Foto

Samsung NX100 – Nova mirrorless kamera

Samsung Electronics objavio je lansiranje jedinstvenog foto aparata Samsung NX100, opremljenog inovativnom mirrorless kamerom sa prvim na svetu i-Function objektivom, čime savršena slika postaje delo svih fotografa na potpuno nov način upravljanja foto aparatom.

NX100 je stvoren da dominira novom kategorijom mirrorless kamere. Inovativnom novom proizvodu koristi  Samsungova ekspertiza kroz više tehnoloških oblasti, što znači da su ključne komponente kamere 100% interno napravljene. Ovaj jedinstven proces kombinovan je sa detaljnim i širokim programom istraživanja tržišta, što je omogućilo vredne podatke koje  su dizajneri i inženjeri kompanije uključili u NX100. Konačno nenadmašan proizvod dopunjen je širokom linijom objektiva i dodataka koji pružaju fotografima veliki broj mogućnosti za istraživanje sopstvene kreativnosti.

Lansiranje foto aparata NX100 usledilo je nakon uspeha NX10, Samsungove prve mirrorless kamere i prvog na svetu APS-C senzora, koji je već promenio način slikanja miliona fotografa širom sveta, podigavši nivo celokupne industrije. NX100 poseduje vodeću tehnologiju industrije kao i NX10, što obuhvata APS-C sensor kvaliteta slika i AMOLED ekran od 3 inča za jednostavan i jasan pregled gledanja. Ipak, sa novim Samsung foto aparatom NX100 mirrorless kamera je podignuta na viši nivo, uključivanjem inovacija NX10 i unapređenjem drugih oblasti performansi i dizajna aparata.

Izgled kamere je tanak, doteran i stilizovan, a NX100 takođe predstavlja intuitivne i-Function objektive koji omogućavaju korisnicima da upravljaju apratom kroz objektiv po prvi put. NX100 takođe može da se pohvali jednim od najbržih auto fokusa na tržištu danas, koji omogućuje da korisnik nikada ne propusti trenutak, kao i ISO koji je podignut na maksimum od 6400 snimaka.

Dizajn NX100 aparata inspirisan je jednostavnim oblikom rose koja se formira na listu, što se može videti na poklopcu i zaobljenom obliku, i dolazi u četiri različite boje: crnoj, beloj, braon i srebrnoj.  Mala težina, kompaktan i moderan dizajn čine apart izuzetno lakim za nošenje, omogućavajući korisnicima kreativnu slobodu nošenja NX100 u bilo kojoj prilici i bilo kuda. NX100 je više od aparata, on je ujedno i kreativna alatka i umetničko sredstvo koje pruža smelu poruku gde god da se pojavi.

SangJin Park, predsednik poslovne jedinice Samsung Electronics za poslove digitalnih slika, prokomentarisao je: “Naš cilj je vladanje tržištom mirrorless kamera na isti način na koji to radimo u DualView kategoriji, a novi NX100 je realizacija tog cilja. Niko do sada nije spojio ovako visok kvalitet tehnologije slike i intuitivne potrebe potrošača, zasnovane na našem dubinskom istraživanju tržišta, što verujemo da će, uz  NX10, NX100 potvrditi naše liderstvo u ovoj oblasti koja se razvija. Naš jedinstven i pionirski i-Function objektiv izdvaja se na tržištu kao primer inovacija bez premca koje će  privući svakog fotografa.”

Dok su obični objektivi pasivni u regulisanju podešavanja aparata, jedinstven i-Function objektiv je proaktivan i komunicira sa osnovom aparata. Pruža potpunu kontrolu slike sa brzim manuelnim podešavanjem koje omogućava brzo i jednostavno fotografisanje, a takođe pruža prilagođeno podešavanje optimizovano za upotrebu objektiva. Objektiv sadrži praktično smešteno i-Function dugme koje omogućava korisnicima da prelaze preko manuelnog podešavanja, kao i prsten fokusa koji se koristi za laku promenu parametara pri svakom podešavanju. Ovaj sistem kontrole bez presedana je pametan, intuitivan i brz, što znači da je sada slika savršena u bilo čijim rukama.

Pošto tipičan korisnik foto aprata obavija ruku oko objektiva kada drži kameru, novi sistem znači da fotografi mogu prirodno da koriste levu ruku za promenu podešavanja kroz intuitivan i-Function objektiv, bez potrebe da se apart pomera. Korisnici mogu brzo da se prebacuju između poklopca, otvora blende, ekspozicije, White balansa i ISO, jednostavnim korišćenjem i-Function dugmeta i prstena na objektivu, što stvara lakšu i bržu konfiguraciju tokom slikanja.,

NX100 takođe ima prioritetan režim objektiva  koji prebacivanje među objektivima čini lakim i garantuje savršenu sliku više nego ikada. Pre svega, svaki objektiv je jasno obeležen ikonicom koja ilustruje glavnu funkciju, tako da početnici mogu lako da razumeju koji objektiv je potrebno da selektuju za bilo koju zadatu scenu. Prioritetan režim objektiva omogućuje opcije scena prilagođene objektivu koji se koristi – na primer kada je pejzažni objektiv namešten na apratu automatski će biti aktiviran pejzažni režim. Takođe, kada korisnici dodaju specijalizovani objektiv, aparat će prepoznati tip objektiva i automatski će podestiti uređaj na način koji najbolje odgovara dodatom objektivu. Ova poslednja opcija će raditi sa specijalizovanim Samsung objektivima u budućnosti.

Inovativnost foto aprata NX100 nije ograničena samo na objektiv – aparat takođe omogućava veoma kreativnu karakteristiku nazvanu “Pametni filter”. U režimu reprodukcije korisnici mogu da primene sedam različitih efekata na sliku, kao što je vinjeta, blagi fokus, riblje oko ili minijaturni efekti . “Pametni filter” ne obezbeđuje samo slike visokog kvaliteta, već sadrži i opcije koje su zabavne za korišćenje.

Zabava ne prestaje sa opcijama fotografisanja – NX100 podržava HD snimanje filma na 720P, tako da pamćenje može da ostane živo do najsitnijih detalja. NX100 takođe sadrži ‘Sound Picture’ režim koji može da snima audio zvuk kada se slika fotografija što obogaćuje iskustvo. Da bi se osiguralo da svaka slika ima savršen kvalitet, čak i kada se objektivi menjaju, NX100 takođe sadrži supersoničnu karatkeristiku redukcije prašine ili drugih stranih tela sa objektiva pre fotografisanja.

NX100 će biti opremljen rasponom inovativnih objektiva i dodataka za dodatno povećanje korisničkog iskustva. Na lansiranju novih objektiva uključen je kompaktan objektiv sa zumom 20-50mm da bi se omogućio i visok kvalitet slike i prenosivost. Mali i lagan Pancake objektiv sa 20mm širokim uglom biće uskoro predstavljen. Dva dodatna specijalizovana objektiva biće na tržištu u prvoj polovini 2011 – Macro objektiv od 60mm i Super Zoom objektiv od 18-200mm. Da bi se još više proširila ponuda objektiva, tri nova objektiva biće predstavljena u drugoj polovini 2011, uključujući objective od 16mm, 85mm, i 16-80mm. NX sistem biće dalje obogaćen dodacima, uključujući elektronski Viewfinder, blic i GPS tragač da bi se snimila konkretna geografska lokacija.

Leave a Reply