Foto

Ukupna proizvodnja Nikkor objektiva dostigla 90 miliona

Nikon Europe danas objavljuje da je ukupna proizvodnja NIKKOR objektiva¹ za Nikon fotoaparate sa zamenljivim objektivima krajem oktobra 2014. godine dostigla devedeset miliona. Osim toga, proizvodnja NIKKOR objektiva koji imaju Silent Wave motor (SWM), motor za autofokus koji je posebno razvila kompanija Nikon, nedavno je dostigla broj od pedeset miliona.

Godine 1959. kompanija Nikon (tada Nippon Kogaku K.K.) objavila je model Nikon F kao i svoje prve NIKKOR objektive za Nikon SLR fotoaparate, uključujući NIKKOR-S Auto 5cm f/2. Od tog trenutka, kompanija Nikon je nastavila da gradi svoj ugled pravljenjem vrhunskih objektiva, kojima se pridružuju i objektivi napravljeni za Nikon 1 kompaktne sistemske fotoaparate sa zamenljivim objektivima.

Značajan trenutak kompanije Nikon predstavlja proizvodnja pedesetmilionitog NIKKOR objektiva sa Silent Wave motorom (SWM). Pretvaranjem „putujućih talasa“ u rotacionu energiju koju optički elementi koriste za fokusiranje, Silent Wave motor kompanije Nikon omogućava izuzetno tiho i precizno automatsko fokusiranje. Samo osamnaest godina nakon objavljivanja objektiva Ai AF-S NIKKOR 300mm f/2.8D IF-ED 1996. godine, jednog od prvih objektiva sa SWM tehnologijom, objavljeno je ukupno 72² objektiva koji imaju SWM (Silent Wave motor) i koji pokrivaju širok opseg žižnih daljina za D-SLR fotoaparate formata FX i DX.

U septembru 2014. godine, kompanija Nikon je u želji da odgovori na nekoliko potreba korisnika dodala novi ultraširokougaoni objektiv AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED svojoj već širokoj liniji brzih objektiva sa fiksnom žižnom daljinom od f/1,8 za fotoaparate FX formata. Novi objektiv od 20 mm i f/1,8 koristi najnovije tehnologije optičkog dizajna za postizanje vrhunske rezolucije, dok sloj nano kristala kompanije Nikon kontroliše efekat „duhova“ i odblesak. Lagan i neverovatno zgodan za nošenje, najnoviji ultraširokougaoni objektiv kompanije Nikon idealan je za ostvarivanje fotografske vizije.

U junu 2014. godine kompanija Nikon je najavila novi superiorni telefoto zum objektiv za Nikon 1 sistem, 1 NIKKOR 70-300mm f/4.5-5.6, najmanji i najlakši³objektiv na svetu u svojoj klasi. Paleta proizvoda 1 NIKKOR sastoji se od dvanaest objektiva sa žižnim daljinama od 6,7 mm do 300 mm (vidni uglovi su ekvivalentni onima od 18 mm do 810 mm u formatu od 35 mm) koji imaju opseg pokrivanja jednak opsegu od ultraširokougaonog objektiva do superiornog telefoto objektiva.

Osnovne informacije o brendu NIKKOR

Sa sveobuhvatnim asortimanom objektiva FX i DX formata i žižnih daljina, od ultraširokougaonog od 10–24 mm do superiornog telefoto od 800 mm VR, fotografi koji koriste proizvode kompanije Nikon oslanjaju se na osnovne tehnologije brenda NIKKOR koje im omogućavaju optičku superiornost. NIKKOR je naziv brenda fotografskih objektiva kompanije Nikon, koji su precizno izrađeni u skladu sa najstrožim standardima koji važe za staklene elemente kompanije Nikon. Godine 1933. kompanija Nikon je oglasila prvi objektiv za fotoaparate pod imenom brenda NIKKOR, „Aero-NIKKOR“ za primenu u fotografisanju iz vazduha. Od tog trenutka, ime NIKKOR se koristi kao ime brenda objektiva kompanije Nikon koji su simbol izdržljivosti, visokog kvaliteta slike i izuzetnih optičkih performansi.

Osnovne informacije o kompaniji Nikon

Kompanija Nikon je vodeća kompanija u svetu u oblasti digitalne fotografije, proizvodnje precizne optike i tehnologije fotografije. Globalno je priznata zbog postavljanja novih standarda u dizajnu proizvoda i performansama za nagrađivanu paletu opreme koja omogućava korisnicima da kroz fotografije i video zapise predstave svoje priče.

Leave a Reply