nikon-zum-onjektiv
Foto

Novi Nikon zum objektiv AF-S DX NIKKOR 18–140mm

Nikon danas najavljuje novi objektiv sa zumom u DX formatu, sa velikim rasponom od širokougaonog do telefoto dometa, kompaktnog formata i sa smanjenjem vibracije.

Ovaj fleksibilni objektiv je sjajan za razne namene – snimanje pejzaža, detaljnih snimaka udaljenih subjekata i oštrih HD filmova. Idealan je za fotografe koji su početnici budući da ima široki žižni opseg od 18–140 mm koji omogućava slobodu snimanja raznovrsnih subjekata bez promene objektiva. Praktičan je i prenosiv, te predstavlja veoma praktičnu opciju kada želite da putujete rasterećeno i da istovremeno maksimalno iskoristite širok spektar mogućnosti za fotografisanje.

nikon-zum-onjektiv

Zurab Kiknadze, menadžer proizvoda za objektive, dodatnu opremu i softver u kompaniji Nikon Europe, izjavio je: „Raznovrsnost, pristupačnost, prenosivost i optimalan kvalitet slike su bili ključni faktori u razvoju ovog objektiva. Korišćenje različitih objektiva za određene namene ima ogromne prednosti, ali neki fotografi prednost daju upotrebi samo jednog objektiva kada okolnosti nalažu prenosivost i fleksibilnost. Kao novi član široke palete Nikon objektiva sa zumom, ovaj novi NIKKOR je idealan za osobe koje žele rešenje za sve namene. Predviđeno je da bude uključen u komplet objektiva sa odabranim fotoaparatima DX formata, budući da vlasnicima tih fotoaparata omogućava da se late različitih subjekata direktno iz kutije.“

Rešenje za sve namene

Moćan objektiv za sve situacije predstavlja izuzetno praktičan deo opreme. Budući da ima široki žižni opseg od 18–140 mm koji sa lakoćom pokriva najčešće korišćene žižne daljine, ovaj novi NIKKOR je pravo rešenje za sve namene. Bilo da snimate dalekosežne pejzaže na širokougaonom kraju opsega ili maksimalno koristite telefoto svojstva objektiva za zumiranje i snimanje detalja subjekta izdaleka, fotografi u razvoju i osobe koje se povremeno bave snimanjem ceniće mogućnost beleženja visoko kvalitetnih fotografija i filmova, bez potrebe za zamenom objektiva.

 

Stabilno snimanje

Kao dopuna svestranom žižnom opsegu tu je Nikonova tehnologija smanjenja vibracije (VR) koja dozvoljava fotografisanje pri brzinama zatvarača sporijim i do četiri stepena, što omogućava efikasnije fotografisanje u uslovima slabog osvetljenja i značajno oštrije slike u ručnom režimu u celom opsegu zumiranja. Zamućenost slika drastično je smanjena prilikom snimanja maksimalnim žižnim daljinama u telefoto opsega. VR tehnologija je zaslužna i za stabilan prikaz na fotoaparatu, čak i pri snimanju filmova, a osim toga poboljšava vidljivost pri panoramiranju. Rad je nečujan pri snimanju fotografija ili filmova.

Optimalan kvalitet slike

Optimizovan tako da ispuni zahteve današnjih D-SLR senzora sa velikim brojem megapiksela, ovaj objektiv proizvodi vrhunske slike u celom opsegu zuma. Optički dizajn ima 17 elemenata u 12 grupa. Jedan stakleni element sa ekstraniskom disperzijom (ED) i jedan asferični element objektiva obezbeđuju visoku rezoluciju i kontrast, istovremeno svodeći većinu vidova distorzije i disperzije boje na minimum.

Rasterećeno putovanje

Dobro balansiran u pogledu veličine, težine, cene i kvaliteta slike, ovaj objektiv pruža korisnu kombinaciju preciznosti NIKKOR optike, širokog žižnog opsega i laganog kućišta (490 g). Metalni bajonet i gumena zaptivka za zaštitu od vremenskih uslova pružaju dodatnu izdržljivost na putovanjima.

Leave a Reply