Foto

Sony Cyber-shot HX1

Zahvaljujući novoj uzdanici iz Sonyja dobijanje profesionalnih rezultata –slika izuzetnog kvaliteta, korišćenjem digitalnog kompaktnog fotoaparata nikad nije bilo lakše. Aparat je opremljen najnaprednijim funkcijama, pa je tako ovo prvi fotoaparat na svetu koji kombinuje funkciju panoramskog fotografisanja, osobinu brzog snimanja od 10 fps i snimanje video zapisa u HD formatu

Cyber-shot HX1 koji poseduje mnoštvo funkcija, kombinuje neverovatno brzo snimanje i moćne kreativne opcije u fotoaparatu elegantnog sjajnog kućišta, a sve je neverovatno jednostavno za upotrebu. U fotoaparat je integrisan izuzetno osetljiv Exmor CMOS senzor od 9,1 megapiksela koji smanjuje šum na slici u uslovima lošeg osvetljenja, npr. u sumrak ili u slabo osvetljenim prostorijama.

Exmor CMOS senzor i BIONZ procesor pokreću veoma brzo, neprekidno fotografisanje u punoj rezoluciji pri 10 kadrova u sekundi. Ako snimate iz ruke, bez blica, zahvaljujući elektronski podržanoj stabilizaciji slike Optical SteadyShot uočićete razliku zbog čistih, prirodnih rezultata, naročito u uslovima slabog osvetljenja ili pri visokim vrednostima zuma.

Čak i ako niste profesionalac zahvaljujući “rafalnom” snimanju možete da zamrznete brzu akcijsku scenu. Cyber-shot HX1 je prvi kompaktni digitalni fotoaparat na svetu sa brzim snimanjem od 10 fps u punoj rezoluciji, što je čak brže od mnogih profesionalnih DSLR fotoaparata. Na raspolaganju su i dva nova režima za snimanje u lošim uslovima osvetljenja koji automatski omogućuju brzo snimanje šest fotografija, te mogućnost selekcije i dobijanje najboljeg snimka.

Sweep panorama

Uz HX1 veoma je lako snimiti široke prikaze pejzaža ili gradova koji oduzimaju dah. Način rada Sweep Panorama omogućava snimanje niza slika velikom brzinom kako fotoaparatom prelazite sa jedne strane na drugu, ili gore i dole. Istovremeno, aparat softverski automatski spaja slike i izrađuje jednu zbrinu panoramsku sliku. Ovaj novi režim snimanja spaja uzastopno snimljene fotografije i stvara izuzetno široku sliku visoke rezolucije. Jednostavno jednom pritisnite dugme okidača i pomerajte fotoaparat za kreiranje savršenih panoramskih snimaka.

Zoomiranje

I to nije sve, sa pravom možete da očekujete da ovakve napredne funkcije snimanja prate ozbiljne optičke performanse. HX1 poseduje precizno dizajniran Sony G objektiv sa snažnim 20x optičkim zumom. To je dovoljno snage za približavanje udaljenih scena bez gubitka na kvalitetu. Veoma kvalitetan objektiv za optičko zumiranje približava vas akciji, što omogućava ispunjavanje veće površine kadra udaljenim objektima. Za razliku od digitalnog zumiranja, dobićete beskompromisan kvalitet slike pri svim postavkama, čak i pri velikim uvećanjima.

HD video

Tu je i širokougaoni objektiv do 28 mm za snimanje većih porodičnih skupova, scena žurki, pejzaža i drugih događaja koje želite da ovekovečite. Kada snimate bez tronošca, Optical SteadyShot funkcija sprečava podrhtavanje fotoaparata i pruža oštre i jasne snimke na svim podešavanjima zuma. HX1 ima još jedno iznenađenje u rukavu. Snima HD video zapise u rezoluciji od 1080/30p (full HD). Moći ćete da uživate u glatkim, detaljnim HD video zapisima na velikom, svetlom preklopnom LCD ekranu ili na svom HD TV-u.

Vratite osmeh na lice

Pored svega nabrojanog, neizbežne su još dve simpatične i pre svega upotrebljive funkcije: Face Detection i Smile Shutter. Sa ovim funkcijama moći ćete da snimite nasmejana lica bez problema. Funkcija detekcije lica služi za prepoznavanje lica na fotografiji i automatsko podešavanje fokusa, ekspozicije, balansa bele i postavke blica radi dobijanja prirodnih portreta.

Moguće je prepoznati do osam lica u kadru, te čak postaviti različite prioritete za decu i odrasle. Druga funkcija je još zabavnija. Smile Shutter će prepoznati kada se oni koji snimate nasmeju i automatski će okinuti u pravom trenutku kako bi na fotografiji bilo više nasmejanih lica.

Kompaktni HX1 lako stane u putnu tašnu ili manje torbice tako da je savršeni saputnik za putovanja i u svakoj drugoj situaciji kada vam treba profesionalni kvalitet i napredne funkcije bez veličine ili težine digitalnog SLR fotoaparata.

Leave a Reply