Foto

“Zduhač znači avantura” u potpunosti snimljen aparatom Canon EOS 5D Mark II

Domaći film “Zduhač znači avantura”, u potpunosti snimljen digitalnim fotoaparatom Canon EOS 5D Mark II premijerno je prikazan u beogradskom Sava centru. Reč je o prvom, domaćem, dugometražnom, igranom filmu koji je snimljen ovom tehnikom.

Film “Zduhač” predstavlja svojevrsni nastavak serije “Totalno novi talas”, takođe snimljene istim Canon fotoaparatom u HD tehnologiji, prateći doživljalje glavnih glumaca tokom letnjeg raspusta.

O ovakvom snimateljskom iskustvu, kretivni producent filma, Bane Antović je izjavio: “Ceo film je snimljen Canonovim EOS 5D Mark II i bitno je reći da je bilo moguće ostvariti uspešan, potpuni transfer na 35 mm traku. Kako je Zduhač road movie, u kojem je bilo vrlo mnogo snimaka iz aviona, na raftingu, u kolima u pokretu, padova i sl, mnogo je lakše bilo snimati digitalnim fotoaparatom. Za razliku od tradicionalnih tehnika snimanja, ovakvo snimanje zahteva vrlo kompaktnu ekipu snimatelja. Mnogo manje ljudi je bilo potrebno za čitav projekat snimanja, i čitav posao je obavljen za mnogo manje dana snimanja. Snimanje digitalnim fotoaparatom dozvoljava izuzetno ozbiljnu intervenciju na samoj slici. Kolor korekcija je omogućila da se utiče na svetlosna svojstva slike, pa je kišni dan pretvoren u sunčani sl. Time je, između ostalog, postignuta vrlo raskošna postprodukcija.”

Mirjana Ekert, Account Manager Canona za Srbiju i Crnu Goru, o saradnji sa producentima filma “Zduhač”, rekla je: “Izuzetno mi je drago što je Canon bio u prilici da direktno učestvuje u snimanju filma Zduhač, i što su se snimatelji odlučili za Canon digitalni fotoaparat. Iznova smo zadovoljni krajnjim rezultatom – vrhunskim kvalitetom filmske slike koji je postignut. Kompanija Canon je uvek spremna da podrži kvalitetne projekte iz kulture.”

Scenario i režiju za ovu romantičnu muzičku komediju potpisuje Milorad Milinković, autor filmskih hitova „Mrtav ladan“, „Potera za Srećkom“ i „Čitulja za Eskobara“.

Uloge tumače Zlatan Vidović, Jelisaveta Orašanin, Vujadin Milošević , Katarina Ilić, Marko Živić, Nikola Kojo, Marko Gvero, Nikola Pejaković, Slobodan Tešić, Mirka Vasiljević, Anđela Jovanović, Anja Stanić, Duško Mazalica, Željko Mitrović, Srđan Todorović.

Junaci serije TNT, provode nezaboravan raspust pun avantura, na putu ka velikom rok festivalu. Producent (Marko Živić) i reditelj (Nikola Kojo) snimaju reklamu u ekstremnim situacijama sa Marijom (Jelisaveta Orašanin) i Sindi (Katarina Ilić), a „Zduhač“ (Nikola Pejaković), postaje saputnik naših junaka Uroša (Vujadin Milošević) i Nenada (Zlatan Vidović) „osveženih“ sokom od kleke.

Leave a Reply