Foto

Novi Nikonov primarni objektiv FX formata – AF-S NIKKOR 35MM F/1.8G

 Nikon danas predstavlja primarni objektiv FX formata koji su ulični fotografi entuzijasti dugo očekivali – AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G.

Sa brzim maksimalnim otvaranjem blende i optikom dizajniranom za D-SLR fotoaparate sa velikim brojem megapiksela, Nikonov novi objektiv od 35 mm snima neodoljive fotografije uz neverovatnu jasnoću i kontrast. Idealan je za ulično fotografisanje kao i za portrete u prirodi, pejzažne fotografije i panorame gradova – ovaj srednji širokougaoni objektiv omogućava večni pristup kadriranju objekata i može da zabeleži pozadinu bez umanjivanja privatnosti objekta. Lakši, kompaktniji i jeftiniji od svog profesionalnog parnjaka, NIKKOR 35mm f/1.8G predodređen je da brzo postane zaista omiljeni kod onih fotografa koji žele da rade sa klasičnom 35 mm žižnom daljinom.

nikkor-35mm-f-1.8g

Zurab Kiknadze, menadžer proizvoda za objektive, pribor i softver u kompaniji Nikon Europe kaže: „Žižna daljina od 35 mm zauzima posebno mesto u srcu bezbroj uličnih, dokumentarnih i reportažnih fotografa još od početka razvoja fotografije. Prateći Nikonov najnoviji razvoj u profesionalnom 35 mm f/1,4, želeli smo da uradimo isto za naše fotografe entuzijaste. Napravljen za moderne D-SLR fotoaparate visoke definicije gde smo značajno poboljšali optički dizajn i opremili novi objektiv bržom f/1,8 blendom – i sve to po pristupačnoj ceni koja će dozvoliti mnogim ljudima da otkriju zbog čega objektivi žižne daljine 35 mm s pravom zauzimaju klasično mesto u fotografiji.”

Klasična estetika, klasična žižna daljina

Novi NIKKOR 35mm f/1.8 sjajno snima bilo koju okolinu ili objekte, od prepunih ulica do portreta zasnovanih na lokacijama; od pejzaža danju do gradskih pogleda noću. Cenjen zbog načina kadriranja slika, objektiv sa žižnom daljinom od 35 mm uvek je predstavljao osnovu fotografije. Za fotografe koji žele da uhvate energiju i ritam ulica, umereno-široko vidno polje kreira emocionalno aktivnu perspektivu koja dovodi posmatrača u sam centar zbivanja. A fotografi koji rade portrete i žele da ostvare vezu između objekta i njihovog okruženja mogu da fotografišu iz blizine uz obuhvatanje jednog dela kontekstualne pozadine. Brzina, svestranost, izuzetna prenosivost, izuzetan optički dizajn i lagana konstrukcija ovog novog objektiva NIKKOR učiniće da nikada ne izlazite iz kuće bez njega.

Brz i dobar

Uz brzu blendu f/1,8 ovaj objektiv pruža izuzetnu kontrolu za dubinsku oštrinu u cilju jasnog odvajanja objekta od pozadine. Kao što se i očekuje kod brzog NIKKOR primarnog objektiva, posebna pažnja usmerena je na njegove sposobnosti vizuelizacije: Bokeh efekat je kružni i veoma ujednačen zahvaljujući kružnoj blendi i finoj gradaciji zamućenja slike od tačke fokusa do pozadine. Prednosti velikog maksimalnog otvora blende takođe znače fleksibilnost fotografisanja pri većim brzinama zatvarača, dobijanje jasnih slika pri malom osvetljenju i uživanje u jasnijoj slici tražila za dobijanje preciznijih kompozicija.

Poznati NIKKOR kvalitet

Napravljen da koristi današnje senzore visoke rezolucije, novi NIKKOR 35mm f/1.8 pruža izuzetnu jasnoću i kontrast tokom kadriranja. Zahvaljujući optičkom dizajnu pozajmljenom od profesionalnog objektiva (profesionalni NIKKOR 35mm f/1.4), izvori tačkaste svetlosti reprodukuju se sa minimalnim efektom sagitalnog „koma“ odbleska, faktor koji omogućava zapanjujuće noćne pejzaže. Optička konstrukcija sastoji se od 11 elemenata u 8 grupa i uključuje jedan element asferičnog sočiva i jedan ED element kako bi se minimalizovale hromatske aberacije i osigurale oštre slike bogate kontrastima. Autofokus je lagan, tih i brz, zahvaljujući Nikonovom SVM-u (Silent Wave motor), a minimalna razdaljina fokusa je 0,25 m.

Spreman za tumaranje

Lagan, kompaktan i pristupačan, NIKKOR 35mm f/1.8 zaslužuje mesto u torbi svakog izbirljivog fotografa. Uz manje težine za nošenje i veće brzine za fotografisanje, ovaj prenosni objektiv može predstavljati razliku u trenutku kada završavate posao ili krećete u istraživanja još nekoliko ulica u kojima se bilo šta može dogoditi. Optimizovan za Nikon fotoaparate FX formata, NIKKOR 35mm f/1.8 je takođe sjajna opcija za fotografe koji koriste Nikon DX format i traže brzi objektiv za fotografisanje klasičnih slika sa neverovatnim bojama i kontrastom.

AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G isporučuje se sa CL-0915 mekom torbicom za objektiv i HB-70 senilom objektiva.

Leave a Reply