Hardware

Fujitsu među prvim dobavljačima sa međunarodnim EPEAT sertifikatom

Odgovor na rastuće zahteve za transparentnim „Zelenim” informacionim tehnologijama

Kompanija Fujitsu objavila je sticanje međunarodnog ekološkog sertifikata za tehnološke proizvode u okviru „EPEAT” programa. EPEAT* (Electronic Product Environmental Assessment Tool) je sveobuhvatan globalan sistem registrovanja ekoloških informatičkih proizvoda („Green IT”), koji trenutno obuhvata preko 1.000 registrovanih proizvoda i više od 30 proizvođača.

Masataka Fuđi (Masataka Fujii), direktor Odeljenja za ekološko projektovanje pri centrali kompanije Fujitsu u Tokiju, pozdravio je ovu ekspanziju rečima: „Fujitsu ceni i podržava napore za globalizacijom EPEAT klasifikacije i načina obeležavanja proizvoda. U mnogim zemljama ovaj sistem će pomoći da se bolje sagledaju dobrobiti po životnu sredinu od proizvoda zasnovanih na našim principima ekološkog inoviranja, „FUJITSU ‘Green Policy Innovation’.”

Sticanje EPEAT sertifikacije je važan „Green IT„ korak za Fujitsu, koji potvrđuje usmerenje kompanije ka inovacijama i efikasnosti. Njemu je prethodilo predstavljanje prvog „0-Watt standby” PC računara, početkom ove godine, kao i sopstvenog sistema obeležavanja ekoloških proizvoda „Green IT label“koji će ostati u upotrebi zajedno sa EPEAT sertifikacijom.

Izvršni direktor EPEAT programa, Džef Omelčak (Jeff Omelchuck), izjavio je: „Pozdravljamo Fujitsu zbog važne podrške ekološkoj elektronici širom sveta. Upotrebom EPEAT standarda i učešćem u sistemu ključnih igrača, kompanije poput Fujitsu-a pomažu naručiocima da prepoznaju i na tržištu odaberu najodgovorniju elektroniku prema životnoj sredini.”

Naručioci i proizvođači IT-ja takođe mogu da izračunaju koristi od proizvoda registrovanih u EPEAT-sistemu preko „onlajn“ alata „Electronics Environmental Benefits Calculator”, (http://isse.utk.edu/ccp/projects/benefitscalculator/elecbenecalc.html), koji je razvijen u saradnji sa Američkom agencijom za zaštitu životne sredine, EPA, i Univerzitetskog centra za čiste proizvode u Tenesiju.

Leave a Reply