Foto

Transcend PF830 digitalni foro-ram

Digitalni fotoramovi već odavno ne predstavljaju egzotiku među proizvodima korisničke elektronike, te gotovo svaki proizvođač računarske “gedžeterije“ u svom asortimanu poseduje bar neki model. Za razliku od prvih uređaja koji su isključivo omogućavali da vam se omiljene slike vrte na malenim ekranima i oplemenjuju prostor na radnom stolu pored računara, aktuelni modeli predstavljaju prave multimedijalne centre sa gomilom funkcija, dizajnerski su uglavnom veoma doterani, te privlače sve veću pažnju među korisnicima širom sveta.

Transcend je jedan od brendova koji pored toga što slavu ubira na polju memorijskih modula, fleš drajvova i kartica, ništa manje nije poznat ni u segmentu multimedijalnih proizvoda kao što su digitalni muzički plejeri i foto ramovi. Ovog puta vam predstavljamo Foto frame ovog proizvođača koji nam je pažnju privukao naprednim mogućnostima u reprodukciji fotografija ali i audio i video zapisa, kao i dobrim opcijama za povezivanje sa izvorima podataka (memorijske kartice, eksterni diskovi, digitalni fotoaparati…), no krenimo redom…

Slike na 8-inčnom ekranu

PF830 je digitalni foto ram koji spaja elegantne linije i moderan dizajn sa visokim radnim karakteristikama i odličnom funkcionalnošću. Nastao je kao direktan odgovor Samsung-ovim rešenjima u ovom segmentu proizvoda. Napravljen je od veoma kvalitetne plastike i trenutno se u ponudi nalaze dve varijante – crna i bela. Iz oznake modela nije teško zaključiti da ima 8-inčni ekran, koji je daleko napredniji od onog koji smo videli na prethodnom rešenju ovog proizvođača (PF810). Manipuliše rezolucijom od 800×600 piksela i daje vrhunski prikaz slike uz odličnu detaljnost. Impresionirani smo odličnom reprodukcijom svih pigmenata, a zahvaljujući NaturaTone tehnologiji boje izgledaju zaista prirodno i živo.

Osvetljenje je dobro, mada kada se gledaju neki dinamični video zapisi, primećuje se blagi gubitak detalja po uglovima, što je opet delimično rešivo podešavanjima iz prateće aplikacije. Odziv piksela je dobar, mada nismo uspeli da ustanovimo o kojoj brzini je reč – pretpostavljamo 10 ili 12 ms. Slika se očekivano može gledati u portrait ili landscape formatu, a ugrađeni softver prepoznaje u kom se položaju uređaj nalazi, te prikaz prilagođava automatski.

Transcend PF830 je prava mala multimedijalna napravica i u stanju je da pored prikaza fotografija, reprodukuje i audio-video fajlove, zahvaljujući moćnom proceosru, grafičkom čipsetu i odlično odrađenom softveru. Pošto smo već manje-više sve rekli o video karakteristikama, pažnju usmeravamo ka audio mogućnostima, koje nimalo nisu zanemarljive. Model sa testa čita MP3, WMA i WAV audio fajlove i sva tri formata besprekorno reprodukuje.

Nismo primetili nikakve distorzije zvuka tokom testiranja, a lični stav autora ovog teksta je da najbolje zvuče MP3 zapisi pri višim bit rejtovima (192, 256 i 320). Naravno zvuk nije ni približan profesionalnim audio uređajima, to se od ovakvog proizvoda i ne može očekivati, ali prosto napominjemo da mogućnost reprodukcije zvuka možete sasvim zadovoljavajuće iskoristiti u jednoj ovakvoj stonoj varijanti. Očekuemo da nadagoradnja softvera (o kojoj se već govori) donese podršku za još neke popularne audio formate, ali i da omogući igranje naprednijih video igara!

Još zanimljivih detalja…

Kada smo spomenuli video igre dolazimo do jednog zanimljivog detalja koji iskače iz osnovne namene uređaja kakav je jedan digitalni foto ram. Naime, PF830 dolazi sa nekoliko popularnih video igrica, od kojih će vam se sigurno najviše dopasti Transcend-ova vizija Tetrisa. Ko što pretpostavljate za sada su u pitanju jednostavnije igrice, ali veoma simpatične i “zarazne“, pa trenutke dokolice bez problema možete prekratiti i ovom vrstom zabave.

Sat, alarm, kalendar i ostale nezaobilazne stvarčice se takođe podrazumevaju kada govorimo o PF830 digitalnom ramu, pa tako recimo možete podesiti buđenje uz omiljenu pesmu, ili zabeležiti vreme poslovnog sastanka, neki važan datum i sl.  – uređaj će vas na vreme opomenuti oko svih ovih stvari. Treba napomenuti da su u konkretnom slučaju sve ove funkcije grafički dosta lepše podržane u poređenju sa onima koje smo do sada viđali kod drugih digitalnih foto ramova, što je za svaku pohvalu. Ne smemo zaboraviti ni zgodni daljinski upravljač koji dolazi sa ovim modelom, preko koga je moguće jednostavno upravljanje svim glavnim funkcijama, što daje dodatnu vrednost ovom proizvodu.

Za kraj priče ostavili smo deo vezan za čitače memorijskih kartica – verovali ili ne gotovo da nema tipa kartice koju ovaj model ne može da čita (SD, SDHC, MMC, CF, microSD, M2, MS, MS PRO, MS Duo, MS PRO Duo i MS PRO-HG Duo), a pored toga poseduje još i 2 GB interne memorije, što je dovoljno za skladištenje oko 9000 fotografija koje će vam biti uvek na dohvat ruke, odnosno ispred očiju. Tu je još i USB port preko koga možete povlačiti sadržaj sa nekog eksternog izvora poput fleš memorija ili eksternih diskova, ali i ostvariti direktnu komunikaciju sa digitalnim kamerama i kamkoderima.

Transcend PF830 je svakako zanimljiva sprava koju možemo preporučiti kao veoma dobar proizvod u svojoj klasi. Cena mu za naše tržište još uvek nije poznata, ali očekuje se da neće biti nešto mnogo skuplji od svog prethodnika – modela PF810, što je ipak od presudnog značaja za dobar plasman kod nas. (ITmarket)

Leave a Reply