Foto

“Selfie” fotografije obeležile 2013.

Od predsednika i pripadnika kraljevskih porodica do prosečnih građana – svi su u protekloj godini fotografisali sami sebe odnosno pravili takozvani „Selfie“.

Među najupečatljivijima su oni koje su političari uslikali tokom memorijalne službe za Nelsona Mendelu, te auto-portret astronuata u svemiru. 

Da li ste ikada bili u nekoj izuzetnoj situaciji, a da nije bilo nikoga blizu vas da to slika? Sada je to lako – samo napravite “selfi”. To je riječ, ali i pokret godine: Izvadite telefon, napravite savršenu pozu i slikate se.

“Ne znam – jednostavno je lakše kad slikate sami sebe. Ovde smo samo moj dečko i ja i želimo dobre fotografije. Nema međutim uvijek ljudi koji su su spremni da nas fotografišu, tako da kada smo poželjeli sliku sa Bijelom kućom u pozadini jednostavno smo napravili ‘selfi’”, kaže Kristi Lajhtenšlag, turista sa Floride.

I svi to rade – od turista i političara, do astronauta i, da – čak i papa. A kao što je slučaj sa većinom stvari u životu, usavršavate se praksom. Ako prvi put niste uslikali dobar ‘selfi’, nema problema. Možete to da ponovite više puta.

New York Post Selfie Ragout
Naslovnica New York Post-a – bizarni Selfie sa samoubicom u pozadini

“Rast popularnosti ‘selfija’ povezana je sa dvije stvari. Prvo, svi imamo telefone sa ugrađenim kamerama i riječ je o uvijek prisutnim fotografskim aparatima. Drugo, više nego ikada želimo da podijelimo svoje živote sa svijetom. A šta je to interesantnije od bilo čega drugog – mi“, navodi Rori Selan Džons, novinar BBC-ija koji prati oblast tehnologije.

Na Obaminoj inauguraciji, prošlog januara, njegove dvije ćerke zapažene su kako fotografišu same sebe – 11 mjeseci kasnije njihov otac dospio je na naslovne strane zbog “selfija” sa Dejvidom Kameronom i danskom premijerkom na Mandelinoj memorijalnoj službi. Kažu da slika vrijedi hiljadu riječi. To svakako važi za ovu.

“Ima dobrih mjesta da napravite ‘selfi’ i loših. Nije dobro to raditi na mjestima gdje bi ljudima zbog toga bilo neprijatno. Raspoloženje na sahrani Nelsona Mandele je u stvari, na neki način, bilo prilično slavljeničko. Tako da je to u redu. Mislim, međutim, da ne biste mogli sebe da slikate na nekoj običnoj sahrani”, kaže Džons.

O tom“selfiju” sa komemoracije se možda najviše priča, ali svakako on nije jedini. Trend je bilo toliko popularan ove godine, da je postojala i posebna tumblir stranica – “selfiji na sahranama”. A oni koji žele besprekoran autoportret – mogu da koriste aplikaciju. U stvari, nekoliko njih. Nema sumnje da će biti još puno dešavanja u svijetu “selfija”, dok se 2013 približava savršenom kraju – u slikama.

Leave a Reply