Hardware

FOXCONN predstavlja X38A “Digital Life” matičnu ploču

Intel® X38 čipset donosi poboljšane performanse, više opcija za povezivanje sa drugim uređajima te napredne multimedijalne mogućnosti

Foxconn je danas zvanično predstavio X38A matičnu ploču baziranu na Intel® X38 čipsetu za entuzijaste. Ova matična ploča, namijenjena zahtjevnim korisnicima, je novi član Foxconn Digital Life porodice te donosi više opcija za povezivanje sa drugim uređajima.

Ideja iza Digital Life serije je davanje mogućnosti korisnicima da bolje iskoriste svoj računar u kućnom okruženju, umesto da ga drže u nekom zabačenom uglu te koriste isključivo za kancelarijske poslove ili igranje.

Naša želja je bila da povežemo performanse i overclocking mogućnosti sa matičnih ploča za entuzijaste sa nekim dodatnim opcijama za povezivanje, što na kraju daje fleksibilniju platformu za krajnje korisnike”, rekao je Eric Chu, Digital Life Product Manager.

Podrška za nove tehnologije

X38A matična ploča donosi podršku za tri PCIe x16 utora (uključujući dva sa podrškom za ATI® CrossFire™ i radom u dual x16 režimu), PCIe 2.0 za novu generaciju grafičkih kartica, Dual DDR3 1333MHz memoriju te nadolazeće Intel® 45nm procesore.

Izbor između DDR2 ili DDR3 memorije

Sa podrškom za DDR2 i DDR3 memoriju, X38A se izdvaja od ostalih X38-baziranih matičnih ploča jer korisnici mogu naknadno da se odluče za DDR3 memoriju. Na Foxconn X38A matičnu ploču moguće je ugraditi do 8GB DDR2 1066/800/667MHz ili 4GB DDR3 1333/1066/800MHz memorije.

Performanse pre svega…

X38 matična ploča je dizajnirana za visoke performanse te dugotrajan životni vijek uz maksimalnu stabilnost u radu. Korištenjem 100% SOLID elektrolita i Ferrite Choke dizajna, unaprijeđena je stabilnost integrisanih komponenti te omogućen rad na visokim frekvencijama uz umanjeno zagrijavanje, što je ključ za ostvarivanje dobrog overclockinga.

Foxconn Cool Pipe dizajn efikasno rješava problem zagrijavanja ključnih komponenti na matičnoj ploči poput dijelova gdje se nalaze NB, SB ili VRM. Korisnicima je omogućena i Cool Fan kontrola iz BIOS-a te se na taj način ostvaruje izvrsna kombinacija pasivnog i aktivnog hlađenja.

Na samoj matičnoj ploči ugrađeni su CMOS te On/Off/Reset prekidači, uz FoxOne™ Windows-bazirani alat za nadgledanje rada sistemskih komponenti te overclocking iz Windows operativnog sistema. Dodatne overclocking opcije dostupne su u Fox Central Control Unit (FCCU) BIOS sekciji.

Više mogućnosti za povezivanje

Foxconn Digital Life matične ploče nude dodatne opcije za povezivanje sa drugim uređajima te veći multimedijalni potencijal.

Foxconn Dual Digital Audio nudi visoko-kvalitetni zvuk preko digitalnog ili analognog izlaza te na taj način omogućava korisnicima da dva različita izvora zvuka podijele na dva nezavisna izlaza. Na primjer, zvuk iz filma ili igre, može biti preuzet preko S/PDIF izlaza na zvučnike kućnog kina ili pak putem analognog 7.1-kanalnog, odnosno izlaza za slušalice koji se nalazi na samom kućištu.

Dual Gigabit LAN omogućava korisnicima da se povežu na dvije nezavisne mreže bez gubitka u brzini transfera, ili da podijele Internet konekciju sa drugim računarom.

Foxconn nudi i Dual eSATA portove, kao i Foxconn Digital Connector (FDC) koji predstavlja link ka budućim Foxconn Digital Life proizvodima, dizajniranim za poboljšanje digitalne zabave i komunikacije.

X38A također donosi podršku za USB 2.0, Firewire (1394a) te SATAII portove, uz podršku za RAID funkcije i Intel® Matrix Storage Technology koja daje više fleksibilnosti prilikom kreiranja RAID polja za ostvarivanje većeg nivoa sigurnosti i / ili povećanja performansi prilikom pristupa podacima.

Leave a Reply