Hardware · PC računari

FOXCONN predstavlja prvu ploču iz GREEN serije

Matična ploča namenjena sistem integratorima koji sklapaju energetski efikasne PC-ove

FOXCONN je danas predstavio prvu matičnu ploču u okviru nove GREEN serije te tako najavio novu eru kojom će dominirati energetski-efikasno računarstvo. GREEN serija je prvi put predstavljena tokom manifestacije CeBIT 2008 te omogućava sistem integratorima, prodavačima i krajnjim korisnicima da izaberu platformu na osnovu koje će izgraditi energetski-efikasan sistem za kancelarijsku i kućnu upotrebu.

Matična ploča G31MG-S bazirana je na Intel® G31 čipsetu te donosi integrisani grafički čip, Intel® GMA 3100, uz podršku za nove Intel® Core™2 Quad and Core™2 Duo procesore sa TDP-om do 95W te sabirnicom do 1333MHz. Ova matična ploča koristi Foxconnove 3G tehnologije koje su dizajnirane kako bi donele prosečne uštede energije u iznosu od oko 68%*.

Sastavni delovi 3G tehnologije su GPS (Green Power Saving), GoD (Green on Demand) te GSM (Green System Mode). GPS smanjuje potrošnju energije u “standby” ili “power off” režimu za oko 95% uz korišćenje posebne napojne jedinice za GREEN seriju. GoD tehnologija donosi inteligentni menadžment višefazne energetske distribucije na matičnoj ploči, smanjujući broj faza koje se koriste prilikom perioda u kojima nema opterećenja, odnosno povećanjem broja vaza u periodima visokog opterećenja kako bi se obezbedila maksimalna stabilnost sistema.

Konačno, GSM (Green System Mode) tehnologija obuhvata veliki broj BIOS i sistem postavki koje dodatno poboljšavaju energetsku efikasnost u svim režimima rada.

Testovi koji su obavljeni u Foxconn laboratorijima, a čiji su rezultati demonstrirani tokom CeBIT-a su pokazali da su tipične uštede energije oko 68%* za klasičan uredski PC kada se pretpostavlja da je sistem u standby režimu veći dio dana te da je ostatak dana pod manjim opterećenjem uz kratke periode većeg opterećenja. Sa druge strane, predviđaju se i veće uštede za kućne računare i to u iznosu od oko 85%* u situacijama kada je računar isključen ili u standby režimu veći dio dana.

Kompanija koja ima barem 200 PC računara mogla bi da napravi značajne finansijske uštede korišćenjem matičnih ploča iz GREEN serije. Naime, ako pretpostavimo troškove od US$0.30 po kWh te 24h profil po kojem bi sistem 15h bio u off/standby režimu, 7h u idle te 2h u režimu velikog opterećenja (prosečno), tokom godine bi se ostvarile uštede od oko US$5,000.

Eric Chu, produkt menadžer za GREEN seriju matičnih ploča, o današnjem predstavljanju G31MG-S ploče je rekao: “G31MG-S započinje novu eru u energetski-efikasnom računarstvu te je jedina matična ploča koja donosi energetske uštede u svim režimima rada.” Chu je najavio da će Foxconn u narednim mesecima predstaviti još matičnih ploča iz GREEN serije, a među njima će se naći i ploča bazirana na Intel® G45 čipsetu.

G31MG-S uključuje podršku za FOX Energy Manager koji omogućava kontrolu sistemskih i procesorskih energetskih opcija preko jednostavne Windows aplikacije koja ujedno omogućava i jednostavan overclocking. Osim toga, ploča podržava i FOCUS (napredni audio kalibracijski softver) te FoxOne™ tehnologiju za nadgledanje parametara kompletnog sistema. G31MG-S podržava DC DDR2 memoriju, 7.1-kanalni HD audio, Gigabit LAN, SATA II, USB2.0 te nadogradivost za grafiku preko PCIe x16 utora.

Leave a Reply