freecom1
Hardware

Freecom osvaja brojne nagrade za dizajn

Saradnja sa poznatim industrijskim dizajnerima pobrala je niz nagrada

 Freecom, nagrađivani proizvođač eksternih diskova i prenosnih uređaja za čuvanje podataka koji posluje u sklopu grupacije Mitsubishi Kagaku Media, obraća veliku pažnju na inovativnost u proizvodima. Serija dizajnerskih nagrada – kao što su iF, Universal Design Award i Red Dot – dokazuju uspeh ove strategije.

Nagrađivani dizajn proizvoda obično odlikuju briljantna funkcionalnost i estetika. Najbolji dizajn kompanijama pomaže da se povežu sa kupcima i odmah komuniciraju sa vrednošću brenda. Shvativši važnost stvaranja dijaloga sa kupcima, Freecom je odlučio da pojača svoj tim za razvoj prozvoda  sa nekoliko savremenih dizajnera proizvoda.

freecom1

Nemački industrijski dizajner Arman Emami, dobitnik niza dizajnerskih nagrada, stvorio je celu liniju proizvoda Sq za Freecom. Njegov meta-organski dizajn, tečne linije, zaobljene ivice i četvrtasta forma definitivno se izdvajaju iz gomile. Upravo zato je novi Freecomov Mobile Drive Sq nedavno nagrađen prestižnom nagradom iF GOLD, koja ga je u njegovoj kategoriji stavila na isti nivo sa Appleom. Ovaj uređaj izgleda sjajno uz bilo koji notebook ili desktop računar, a može se čak i spojiti na TV za snimanje i reprodukciju programa. Minimalistički dizajn proizvoda pleni pažnju i objašnjava zašto je Apple odlučio da ga uvrstiti u ponudu svojih maloprodaja. Pored izuzetnog dizajna i tehnološke izvrsnosti, pažnju kod uređaja Mobile Drive Sq privlači i njegovo aluminijumsko kućište koje ga čini otpornijim na otiske prstiju i ogrebotine. Mlađi brat ovog uređaja, Hard Drive Sq, već ide njegovim stopama – dobitnik je nagrade Reddot Design Award 2012.

Mobile Drive XXS savršen je primer inovativnog dizajnerskog pristupa, a rad je Silvain Willenz, još jednog talentovanog dizajnera proizvoda. U ovom slučaju, Freecom je tražio mali, tanki novi dizajn bez prenemaganja. Willenz je ponudio iznenađujuće rešenje – odustao je od uobičajenog kućišta od aluminijuma ili tvrde plastike i umesto toga umotao hard disk direktno u gumeni omotač. Ovaj koncept je bio odvažan, nekonvencionalan i istinski prvi ovakve vrste.

Izrada kućišta od gume značila je izbegavanje upotrebe višestrukih delova i šrafova. Kućište se sastoji od samo jednog dela koje istovremeno služi i kao zaštitna obloga. Smanjujući količinu upotrebljenog materijala, Freecom i Sylvain Willenz uspeli su da proizvedu u to vreme najmanji hard disk na tržištu.

freecom-2

Na kraju, Freecom je proizvodom Data Bar još jednom dokazao da ima dar za uočavanje talentovanih dizajnera. Data Bar je pametan i oku prijatan rezultat prve saradnje sa dizajnerskim duetom Chantal Niels i Robbert Gerretsen. Dizajneri ovog proizvoda razvili su klizni mehanizam kojim se USB konektor uvlači i izvlači iz kućišta. Ova pametno smišljena karakteristika oslobađa korisnika brige o tome hoće li izgubiti poklopac konektora. Siva i srebrna boja aludiraju na visok kvalitet, tipičan za Freecom.

Uticaj na životnu okolinu je za Freecom uvek od vitalnog značaja kod razvoja novih proizvoda. Tokom proizvodnog procesa, Freecom koristi reciklirane materijale kad god je to moguće i osigurava da se proizvodi pridržavaju standarda RoHS, WEEE i CE / FCC. Svi delovi, od štampanih pločica, magnezijumskih i aluminijumskih elemenata pa čak i gumene ploče dizajnirani su korišćenjem energetski efikasnih komponenata koje se mogu reciklirati na kraju životnog ciklusa. Proizvodi takođe slede i službene smernice vezane za zračenje (EMI) i elektrostatička pražnjenja (ESD).

Dizajnerske nagrade za Freecomove proizvode:

 

Mobile Drive Sq

– iF Design Award 2012 GOLD

– Universal Design Award 2012

– Reddot Design Award 2012

 

Hard Drive Sq

– Reddot Design Award 2012

 

Mobile Drive XXS

– iF Product Design Award 2009

– Reddot Design Award – best of the best 2009

– Henry Van de Velde Label

 

Mobile Hard Drive CLS

– iF Product Design Award 2010

– Henry Van de Velde Label 2011

– Red dot design award – best of the best 2011

 

 

USB Clip

– Red dot design award – best of the best 2009, 2010

– GOOD Design Award Japan 2010

– GOOD Design Award USA 2010

– Designpreis Deutschland – Nominierung 2011

– Focus Open 2011

Leave a Reply