nikon
Foto

Novi Nikon objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR i namenski telekonverter

Nikon danas predstavlja novi supertelefoto objektiv jedne žižne daljine sa namenskim telekonverterom. Objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR sa AF-S TELEKONVERTEROM TC800-1.25E ED koristi vrhunske komponente i napredne tehnologije kako bi se smanjila težina, poboljšalo rukovanje i unapredio kvalitet slike. To je prvi NIKKOR objektiv koji koristi sofisticirane tehnologije i materijale, kao što su elektromagnetna kontrola blende i elementi od fluorita, pored već isprobanih i testiranih funkcija kao što su smanjenje vibracije i sloj nano kristala.

nikon

Sa najvećom žižnom daljinom u porodici NIKKOR objektiva, ovaj vrhunski objektiv je idealan izbor za profesionalne sportske i novinske fotografe. Kada približavanje subjektu nije moguće, AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR obezbeđuje dodatni doseg koji približava subjekat fotoaparatu.

„Razvili smo ovaj objektiv imajući na umu zahteve najprobirljivijih profesionalnih fotografa“, kaže Zurab Kiknadze, menadžer proizvoda za objektive, pribor i softver u Nikon Europe. „Ne samo da smo smanjili težinu uobičajeno teških supertelefoto objektiva i uvrstili obilje novih NIKKOR tehnologija, već smo otišli dalje – projektovali smo prilagođeni telekonverter kako bismo povećali žižnu daljinu objektiva i obezbedili da sa pravom zauzme ulogu perjanice u našem asortimanu supertelefoto objektiva.“

Nikon je najavio razvoj objektiva AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR u leto 2012. godine. Prototipovi objektiva su bili izloženi na sajmu Photokina u Kelnu i testirani na vodećim sportskim događajima, na kojima su dobili izuzetno pozitivne reakcije.

Lagano telo sa elementima od fluorita

Za objektiv koji pruža tako esktreman doseg, AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR je iznenađujuće lak i dobro uravnotežen. To je postignuto proizvodnjom tela od lagane, izdržljive legure magnezijuma i kreiranjem poboljšane optičke konstrukcije koja sadrži dva elementa od fluorita.

Optički sistem sadrži ukupno 20 elemenata u 13 grupa, uključujući dva elementa od fluorita i dva ED elementa. Korišćenje fluorita za dva prednja elementa čini prednji deo objektiva lakšim i pomera njegovo težište pozadi, što obezbeđuje ugodno rukovanje i stabilan rad. Elementi od fluorita takođe pružaju superiorne optičke performanse, postižući velike brzine prenosa sa minimalnom hromatskom aberacijom i mnogo manjom disperzijom čak i od super ED stakla. Antirefleksni sloj nano kristala kompanije Nikon je primenjen da bi se obezbedilo dobijanje jasnih slika sa minimalnim odbleskom i duh efektom.

Objektiv takođe sadrži zakrivljeno meniskus zaštitno staklo i isporučuje se sa NC filterom od 52 mm. Na zadnjoj strani objektiva se nalazi i prikladan držač za uglavni filter od 52 mm.

Izuzetna precizna elektromagnetna kontrola blende

Elektromagnetna blenda pouzdano postiže izuzetno preciznu kontrolu otvora blende sa ekstremno malim brojem pojave grešaka. Ovaj precizan mehanizam takođe obezbeđuje poboljšanu stabilnost automatske kontrole ekspozicije tokom kontinualnog fotografisanja i povećanu preciznost – posebno kada se objektiv koristi sa svojim telekonverterom, što zahteva dvostruko povezivanje blende.

Da bi se poboljšala stabilnost, VR (smanjenje vibracije) mehanizam obezbeđuje korekciju ekvivalentnu brzini zatvarača približno četiri puta većoj. Režimi normalnog i aktivnog VR obezbeđuju stabilno fotografisanje za različite vrednosti i brzine pomeranja fotoaparata, dok automatska detekcija stativa smanjuje vibracije nastale kao posledica okidanja kada je fotoaparat montiran na stativ. Objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR takođe ima integrisanu stopicu za stativ radi poboljšane ravnoteže kada je montiran na stativ.

Objektiv sadrži kompaktan SWM (Silent Wave motor) za brzo i precizno ostvarivanje fokusa. Koriste se tri režima fokusa: A/M (autofokus sa manuelnom korekcijom, režim AF prioriteta), M/A (trenutni prelazak sa autofokusa na manuelni rad u bilo kom AF režimu) i M (manuelni).

Namenski telekonverter

Svaki objektiv AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR je opremljen AF-S TELEKONVERTEROM TC800-1.25E ED – prvim telekonverterom koji koristi element od ED stakla za korekciju hromatske aberacije, što je problem kojem su posebno skloni objektivi sa velikom žižnom daljinom.

Razvijen ekskluzivno za korišćenje sa objektivom AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR (ne prodaje se zasebno), svaki telekonverter je prilagođen pojedinačnom objektivu kako bi se održale njegove superiorne optičke performanse, uz produžavanje žižne daljine objektiva na 1000 mm.

Objektiv i njegov namenski telekonverter se isporučuju u tvrdoj torbici za nošenje (CT-801) radi prikladnog, bezbednog transporta.

Specifikacije

  • Žižna daljina: 800 mm
  • Maksimalni otvor blende: f/5,6
  • Minimalni otvor blende: f/32
  • Konstrukcija objektiva: 20 elemenata u 13 grupa (plus jedno zaštitno staklo)
  • Broj lamelica blende: 9 (zaobljene)
  • Najmanja daljina fokusiranja: 5,9 m (19,4 ft) u AF režimu; 5,8 m (19,0 ft) u MF režimu
  • Dimenzija filtera: 52 mm
  • Prečnik x dužina: približno 160 x 461 mm (6,3 x 18,1 in.)
  • Težina: približno 4590 g (161,9 oz) ili 4725 g (166,7 oz) sa montiranim telekonverterom
  • Napomena: namenski AF-S TELEKONVERTER TC800-1.25E ED obezbeđen

Leave a Reply