Hardware · PC računari

FOXCONN Destroyer – poslastica za overclockere na AMD platformi

Quantum Force je bogatija za novog člana

FOXCONN je danas predstavio svoju prvu matičnu ploču za AMD platformu u okviru popularne Quantum Force serije. Matična ploča Destroyer bazirana je na NVIDIA® 780a SLI MCP-u te donosi podršku za nove AMD Phenom™ procesore, kao i nešto starije AM2 Athlon™ i Sempron™ procesore.

Destroyer donosi podršku i za HyperTransport™ 3.0 tehnologiju koja povećava propusnost između procesora i ostalih sistemskih komponenti. “Ovo je naš prvi Quantum Force proizvod za AMD platformu te smo veoma zadovoljni sa rezultima koje ova ploča postiže”, rekla je Greta Kuo, Quantum Force PM.

Kuo je dodala će Destroyer matična ploča omogućiti značajno poboljšanje performansi na AMD platformi zahvaljujući Quantum BIOS opcijama i naprednom sistemu toplovodnih cijevi za hlađenje koje omogućava efikasnu disipaciju toplote sa sjevernog mosta. 2-way ili 3-way SLI – izbor je vaš Zahvaljujući podršci za 4* PCIe 2.0 x16 utora, Destroyer omogućava korištenje grafičkih kartica u 3-way SLI™ ili klasičnog SLI režima. Korištenje više grafičkih kartica omogućava poboljšanje performansi do 2.8x više u odnosu na jednu grafičku karticu, što će sigurno cijeniti igračima koji igraju na ekstremnim HD rezolucijama od 2560×1600

HD performanse za najzahtjevnije

Destroyer uključuje nove tehnologije koje su podržane kako bi se poboljšale performanse grafičkih kartica te omogućilo uživanje u HD sadržajima. GeForce® Boost poboljšava performanse GeForce® grafičkih kartica kombinovanjem integrisanog GeForce® GPU-a sa instaliranim grafičkim karticama. Integrisani GPU također donosi podršku za PureVideo HD tehnologiju koja omogućava HD video dekodiranje i post-procesiranje uz punu podršku za HDCP. HybridPower™ štedi energiju te smanjuje buku vašeg PC-a tako što privremeno onemogućava grafičke kartice na vašoj ploči te koristi integrisani grafički čip, odnosno vrši aktivaciju grafičkih kartica prilikom pokretanja zahtjevnih 3D aplikacija poput igri.

Nova audio tehnologija

Integrisani audio sklopovi koji su korišteni za 7.1-kanalni HD audio koriste kondenzatore sa niskim ESR-om kako bi se poboljšala kvaliteta zvuka te smanjila interferencija. Ove komponente su uobičajene za najkvalitetniju audio opremu. ESR (Equivalent Series Resistance) označava nivo do kojeg se pojavljuje otpor u kondenzatorima koji generira toplotu te stvara distorziju signala.

Korištenjem kondenzatora sa niskim ESR-om u audio sklopovima smanjuju se pojave elektronskih šumova te povećava frekvencijski odziv, posebno u rangu od 20- 48KHz. Page 3 Quantum BIOS Quantum BIOS koji se nalazi na Destroyer matičnoj ploči je posebno optimiziran za AMD platformu. Baš kao i BIOS na Dreadnought, QF nForce ploči za Intel procesore, meniji u BIOS-u su logično raspoređeni te omogućavaju brz pristup naprednim opcijama za podešavanje parametara procesora i memorije.

Jedinstveni dodaci za entuzijaste

Baš kao i BLACKOPS matična ploča, Destroyer dolazi sa bogatim paketom dodataka koji su uključeni kako bi pomogli entuzijastima u svakodnevnim overclocking sesijama. Vlasnici Destroyer ploče će dobiti Quantum Lap podnožje za montiranje ploče van kućišta te Quantum Flow ventilator koji je namijenjen poboljšanju hlađenja grafičkih kartica. Ovaj ventilator može biti montiran horizontalno ili vertikalno te u prosjeku smanjuje temperature grafičkih kartica u multi-režimu za oko 5°C.

Sigurna overclocking platforma

Na ploči su integrisani CMOS reset i power on/off prekidači koji uz OC Recover funkciju omogućavaju brz i jednostavan povrat u slučaju eventualnih problema tokom overclocking sesija. U takvim slučajevima, pomaže i Twin BIOS, odnosno dva BIOS čipa koji omogućavaju dinamičan prelaz na stabilne postavke u slučaju problema. Za monitoring sistema koristi se Windows aplikacija AEGIS Panel koja omogućava overclocking, podešavanje brzine okretaja ventilatora u kućištu te nadgledanje naponskih vrijednosti na ploči. Fleksibilnost prilikom povezivanja Destroyer donosi podršku za Dual Gigabit LAN, što znači da igrači mogu da iskoriste jedan port za povezivanje na Internet, a drugi za LAN. Osim toga, tu je podrška za SATAII, eSATA, ATA, USB2.0 i FireWire (IEEE1394). NVIDIA® MediaShield™ Storage tehnologija donosi niz opcija za kreiranje RAID 0, 1, 10, 5 polja.

Leave a Reply