Gadgets

Apple iPod Touch 2G

Media plejeri su gedžeti koji su za vrlo kratko vreme od svog pojavljivanja uspeli potpuno da osvoje tržište donoseći potencijalnim kupcima kompletnu multimediju na dlanu. Kada to kažemo prvenstveno mislimo na mogućnost slušanja muzike i gledanja filmova, ali nisu retki ni modeli koji nude i brojne druge opcije, poput igranja igrica i surfovanja internetom.

Apple spada među pionire u ovoj oblasti sa svojim iPod classic movie plejerom je sada već davne 2005. godine otvorio vrata prikazu pokretnih slika na malom displeju. Ubrzo potom je i sledeća generacija iPod nano plejera mogla da prikaže video materijal, da bi lansiranjem iPod touch plejera sedma umetnost u punom kvalitetu bila dostupna svima u pokretu. Danas je iPod touch media plejer jedan od najprodavanijih u svetu i kao takav zaslužuje definitivno ozbiljniji prikaz…

Pretpostavljamo da znate da je iPod touch plejer lansiran paralelno sa prvim iPhone-om. Verovatno se sećate i reči gospodina glavnog (mislimo na Stevea Jobsa) koji je tada rekao kako će touch plejer izmeniti industriju multimedije u pokretu. Tako je i bilo! Za vrlo kratko vreme od predstavljanja, iPod touch plejer je probio sve rekorde u prodaji, a Apple-ova popularna internet prodavnica prodavala je dnevno na stotine hiljada pesama i time donosila muzičkoj i filmskoj industriji ogromne prihode.

U ovom momentu gotovo da ne postoji film koji ne možete kupiti preko iTunes prodavnice, a isto važi i za muzičke numere. Upravo iz tog razloga vodeće filmske i muzičke kuće se utrkuju oko sklapanja ugovora sa Apple-om, kako bi se našle u ponudi pomenute radnje. Svega toga, naravno, ne bi bilo da iPod touch, iPod nano i iPhone nisu zaista vrhunski proizvodi, spremni da vam uvek donesu više zabave.

Magija pod prstima

Apple iPod touch je multimedijalna zver, kakvu samo možete poželeti. Fantastičan softver i odabrani hardver čine ovaj media plejer najpoželjnijim gedžetom današnjice. Pri susretu sa ovom unapređenom verzijom popularnog Apple proizvoda, odmah upada u oči još bolji kvalitet izrade, nove slušalice i daleko bolja baterija koja sada obezbeđuje i do 6 sati reprodukcije video materijala.

Povećan je i raspoloživi kapacitet, pa se sada touch isporučuje i u verziji od 64 GB, što je više nego dovoljno i za današnje najviše video standarde. Na raspolaganju su vam i modeli od 32 i 8 GB, dok je model od 16 GB nedavno povučen iz proizvodnje, što će se uskoro desiti i sa rešenjem od 8 GB.

Ekran je zadržao sve one najnaprednije funkcije, a senzibilitet mu je optimizovan maksimalno, pa tako sada imate osećaj kao da dodirujete vodu kad klizite prstima po njegovoj površini. Isti je dijagonale 3.5 inča i manipuliše rezolucijom od 480 x 320 piksela. Kao što možete videti sa priloženih fotografija iPod touch svojim izgledom podseća na iPhone prethodne generacije, što je bilo i za očekivati s obzirom da je on uvek pratio unapređenje iPhone-a.

Na sebi ima samo tri tastera – Home, za povratak na osnovni meni, taster za kontrolu jačine zvuka sa leve strane i taster za paljenje i gašenje plejera (na vrhu uređaja). Video prikaz nikada nije bio kristalniji, dok je audio reprodukcija dovedena do savršenstva.

U popularnoj iTunes prodavnici možete kupiti igrice koje vam se dopadaju, ali i aplikacije koje vam mogu zatrebati. Kada smo već kod softvera, treba reći da je iPod touch tako osmišljen da može zameniti čitav računar, tj. na njemu možete instalirati odgovarajući Office paket, programe za obradu fotografija, čak i neke CAD aplikacije specijalno pisane za njega – pravo savršenstvo!

Ugrađeni WiFi adapter vam donosi internet pod prstima, a Bluetooth interakciju sa drugim uređajima. Apple iPod touch 2 gen. je kompatibilan sa svim aktuelnim Mac i Win platformama, ali se njegova sinhronizacija i dalje obavlja preko iTunes aplikacije, koja u svojoj najnovijoj verziji donosi pregršt korisnih stvarčica i opcija.

Zaključak

Ipak, i iPod touch ima mana, koje su uglavnom vezane za glossy završnicu, odnosno teže održavanje, ali ako želite pravo multimedijalno “čudo” u svojim rukama, na neke kompromise morate i pristati. Sve u svemu iPod touch je i dalje najsavršeniji media plejer na svetu, kome jedino delimično Zune HD može da parira, ali problem koji Microsoft ima sa ovim plejerom je i dalje užasno slaba podrška na Webu i dok se to ne reši touch će ostati usamljeni jahač.

Cena je pak opet priča za sebe, jer je Apple svestan da nema adekvatnu konkurenciju pa gura malo jače cene. I pored toga model od 8 GB je za naše tržište najpovoljniji i po poslednjim statističkim podacima dobro se prodaje, dok rešenja od 32 i 64 GB čekaju bolje dane sa korekcijom cene. Oduvek ste želeli kompletnu multimediju u rukama? Sada je možete imati sa iPod touch plejerima! (ITmarket)

Leave a Reply