Foto

Objavljena imena dobitnika Sony World Photography nagrada za 2014. godinu

Sony World Photography nagrade, već sedmu godinu zaredom, donose mnoštvo fotografija talentovanih autora iz celog sveta. Na ovogodišnjem takmičenju za najbolju fotografiju, zabeležen je rekord od preko 130 000 prijava iz 166 zemalja, a fotografi su se takmičili u profesionalnoj, otvorenoj i omladinskoj kategoriji. U oštroj konkurenciji, Sony World Photography nagrada u profesionalnoj kategoriji je otišla u ruke tridesetjednogodišnje Amerikanke, Sare Naomi Levkovic.

Serija fotografija porodičnog nasilja,ove talentovane autorke, pod nazivom „Šejn i Megi“, ostavila je najjači utisak na stručni žiri. Njena priča obojena strahom, očajem i provokacijom predstavila je dramatično nasilje u porodici na krajnje realističan način. Na gala ceremoniji u Londonu, Sari Naomi Levkovic je uručena L’Iris d’Or nagrada u iznosu od 25 000 američkih dolara, kao i fotografska oprema kompanije Sony.

Sara Naomi Lewkowicz footgrafija br. 1

Sara Naomi Lewkowicz footgrafija br. 1

Ovom prilikom na ceremoniji je uručena i Sony World Photograhy nagrada za izvanredan doprinos fotografiji, čuvenoj autorki Meri Elen Mark. Ova istaknuta umetnica javnosti je poznata po dokumentarnoj fotografiji, upadljivim portretima i crno-beloj tehnici, kao i temama kao što su mentalne bolesti i društveni problemi poput prostitucije. Deo njenog rada, kao i fotografije ovogodišnjih pobednika, biće izložene od 1. do 18. majau okviru izložbe u Samerset Hausu, kulturnom srcu Londona.

Autor fotografije „Kiša u antičkom gradu“, Čen Li iz Kine odneo je pobedu u otvorenoj kategoriji, dok je pobednica u omladinskoj kategoriji, Paulina Mecšer iz Nemačke, sa dirljivom fotografijom devojčice u kineskom vozu.

Spisak dobitnika u ostalim kategorijama, kao i galeriju fotografija za štampu, možete pogledati na press.worldphoto.org.

Leave a Reply