Foto

Sony α7 II, prvi fotoaparat sa senzorom punog formata i optičkom stabilizacijom slike po pet osa

Kompanija Sony predstavila je α7 II (ILCE-7M2), nastavak serije modela α7 sa izmenjivim objektivima, a ujedno i prvu kameru na svetu sa optičkom stabilizacijom slike po pet osa, dizajniranu za senzor punog formata. Kamera pruža vrhunski kvalitet slike u kompaktnom i laganom dizajnu, kao i ostale tradicionalne pogodnosti koje očekujemo od serije α7.

 

Exmor® CMOS senzor punog formata od 35mm sa 24,3 efektivnih megapiksela kreće se duž pet osa, kako bi minimizirao drmanje kamere, pružajući optičku stabilizaciju slike jednaku zatvaračima koji su do 4,5 puta brži pri korekciji ekspozicije za stabilne slike. Beleženje oštrih, ručno snimljenih fotografija i video snimaka je moguće u uslovima koji su do sada zahtevali stativ. U ovom i drugim scenarijima, korisnici mogu da uživaju u lepo renderovanim fotografijama napravljenim sa senzorom punog formata uz sve pogodnosti stabilizacije slike. Upravo ugrađena stabilizacija slike pruža oštrinu fotografija zabeleženih i E-mount objektivima,. koji koriste opcioni adapter za objektiv poput modela LA- EA4 ili LA- EA3. Pratite korigovane fotografije uživo na LCD ekranu kamere ili OLED tražilu, omogućavajući fino podešavanje kadrova i fokusa čak i pri korišćenju telefoto objektiva ili makro objektiva.

Široka pokrivenost brzog i preciznog autofokusa sa 117 autofokusnih polja sa faznom detekcijom u kombinaciji sa 25 tačaka AF sa detekcijom kontrasta, omogućava izvanredne mogućnosti praćenja autofokusa i jasno hvatanje subjekata u pokretu. Unapređeni Sony algoritam za predviđanje tela u pokretu rezultuje poboljšanim performansama od 1,5 puta, pa pored toga što autofokus nastavlja da prati subjekat tokom brzog kontinuiranog slikanja (do 5 fps-a), veoma brzo i reaguje do 30 odsto brže od prethodnih modela.

Ovaj model odlikuju i Exmor™ CMOS senzor od 24,3 megapiksela, kao i napredni BIONZ X procesor čime je povećana osetljivost, kao i nivo detalja i prirodnih tekstura, dok je istovremeno značajno smanjen šum na fotografijama čak i u slabo osvetljenim prostorijama. Takođe, zahvaljujući senzoru punog formata i BIONZ X procesoru, postiže se superioran kvalitet slike i obogaćuju mogućnosti snimanja video materijala. Model α77 II podržava snimanje u XAVC-S formatu, što omogućava izvanredan kvalitet Full HD video snimaka čak i pri velikim brzinama od 50Mbps. Što se tiče audio snimaka, koristi se linearan PCM, dok se materijal čuva u MP4 formatu.

Oblik i visina drške nove α77 II održavaju kameru stabilnom čak i pri korišćenju velikih telefoto objektiva. Okidač je pomeren bliže prednjem delu, a zajedno sa povećanom veličinom dugmeta, doprinosi smanjenom drmanju kamere. Da je udobnost snimanja bila prioritet u razvoju dizajna svedoči i činjenica da je deset podesivih dugmića kreirano kako bi mogli da obavljaju bilo koju od 56 funkcija. Nagnut displej opremljen je White MagicTM LCD ekranom za izvanrednu vidljivost čak i pod sunčevim svetlom.

 

XGA OLED Tru-Finder tražilo sa rezolucijom od 2,36 miliona tačaka i visokim kontrastom, omogućava vernu reprodukciju podešavanja, fino podešavanje fokusa koristeći uvećani prikaz na ekranu i bokeh efekat. Zahvaljujući tome što je kamera u potpunosti kompatibilna sa APS-C, prikazuje ceo pregled čak i kada se koriste APS-C objektivi.

Izdržljivost i lakoću modela α77 II osigurava čvrsta konstrukcija legure magnezijuma na vrhu, prednjem prekrivaču i internim strukturama, dok snažna okvirna struktura lako barata sa velikim telefoto objektivima i teškim video objektivima. Kamera je dizajnirana za korišćenje u brojnim avanturama, pa nema razloga za brigu o njenoj sigurnosti. Takođe, model α77 II omogućava za 40 odsto brže uključivanje kamere od trenutno aktuelnih modela.

Sve video zapise i fotografije možete podeliti sa porodicom i prijateljima, povezivanjem na vaš pametni telefon, tablet ili laptop računar zahvaljujući Wi-Fi i NFC standardima. Takođe, instaliranjem Lens Compensation aplikacije korisnici mogu ručno podesiti korekciju vrednosti za periferno senčenje, hromatske aberacije i izobličenje.

 

α7 II (ILCE-7M2)- tehničke specifikacije

Kompatibilnost objektiva E-mount
Senzor 35mm senzor punog formata (35.8 x 23.9mm), Exmor CMOS senzor
Broj piksela (efektivnih)Približno 24,3 megapiksela
Format snimanjaFotografije JPEG (DCF Ver. 2.0, Exif Ver. 2.3, MPF u skladu sa osnovom), RAW (Sony ARW 2.3 format)
Filmovi XAVC S / AVCHD format Ver. 2.0 kompatibilan / MP4
Filmske funkcije Profil slikeProfil slike (Off/1-7, Nivo crne, Gama (Video, Fotografije, Cine1-4, ITU709, ITU709 [800%], S-Log2), Crna gama, Knee, Režim u boji, Saturacija, Faza boja, Dubina boja, Detalji, Duplikat, Resetovanje)
OstaliTime Code/User Bit, Kontrola snimanja, Snimak auto usporavanja, Snimak Dualnih Videa, Marker podešavanja
Čist HDMI izlaz1920 x 1080 (60p (50p) / 60i (50i) / 24p)
YCbCr 4:2:2 8bit/RGB 8bit
Mediji za skladištenje podatakaMemory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO-HG Duo, Memory Stick XC-HG Duo, SD memorijska kartica, SDHC memorijska kartica (UHS-I kompatibilan), SDXC memorijska kartica (UHS-I kompatibilan)
Sistem fokusaTipBrz hibridni AF (detekcija faza AF/ detekcija kontrasta AF)
Tačka fokusaFull frame: 117 tačaka (detekcija faza AF) / APS-C: 99 tačaka (detekcija faza AF) /25 tačaka (detekcija kontrasta AF)
Opseg senzitivnostiEV -1 do EV 20 (na ISO 100 ekvivalentan sa F2.0 povezanim objektivom)

 

Kontrola ekspozicijeVrsta merenja1200 zone-evaluative metering
ISO senzitivnost (preporučen indeks ekspozicije)Fotografije: ISO 100-25600 (ISO 50/64/80 proširiv), AUTO (ISO 100-6400, selektivna donja i gornja granica), Multi Frame NR (proširiv do ISO 51200)

Filmovi: ISO 200-25600 ekvivalent, AUTO (ISO 200-6400)

Blenda Brzina otvora blende Fotografije: 1//8000 to 30 sec., Bulb

Filmovi: 1/8000 to 1/4 sec.

Elektronski zatvarač prednje zaveseDa (Uključi / Isključi)
SteadyShot INSIDE (stabilizacija slike) Mehanizam zamene senzora slike sa 5-axis kompenzacijom

(Kompenzacija zavisi od specifikacije objektiva)

4.5 koraka (Baziran na CIPA standardu. Samo nagib/skretanje pokreta. Sa Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA montiranim objektivom Duga ekspozicija NR off.)
PogonKontinuirana brzina snimanja*1Visoka: Max. približno 5fps, Niska: Max. približno 2.5fps
Broj frejmova za snimanje

(približno) tokom kontinuiranog snimanja*1

Kontinuirano snimanje Visoka: 77 frames/25 frames (RAW)
TražiloTipElektronsko tražilo (XGA OLED Tru-Finder)
Ukupan broj tačaka2,359,296 tačaka
Pokrivenost terena100%
UveličavanjePribližno 0.71x (sa 50mm objektivom na infinity, -1m-1 dioptrijom)
LCD ekranTip7.5cm (3.0 tip) TFT drive
Ukupan broj tačaka1,228,800 tačaka
Podesivi ugloviGornje približno 107 stepeni, Donje približno 41 stepen
ZvukMikrofonUgrađen stereo mikrofon
ZvučnikUgrađen, mono
InterfejsMulti interface shoe, HDMI micro konektor (Tip-D), Priključak za mikrofon (3.5mm Stereo minidžek), Priključak za slušalice (3,5mm Stereo minidžek), Multi / Micro USB Terminal
Bežični LAN (ugrađen)Wi-Fi kompatibilan, IEEE802.11b/g/n (2.4GHz band)
NFCNFC Forum Type 3 Tag compatible
PlayMemories Camera AppsYes
BaterijaDopunjiv paket baterije NP-FW50
TežinaPribližno 599g (sa baterijom i memorijskim stikom PRO Duo), približno 566g (samo telo)
Dimenzije

( širina x visina x dubina, u skladu sa CIPA standardom)

Približno 126,9 x 95,7 x 59,7mm
Radna temperatura0-40°C

 

Leave a Reply