nikon
Foto

Proglašeni su pobednici Nikon Photo Contest-a

Nikon je objavio pobednike takmičenja Nikon Photo Contest 2012–2013. za koje je do sada stiglo najviše. Podneto je skoro 100.000 prijava iz 153 zemalja i regiona.

Glavnu nagradu je osvojila gospođ(ic)a Dina Bova za svoj rad pod nazivom „Elegy of Autumn“ (Jesenja elegija). Sve pobedničke slike, uključujući dobitnika glavne nagrade, biće od danas izložene na stranici rezultata ocenjivanja takmičenja Nikon Photo Contest 2012–2013.

Nikon Photo Contest 2012–2013: http://www.nikon-photocontest.com/en/

nikon

Dobitnik glavne nagrade, „Elegy of Autumn“ (Jesenja elegija)

Dina Bova (Izrael)

Na takmičenju Nikon Photo Contest 2012–2013. postojale su prijave u četiri kategorije u periodu od 1. decembra 2012. do 28. februara 2013.

Kategorije:

Kategorija A:  Pojedinačne fotografije

Kategorija B:  Priča u fotografijama (predstavlja temu ili ideju koju čine dve do pet fotografija)

Kategorija C:  Fotografski video snimak (dužine 45 sekundi)

Kategorija D:  Motion Snapshot (specijalna kategorija u slavu novog oblika fotografskog izražavanja pomoću funkcije ugrađene u Nikon 1 napredne fotoaparate sa zamenljivim objektivima koja kombinuje statične slike i filmske sekvence).

Ukupno 22.752 fotografa iz 153 zemalja i regiona poslalo je 99.339 radova za takmičenje 2012–2013. Žiri je izabrao jednog dobitnika glavne nagrade, ukupno 48 osvajača prvog, drugog i trećeg mesta iz pojedinačnih kategorija A–C i tri dobitnika u kategoriji D. Osim toga, dodeljena je i NIKKOR nagrada za najbolji rad snimljen pomoću NIKKOR objektiva, a jedan rad učesnika izabran je za nagradu Najpopularnija fotografija.

Konačno ocenjivanje se odigralo između 11. i 14. juna 2013. godine na čelu sa globalnim panelom od 17 sudija, različitih iskustava u oblasti fotografije, okupljenih u Tokiju. Pobednici su izabrani na osnovu njihovih mogućnosti da ispričaju svoju priču, na osnovu raznolikosti, snage poruke, kreativnosti i primenjivanih tehnika.

Nagrađivani radovi sa takmičenja Nikon Photo Contest 2012–2013. godine biće izloženi od avgusta do oktobra:

Tokio, Ginza Nikon salon: od 28. avgusta do 10. septembra 2013.

Osaka, Osaka Nikon salon: od 3. do 16. oktobra 2013.

Više informacija o Nikon salonima možete naći ovde: http://www.nikon-image.com/activity/salon/index_en.htm

Izjava dobitnika glavne nagrade, Dine Bove (Izrael)

„Ovo je jesenja melodija – priča o starijem paru koji je zajedno proživeo ceo život, svako u svom ličnom svetu i sa sopstvenim tajnama. To je ujedno i priča o imigrantima koji žive u malom stanu, čuvajući staru svečanu odeću i druge uspomene na prethodni život. Priča o ljudima koji žive skromno, ali ponosno. Priča protkana i tugom i srećom… U ovom umetničkom delu sfere služe kao metafore za izolovanje iz spoljašnjeg sveta, te za međusobno otuđenje ljudi. Ovo je jedan od mojih omiljenih radova i veoma mi je važan. Njegovu priču veoma snažno doživljavam. Zato sam veoma srećna što je dobro prihvaćena na ovako uglednom takmičenju.“

Izjava sudije o dobitniku glavne nagrade

„Našem žiriju se dopala ova slika. Ona ima mnogo različitih lica. Istovremeno je tradicionalna i odiše poštovanjem prema starijima postavljenim u klasičan dnevni boravak, i isto tako je fantastična naznakama za putovanje kroz svemir. Usmerena je ka budućnosti i protkana poštovanjem prema prošlosti. Ona istinski zavređuje glavnu nagradu.“ (Kris Rajner)

O takmičenju Nikon Photo Contest

Nikon Photo Contest (NPC), nekada Nikon Photo Contest International (NPCI) koji kompanija Nikon održava od 1969. godine, predstavlja jedno od najprestižnijih međunarodnih takmičenja u fotografiji na svetu. Njegova svrha je da doprinese širenju kulture fotografije tako što fotografima širom sveta pruža mogućnost da komuniciraju i razmenjuju svoje fotografske vizije, nezavisno od toga da li su profesionalci ili amateri.

Od održavanja prvog takmičenja 1969. godine, kada je na njemu učestvovalo na hiljade fotografa iz celog sveta i dalo mu svoju podršku, pa sve do danas više od 370.000 fotografa je poslalo preko 1.460.000 fotografskih radova na ovo takmičenje, što ga čini pravim međunarodnim događajem. Na 34. takmičenju, održanom ove fiskalne godine, unete su brojne promene u zahteve za podnošenje radova, uključujući dodavanje nove kategorije fotografskog video zapisa.

Leave a Reply