spoljnog tražila.

• Prikaz svetlijih delova: upozorava vas na moguće probleme sa ekspozicijom tokom reprodukcije.
Nikon 1 inovacije: Snimanje najboljeg trenutka (sa novim funkcijama „Aktivni izbor“, „Pametni birač fotografija“ i „Spori prikaz“), Snimak sa pokretom.

• Kreativna paleta: preko ekrana osetljivog na dodir ili višenamenskog birača fotoaparata možete da primenjujete umetničke filtere studijskog kvaliteta na fotografije pre snimanja.

• Lako pristupačan slot za memorijsku karticu: omogućava lako umetanje microSD memorijskih kartica.

Izabrana opcionalna dodatna oprema:

• DF-N1000 EVF: odvojivo elektronsko tražilo sa 2.359.000 tačaka. Obezbeđuje performanse visokog kontrasta i rezolucije i skoro 100% pokrivanja slike.
• Rukohvat GR-N1010: daje stabilnost fotoaparatu, pružajući pouzdane performanse pri telefoto snimanju. Ima dodatno dugme funkcija koje može da se programira, pomoćni komandni točkić i dugme okidača.
• Speedlight SB-N7: kompaktan i moćan blic.
• Bajonet adapter FT1: omogućava vam da montirate NIKKOR D-SLR objektiv na Nikon 1 fotoaparat.

Dodatna oprema u kompletu:

• Punjiva Li-jonska baterija EN-EL20a
• Punjač baterije MH-29
• Mikro USB kabl UC-E20
• Traka AN-N1000
• Nikon 1 objektiv i poklopci tela, kao i poklopac za šinu za blic fotoaparata
• Prateći softver: View NX2

Leave a Reply