tehnologija-narodu-msuv
Foto

Tehnologija narodu! – predstavljanje izložbe

Predstavljanje nedavno završene izložbe o filmu i videu u Vojvodini, održane u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, i istraživanja iz koga je proizašla, kroz razgovor sa njenim autorima, održaće se u okviru Filmforum SKC, u utorak, 23. april u 20h.

Istraživački projekat i iz njega proisteklu izložbu „Tehnologija narodu! (studija slučaja: film i video u Vojvodini)” zajednički potpisuju Aleksandar Davić, filmski reditelj i profesor režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Gordana Nikolić, istoričarka umetnosti i kustoskinja odeljenja za film, video i fotografiju Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

tehnologija-narodu-msuv

Osnovna linija njihovog istraživanje produkcije koja je u polju pokretnih slika nastajala na teritoriji današnje Vojvodine tokom prošlog i ovog veka linija je demokratizacije medija i popularizacije tehnologije, a naziv projekta u stvari je reciklaža socijalističke parole pod kojom je u samoupravnoj Jugoslaviji organizovana mreža kino klubova sa zadatkom da u isto vreme deluju i didaktički i emancipatorski i doprinesu egalitarističkoj utopiji približavanja tehničke kulture radnom narodu. Pored postavke artefakata iz istorije filmskih, televizijskih i video delatnosti u Vojvodini i prikazivanja nekih od ključnih ostvarenja u tim oblastima na monitorima kao i u bioskopskoj sali Muzeja tokom trajanja izložbe održavana su i predavanja, prezentacije i razgovori kojima je glavni cilj bio da omoguće neposrednije uvide u specifične uslove proizvodnje u mediju filma, videa i televizije na primerima iz lične prakse neposrednih aktera u tom procesu. U međudejstvu tog mnoštva elemenata projekta otvoreno je polje za raspravu o istoriji pokretnih slika u lokalnim institucionalnim okvirima, kao i današnjem tretmanu onih medijski specifičnih praksi koje su tokom perioda modernizma disciplinarne matrice istorije umetnosti ignorisale. Uzorci materijala predstavljenih na izložbi uz dokumentaciju same postavke i govornih programa koji su je pratili uvešće nas u to polje i na ovoj sesiji Filmforuma.

Projekat Tehnologija narodu! (studija slučaja: film i video u Vojvodini) koncipiran je kao izložba, bioskop, niz predavanja, prezentacija i razgovora kojima će se omogućiti uvid u specifične uslove proizvodnje u mediju filma, videa i televizije na primerima odabranih filmskih i video produkcija, tehnike i arhivske dokumentacije iz različitih istorijskih konteksta današnjeg regiona Vojvodine XX i XXI veka.

Izložba je premijerno prikazala dva filma:

1. Skijanje ne Fruškoj gori [digitalizovano sa 16mm, 13′, Kino-sekcija Drustva Fruška gora, 1934–5. Snimili: dr. Žarko Kapamadzija i Karl Schaffer]. Reč je o jednom od prvih filmskih snimaka u boji snimljenih u Vojvodini koji je skoro pronađen i identifikovan u arhivi Panfilma (uz ljubaznost direktora Filmskog arhiva KC Pančevo Radiše Stanišića) i digitalizovan u Jugoslovenskoj Kinoteci.

2. Panfilm: pogledi sećanja [dokumentarni film, 58’, 2013. Scenario, reţija, kamera i montaža: Radiša Stanišić. Grafički dizajn: Pavle Halupa]. Film govori o periodu kada su pančevački amateri započinjali da se bave filmom 60-tih godina prošlog veka i prikazuje, do sada nepoznate javnosti, arhivske materijale i filmske dokumente. U filmu govore: Ivan Rakidžic, reditelj, Miloš Nikolić, dramaturg, animator Stevica Živkov, Želimir Žilnik, reditelj, Milan Jelić, reditelj i drugi.

U okviru Izložbe/bioskopa – održane su celovite projekcija i/ili inserti filmova i video radova (Meandar i Kinosala):

– Produkcije i festivalske selekcije:

Neoplanta film; Pan film; Filmske novosti; Kino klub Novi Sad – Martovska osmica, Filmski front; Jugoslovenski festival jeftinog filma; Medusa Filmnapok Dani filma; Televizija Novi Sad (RTV); Videomedeja; Akademija umetnosti Novi Sad itd.

– U okviru postavke predstavljeni su sledeći autori:

Ernst Bošnjak, Rodoljub Malenčić, Kosta Novaković, Franjo Ledić, Lazar Velicki, Borislav Šajtinac, Naško Križnar, Želimir Žilnik, Karpo Ačimović Godina, Karolj Viček (Vicsek Károly), Stevan Živkov, Ivan Rakidžić, Nikola Majdak, Miloš Nikolić, Sabolč Tolnai (Tolnai

Szabolcs), Marin Malešević, Miloš Pušić, Predrag Šiđanin, Apsolutno, Dragan Živančević, Nataša Vujkov itd.

Učesnici u govornom programu bili su (u okviru predavanja, prezentacija i diskusija u Kino-sali):

Karpo Ačimović Godina, Mirko Grlica, Artur Hofman (Hoffmann), Filip Markovinović, Stipan Milodanović, Borivoj Mirosavljević, Zoran Pantelić, Miloš Pušić, Aleksandra Sekulić, Radiša Stanišić, Predrag Šiđanin, Atila Širbik (Sirbik Attila), Sabolč Tolnai (Tolnai Szabolcs), Karolj Viček (Vicsek Károly), Stevan Vuković, Želimir Žilnik, Dragan Živančević

Leave a Reply