Hardware

Foxconn obećava poboljšanje uslova za radnike

Gigantska tajvanska firma za proizvodnju elektronskih uređaja, Foxconn , pristala je da poboljša radne uslove u svojim fabrikama u Kini, u kojima se sastavljaju popularni proizvodi američkog giganta Apple i drugih visokotehnoloških kompanija.

Foxconn kaže da će povećati plate radnicima, smanjiti prekovremeni rad i poboljšati uslove stanovanja.

Promene su najavljene kratko vreme pošto je američka posmatračka grupa Fer lejbor asosiejšn u četvrtak objavila izveštaj o kršenjima na desetine kineskih zakona i propisa o radnim odnosima u Foxconn fabrikama. Među navedenim kršenjima je primoravanje radnika da rade više od 60 sati nedeljno, što je znatno više od 49 sati koliko propisuje kineski zakon. Radnici Foxconna su po nekoliko dana uzastopno radili duže od propisanog vremena, a da za to nisu bili odgovarajuće plaćeni.

Pomenuti izveštaj naporavljen je na osnovu anketiranja 35 hiljada radnika u tri velike Fokskonove fabrike. Više od milion Kineza radi u fabrikama te firme na sastavljanju popularnih Apple proizvoda kao što su ajped i ajpod.
Predsednik organizacije Fer lejbor asosiejšn, Auret van Hirden, kaže da bi dogovor između Epla i Fokskona mogao da dovede do promena i u drugim kineskim fabrikama koje rade za američke tehnološke kompanije, kao što su Majkrosoft, Hjulet-Pakard i Del. (voa)

Leave a Reply