Foto

Panasonic, Samsung, Sony i XPAND 3D udružuju snage u “FULL HD 3D glasses” inicijativi

Danas su Panasonic korporacija, Samsung Electronics Co., Ltd., korporacija i X6D Limited (XPAND 3D) najavili nameru o saradnji na razvoju novog tehnološkog standarda za korisničke aktivne 3D naočare, pod nazivom “Full HD 3D Glasses Initiative.”

Uz ovaj novi ugovor, kompanije nastoje da zajednički rade na razvoju i licenciranju tehnologije aktivnih 3D naočara, kontrolisanih radio frekvencijom (RF), uključujući protokole RF sistema između korisničkih 3D naočara i 3D ekrana kao što su televizori, personalni računari, projektori i 3D bioskopi uz XPAND naočare sa aktivnim zatvaračem.

Standardizacija će obuhvatiti više tipova protokola IC (IR) komunikacije između aktivnih 3D naočara i 3D ekrana, od protokola koji su zajednički razvijeni od strane kompanija Panasonic i XPAND 3D*, do protokola koje su razvili Samsung i Sony.

Očekuje se da dozvola za najavljenu “ HD 3D Glasses” inicijativu bude izdata u septembru 2011. god., kada će početi razvoj aktivnih 3D naočara zasnovanih na novoj standardizaciji. Univerzalne naočare sa novim IC/RF protokolima biće dostupne tokom 2012. god., i kompatibilne sa ovogodišnjim 3D modelima televizora.

Kroz ovu inicijativu, četiri kompanije nastoje da uvedu univerzalne aktivne 3D naočare na tržište. Današnja najava označava jedinstven primer saradnje vodećih svetskih proizvođača 3D televizora i dobavljača 3D tehnologija u korist potrošača. Naočare koje koriste aktivnu 3D tehnologiju doprinose korisnicima na taj način što omogućavaju prikaz 3D slike u Full HD kvalitetu za svako oko, kao i u većoj slobodi pokreta zahvaljujući Bluetooth® tehnologiji.
“Kompanija Panasonic radila je na standardizaciji tehnologija za izradu 3D naočara i u martu smo najavili zajedničko licenciranje IC sistemskih protokola uz XPAND, podržani od strane nekoliko kompanija učesnica. Izuzetno smo zadovoljni što će naša najnovija saradnja pripojiti naš prethodni koncept u napore nove standardizacije”, rekao je Masayuki Kozuka, generalni menadžer Media & Content Alliance Office, korporacijskog R&D odeljenja Panasonic korporacije. “Nadamo se da će proširena saradnja na ovoj inicijativi za 3D standardizaciju značajno doprineti ubrzanju rasta 3D proizvoda.”

“Danas najavljena saradnja u skladu je sa Samsung-ovim obećanjem o ispunjenju korisničkih potreba tokom neprekidnog razvoja kućne zabave i korisničke elektronske tehnologije,” rekao je Jurack Chae, potpredsednik R&D tima, Visual Display Business, Samsung Electronics. “Do danas je aktivna 3D tehnologija najpopularniji izbor za potrošače na tržištu 3D TV-a. Prema NPD grupi, aktivna 3D tehnologija ima 96% udeo 3D TV tržišta u SAD u prvoj polovini ove godine; a “Full HD 3D Glasses” inicijativa pomaže usvajanje i razumevanje aktivne 3D tehnologije od strane korisnika – tehnologije koja obezbeđuje najjasnije i najdublje moguće 3D iskustvo.”

“Kroz ovo udruživanje, usmeravamo se ka kritičnim problemima industrije kako bi omogućili bolje korisničko iskustvo tokom upotrebe proizvoda. Verujemo da je aktivna 3D tehnologija najprikladniji metod za prenos slike u Full 1080p kvalitetu svakom oku, što korisnicima pruža 3D iskustvo koje najviše žele,” rekao je Jun Yonemitsu, zamenik glavnog menadžera, Home Entertainment Development odeljenja Sony korporacije.

“Oduševljeni smo što našim naporima i tehnologijama možemo da doprinesemo “Full HD 3D Glasses” inicijativi koju smo danas najavili sa kompanijama Panasonic, Samsung i Sony, kako RF tako i IC tehnologijom. Ova inicijativa učvršćuje posvećenost industrije korisničke elektronike ka ostvarivanju najvišeg kvaliteta 3D prikaza i obezbeđuje korisnicima tehnologije i posetiocima bioskopa jednostavno ali snažno rešenje za izazov međusobne kompatibilnosti,” rekla je Maria Costeira, izvršni direktor XPAND 3D kompanije.

Bluetooth SIG kompanija podržava nastojanje industrije da se standardizuje Bluetooth tehnologija u 3D naočarima.

“Saradnja ovih tržišnih lidera obezbediće bolje 3D iskustvo za korisnike. Savršeno je jasno da će Bluetooth tehnologija biti važna komponenta tog rešenja, kako zbog sveprisustva na masovnom tržištu, tako i zbog slobode i praktičnosti koju obezbeđuje,” rekao je Dr.Michael Foley, izvršni direktor kompanije Bluetooth SIG. “Pored toga što je današnja vest uzbudljiva, to je samo početak — Bluetooth tehnologija u dnevnoj sobi ima smisla za 3D naočare, stereo surround sisteme, daljinske upravljače i konačno za čvrorište dnevne sobe – TV.”

Leave a Reply