Hardware

Foxconn na meti kritike zbog nehumanih uslova rada

Gotovo da svi znaju za „iPhone“ firme „Apple“, ali, malo ljudi zna da mobilne telefone ne montira „Apple“, nego tajvanska firma „Fokskon“, koja je već godinama na meti kritike zbog nehumanih uslova rada.

„Fokskon“ je jedan od najvećih proizvođača elektronike i delova za kompjutere na svetu. Stotine hiljada radnika u ogromnim fabrikama u Kini, za poznate marke kao što su „Nintendo“, „Intel“ ili „Epl“, montiraju mobilne telefone, MP3 plejere ili kompjutere.

Već godinama je „Fokskon“ na meti kritike zbog nehumanih uslova rada. Koliko je loš tretman radnika pokazuju rezultati istraživanja organizacije „Sakom“ iz Honkonga, koja se zalaže za prava radnika. Aktivisti „Sakoma“ su intervjuisali 120 zaposlenih u firmi „Fokskon“ i zaključili da pored redovnog radnog vremena od 174 časova mesečno, radnici rade još 80 do 100 časova prekovremeno.

Prema rečima Debija Čana iz „Sakoma”, radnici moraju da ostvare vrlo ambiciozne ciljeve.
„Ako ne ostvare proizvodne ciljeve, oni moraju da se odreknu obroka i mogu da jedu tek kada se završi smena“, izjavio je on za nemački državni radio „Dojče vele”.

I zaštita na radu je, prema oceni „Sakoma“, nedovoljna. Mnogi intervjuisani radnici bili su u kontaktu sa hemikalijama i imaju osip po koži, kaže Čan. Nema adekvatnog treninga osoblja. Umesto toga, novi radnici bivaju podvrgnuti besmislenom „vojnom treningu“, a za vreme rada vlada atmosfera zastrašivanja.

„Čim radnik napravi neku malu grešku ili prekrši pravila fabrike, bude kažnjen. Neki moraju u pismu svojim pretpostavljenima da priznaju grešku. Ako se greška ponovi, radnik pismo mora da glasno čita ispred stotinu radnika. To je odista taktika zastrašivanja zaposlenih“, kaže Debi Čan.

I šefovi se nalaze pod jakim pritiskom. Njih kažnjavaju zbog grešaka njihovih radnika ili asistenata. Zato su oni vrlo strogi prema radnicima. „Fokskon“ se prema zaposlenima odnosi kao prema mašinama.
„Ne smeju da pričaju i sve vreme moraju da stoje. Stoje na poslu po 10 sati na dan, a onda opet stoje dok čekaju autobus ili u redu za hranu. Mnogi ispitani radnici kažu da stoje i po 14 sati dnevno“, objašnjava Debi Čan.

Prošle godine je zbog nehumanih uslova, najmanje 13 kineskih radnika izvršilo samoubistvo. „Fokskon“ je, u međuvremenu, povećao plate i nudi socijalno savetovanje zaposlenima. (Tanjug)

Leave a Reply