Foto

Odbrana manastira Visoki Dečani Mobotix IP kamerama

Ove godine na Manastiru Visoki Dečani je izvršena montaža Mobotix IP kamera, čime je bezbednost okoline manastira, kao i samog objekta manastira podignuta na izuzetno visok nivo.

 

Manastir Visoki Dečani koji je sagrađen između 1327. i 1335. godine, predstavljaju najveću crkvenu građevinu srednjovekovne Srbije. Decanska riznica, uz onu na Hilandaru, je najbogatija manastirska riznica u celom srpstvu.

Manastir Dečani je preživeo rat na Kosovu i Metohiji 1998 – 1999, a i danas opstaje u ovoj sasvim izolovanoj sredini, okruženo i dalje neprijateljski raspoloženim albanskim muslimanskim stanovništvom.

Manastir Decani je na listi /posebno ugrožene/ Svetske kulturne baštine UNESO-a od 02. jula 2004. godine.

 

Uvidevši veliki spektar referenci sa kojima posluje firma Vucomm i pozitivne ocene istih za dugogodišnju saradnju, iz Dečana je ove godine stigao zahtev za realizaciju projekta video nadzora manastira.

 

Kao jedan od osnovnih zahteva bio je povećanje kvaliteta života u vidu bezbednosti monaha, kao i zaštita same imovine, postavljanjem kvalitetnog sistema za video nadzor.

Kompanija Vucomm je projekat realizovala u najkraćem mogućem roku u saradnji sa pouzdanim partnerima.

 

Video nadzor manastira zasnovan je na inteligentnim digitalnim, mrežnim IP kamerama nemačke firme MOBOTIX čiji je zadatak da prati deševanja na najkritičnijim mestima poput glavnog ulaza, sporednih prilaza kao i samog objekta. Neke od kamera koje su postavljene su: IP Video Interfon T24, M24, D14 Vandal…

Leave a Reply