Hardware · PC računari

FOXCONN Dreadnought uplovljava na tržište

Platforma za spajanje vrhunskih Intel procesora sa Nvidia grafičkim karticama u SLI režimu

Nakon demonstracije tokom CeBIT-a, FOXCONN je danas i zvanično predstavio Dreadnought matičnu ploču, novu članicu Quantum Force serije za entuzijaste. Treća Quantum Force matična ploča za Intel procesore bazirana je na NVIDIA® 790i Ultra SLI MCP-u te donosi podršku za Intel® Core™2 Extreme i Core™2 Quad procesore sa FSB-om do 1600MHz.

“Sa Dreadnought matičnom pločom, mi vršimo najavljeno širenje Quantum Force serije ploča za entuzijaste. Ova matična ploča omogućava entuzijastima da spoje napredne Intel® procesore sa NVIDIA® grafičkim karticama uz SLI™ podršku”, rekla je Greta Kuo, Quantum Force PM.

Dreadnought donosi podršku za nove tehnologije, uključujući Dual Channel DDR3 2000MHz memoriju za super brz odziv aplikacija, grafičke kartice u SLI™ režimu te EPP2.0 memorijske profile.

Podrška za 3-waySLI

Dreadnought uključuje 3* PCIe 2.0 x16 utora te donosi podršku za 3-way SLI sa punom 3* x16 propusnošću, što omogućava teoretsko povećanje performansi od 2.8x u odnosu na performanse koje pruža jedna grafička kartice uz mogućnost igranja na ekstremnim HD rezolucijama od 2560×1600!

Napredna PWM regulacija za stabilnost i bolje overclocking rezultate

8-fazni digitalni PWM donosi mogućnost iskorištenja maksimalnog potencijala svih komponenti koje se instaliraju na matičnu ploču. Quantum Force inženjeri su proveli čak tri mjeseca testirajući i podešavajući ovaj digitalni sistem kako bi radio sa povećanom efikasnošću, uz brži i stabilniji odziv na promjene u naponskoj regulaciji.

“Nema nikakve sumnje da 8-fazni digitalni PWM na BLACKOPS matičnoj ploči može da podnese masivne zahtjeve kojima će biti podvrgnut od strane entuzijasta i ekstremnih overclockera… Ipak, 8-fazni PWM na ovoj ploči to može podnijeti te pritom generirati manje toplote, uz stvaranje preduslova za bolji overclocking potencijal i veću pouzdanost”, rekao je Peter Tan.

4-u-1 Quantum Cooler

Kada govorimo o hlađenju, tu je novi 4-u-1 Quantum Cooler, odnosno sistem bakrenih toplinskih cijevi koji pokriva NB-SB-VRM sekcije, ali sa iznimkom – na NB je moguće instalirati pasivno, aktivno, vodeno, LN2 ili hlađenje pomoću suhog leda, zahvaljujući dodacima koji se isporučuju uz ploču!

Prema mišljenju Petera Tana, tehničkog konsultanta za Quantum Force, ovaj sistem hlađenja je među najefikasnijim rješenjima za hlađenje koji su ikada integrisani na matičnu ploču te donosi mogućnost izbora kakvo do sada nije bila ponuđena u okviru jedinstvenog rješenja.

Dreadnought verzija 4-u-1 Quantum Coolera uključuje i opcionalni NB hladnjak za unaprjeđenje pasivnog hlađenja na NVIDIA® 790i Ultra SLI sjevernom mostu.

Nova audio tehnologija

Integrisani audio sklopovi koji su korišteni za 7.1-kanalni HD audio koriste kondenzatore sa niskim ESR-om kako bi se poboljšala kvaliteta zvuka te smanjila interferencija. Ove komponente su uobičajene za najkvalitetniju audio opremu.

ESR (Equivalent Series Resistance) označava nivo do kojeg se pojavljuje otpor u kondenzatorima koji generira toplotu te stvara distorziju signala.

Korištenjem kondenzatora sa niskim ESR-om u audio sklopovima smanjuju se pojave elektronskih šumova te povećava frekvencijski odziv, posebno u rangu od 20-48KHz.

Quantum BIOS

Novi Quantum BIOS predstavlja kvantni skok u odnosu na Gladiator BIOS kojeg smo predstavili na MARS matičnoj ploči. Meniji u novom BIOS-u su bolje organizirani te u potpunosti prilagođeni korisnicima kroz podjelu u grupe poput CPU, Memorija, FSB itd. Također, među opcijama naći ćete i mogućnost podešavanja CPU PPL i GTL opcija za četverojezgrene procesore, što će sigurno prepoznati svi oni koji namjeravaju overclockovati svoje Core™2 Extreme i Core™2 Quad procesore.

Jedinstveni dodaci za entuzijaste

Baš kao i uz BLACKOPS matičnu ploču, uz Dreadnought se isporučuje čitav niz dodataka koji će entuzijastima i overclockerima pomoći u svakodnevnim o/c seansama. Pored već spomenutog 4-u-1 Quantum Cooler rješenja, BLACKOPS vlasnici će također dobiti i Quantum Lap podnožje za instaliranje matične ploče bez potrebe korištenja kućišta te Quantum Flow paket ventilatora za poboljšanje ventilacije zraka oko grafičkih kartica uz očekivano smanjenje temperature od 5°C oko sistema sa više grafičkih kartica.

Osiguranje za overclocking

Na ploču su integrisani CMOS reset i power on/off prekidači, kao i dvocifreni LED koji služi za brzo otkrivanje grešaka te OC Recover tehnologija koja omogućava povrat stabilnih postavki u slučaju problema prilikom overclockinga. Dodatnu sigurnost overclockerima pruža Twin BIOS, odnosno dva BIOS čipa koji omogućavaju dinamičan prelaz na stabilne postavke u slučaju problema.

Leave a Reply